Jak využít dýni

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít dýni

    Co je dýně

    Dýně se řadí mezi plodovou zeleninu a lze ji pěstovat v mnoha různých variacích. Mezi dýně používané k jídlu se řadí známá dýně hokaidó, dále dýně špagetová, dýně máslová a obří dýně goliáš.

    Dále jsou velmi populární i dýně pouze okrasné, které jsou petrobarevné kulaté nebo hruškoidní, dále ve tvaru trnové koruny nebo turbanu. Pěstování dýní je velmi snadné.

  2. Jak využít dýni jako zdravou pochutinu

    Konzumace dýňové dužniny vám velice prospěje hlavně díky vysokému obsahu betakarotenu, který snižuje riziko rakoviny plic a prostaty, dále prospívá očím, především sítnici a sliznici střeva před průniku infekce. Dále pomáhá zlepšovat stav kůže a chrání před škodlivým UV zářením.

    Dále obsahuje vitamín C a minerální látky jako zinek, fosfor a železo. Není nic jednoduššího než si dýni usušit a poté ji pojídat jako dýňové chipsy.

    Dýni je potřeba rozkrojit, vydlabat semínka a dužninu nakrájet na tenké plátky. Dýně obsahuje poměrně dost vody, tudíž je nejvhodnější sušit jí v sušičce a i tak se připravte na to, že sušení zabere poměrně dost času.

    Výsledkem jsou výborné dýňové chipsy s jemnou oříškovo-máslovou chutí.

  3. Jak využít dýni na sladké pokrmy

    Dýni lze zpracovat na sladké pokrmy například ve formě moučníků (bábovka, koláč apod.) nebo na lívanečky.

    Dýňové lívanečky

    Ingredience: ½ menší dýně hokkaido, 1 litr mléka, 300 g hladké mouka, špetka soli, 2 vejce

    Postup: Oloupanou a vydlabanou dýni, nakrájejte na kostky a 15 minut s trochou vody povařte. Poté rozmixujte a vzniklé pyré přidejte do mléka. Přisypte mouku, šp. soli, 2 vejce a rozmíchejte hladké lívancové těsto akorát na kapání.

  4. Jak využít dýni na polévku

    Velmi populární je podzimní dýňová polévka, která výborně zasytí i zahřeje.

    Dýňová polévka

    Ingredience: 1 cibule, 1kg dýně, olej, sůl, bylinky, smetana, kari, pepř, vývar

    Postup: Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem nebo pouze vodou a vaříme cca 20 minut do změknutí. Vše rozmixujeme a ochutíme solí, pepřem, kari a smetanou a případně přidáme bylinky. Ještě chvíli povaříme a podáváme s opečenými krutonky či lžičkou kysané smetany.

  5. Jak využít dýni na kompot

    Dýni lze zavařit a udělat z ní skvělý dýňový kompot, který oceníme v zimě. Takto lze zpracovat nadbytek úrody velice rychle.

    Ingredience: 3 kg dýně, 75 dkg cukru, 1,5l vody, 3 lžičky kyseliny citrónové, 3-4 lžičky ananasového aroma

    Postup: Dýni nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní ingredience, promícháme a necháme ve velké nádobě cca 3 hodiny odležet. Poté vše svaříme do sklovita a teplé naplníme do skleniček. Sterilujeme obvyklým způsobem 20 minut na 85 stupňů.

  6. Jak využít dýni na hallowenskou dekoraci

    V současné době je dekorace v podobě vyřezávané dýně na podzim již běžnou záležitostí i u nás. Abychom si udělali pěknou halloweenskou dekoraci stačí nám připravit si dýni, lihový fix, nožík a lžíci.

    Na dýni si nejprve nakreslíme fixem vše, co bychom rádi vyřízli. Dýni ze shora odřízneme a vnitřek vydlabeme lžící. Vyřežeme otvory pro oči, ústa, nos a pusu dáme na dno čajovou svíčku a odřízlým víkem zpět přiklopíme.

    Meze fantazie jsou neomezené a strašidelná dýně vám může dělat příjemnou dekoraci na terase.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.