Jak využít meloun

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít meloun

    Jak využít meloun na limonádu?

    Limonáda je tím pravým letním osvěžením. Na tu melounovou budete potřebovat:

    Ingredience

    • třtinový cukr
    • 0,5 kg melounu
    • citron
    • meduňkové nebo jiné lístky na ozdobení

    Postup

    Meloun odpeckujte a nakrájejte na větší kusy. Vložte do mixéru a přilijte trochu vody.

    Přisypte dvě až tři lžíce cukru podle chuti a přilijte šťávu z citronu.

    Rozmixujte a případně dořeďte vodou podle potřeby.

    Dejte vychladit do lednice. Nalijte do sklenic a ozdobte lístkem máty.

  2. Jak využít meloun jako nanuk?

    Snad nejvíce se dětem zavděčíte domácím nanukem a tím spíš, pokud jim ho připravíte v horkém letním počasí.

    Ingredience

    • 0,5 kg melounu
    • 200 g krupicového cukru
    • 250 ml vody
    • limetka
    • čerstvá bazalka

    Postup

    Nejprve si uděláme cukrový sirup z vody a cukru. Vodu přiveďte k varu, přisypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěný, vařte alespoň dalších pět minut, aby se voda odpařila a sirup zhoustl. Nechte vychladnout.

    Meloun odpeckujte a rozmixujte spolu s cukrovým sirupem.

    Přidejte limetkovou kůru a bazalku. Vše dobře promíchejte.

    Melounovou směsí naplňte tvořítka na nanuky a dejte do mrazáku. Zmrzlina bude tuhnout alespoň šest hodin.

    Teď už jen popřát dobrou chuť!

  3. Jak využít meloun na sorbet?

    Pro letní osvěžení není nic lepšího než čerstvý domácí melounový sorbet.

    Ingredience

    • 0,5 kg melounu
    • 120 ml vody
    • 80 g krupicového cukru
    • lžička citronové kůry

    Postup

    Nejprve přiveďte k varu vodu spolu s cukrem a počkejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte citronovou kůru. Směs sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.

    Meloun odpeckujte a rozmixujte pomocí tyčového mixéru.

    V ideálním případě použijte zmrzlinovač. Jestli ho nemáte po ruce, nevadí. Směs dejte v kovové míse do mrazáku a pravidelně ji míchejte, stačí každou půlhodinu. Směs začne za chvíli tuhnout a pravidelné míchání zajistí, že nebude příliš hutná a naopak bude načechraná.

    Hotový sorbet můžete servírovat přelitý čokoládou nebo třeba s čerstvým ovocem.

  4. Jak využít meloun na salát s avokádem?

    Meloun se také výborně hodí na lehké letní osvěžující saláty.

    Ingredience

    • meloun
    • celé avokádo
    • menší cibuli
    • balkánský sýr

    Postup

    Nejprve si odpeckujte meloun a nakrájejte ho na malé kousky. Balkánský sýr i cibule mají výraznou chuť, takže nevadí, dáte-li melounu větší množství.

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Přisypte ji k melounu.

    Balkánský sýr nakrájejte také na drobné kousky a přisypte ho k salátu.

    Avokádo rozřízněte podélně tak, abyste nožem objeli pecku. Jednotlivé poloviny od sebe oddělte a vyjměte pecku. Avokádo vydlabejte lžící a nakrájejte na malé kousky. Přisypte k melounu a ostatním ingrediencím.

    Podle chuti můžete přidat pepř, sůl nebo salát zakápnout citronovou šťávou.

    Nechte vychladit v lednici a podávejte studené. Salát bude chutnat všem návštěvám a hlavně dětem, které budou mít v horkém letním počasí dostatek tekutin. Meloun totiž obsahuje převážně vodu.

    Další zajímavosti o melounu si můžete přečíst v našem článku Proč je meloun zelenina?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás