Jak využít mátu

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít mátu

    Jak uvařit výborný mátový čaj

    Mátový čaj patří k nejlahodnějším bylinným čajům. S trochou citronu a lžičkou medu dotáhnete jeho chuť k naprosté dokonalosti.

    Pomáhá při problémech s trávením a uklidňuje podrážděný žaludek i střeva. Podporuje také funkci žlučníku, čímž napomáhá k dobrému trávení mastných a těžkých jídel.

    Pokud pijeme mátový čaj pravidelně, je vhodné po deseti dnech udělat přestávku. Vysoký obsah mentolu by mohl naopak způsobit podráždění.

    Při jakých problémech nám ještě máta pomáhá a jak si ji vypěstovat vám poradíme v článku Máta peprná: Pěstování, účinky, použití.

    Na uvaření skutečně dobrého čaje je potřeba použít měkkou vodu. Jen tak se můžou naplno rozpustit a rozvinout aromatické látky obsažené v bylinkách. Vodu přivedeme k varu a krátce povaříme, aby neztratila svěžest čerstvé vody. Sporák (nebo rychlovarnou konvici) vypneme a počkáme, až voda mírně zchladne.

    Teprve potom ji nalijeme na bylinky. Teplota vody má být maximálně 90°C, protože při vařící vodě by nám s párou unikly i éterické oleje, které dodávají chuť mnoha bylinkám.

    Na jeden šálek použijeme lžičku lístků a zalijeme horkou vodou. Šálek zakryjeme, aby se éterické oleje nemohly odpařit. Necháme louhovat 5-8 minut. Při delším louhování získáme sice čaj s větším obsahem léčivých látek, ale čaj bude mít mírně svíravou chuť. A nezapomínáme ani na to, že z čerstvě natrhané máty bude jeho chuť vždy výraznější.

    Podobně si můžeme připravit zdraví prospěšné čaje i z jiných bylinek. Velice oblíbený je lipový čaj. Více si můžete přečíst v našem článku Jak uvařit lipový čaj.

  2. Jak připravit mátový olej, který nám uleví od bolesti

    Mátový olej je výborný na potírání bolavých svalů a různých bodnutí od hmyzu. Má chladivý efekt, který pomáhá také při různých kopřivkách a vyrážkách. Je vhodný i jako přírodní repelent, protože jeho vůně hmyz odpuzuje a ten se vám vyhne obloukem.

    Výborné využití má při bolestech hlavy. Stačí potřít čelo a spánky, a už po krátké době pocítíte úlevu.

    Jeho výroba je velice snadná. Budeme potřebovat lístky máty, kvalitní, za studena lisovaný olej a čistou sklenici. Nejlépe se šroubovacím uzávěrem. Lístky vložíme do sklenice a vše zalijeme olejem.

    Je důležité, aby vše bylo ponořené v oleji, jinak by došlo k plesnivění. Sklenici necháme stát asi čtyři týdny na světlém a teplém místě, ale ne na slunci. Obsah každý den protřepeme. Na závěr olej přecedíme.

  3. Jak vyrobit žaludeční mátový likér

    Peprmintku nebo také „zelenou“, jak se mátovým likérům říká, známe asi všichni. Ale možná nevíte, jak si tento oblíbený likér vyrobit v klidu doma. Budeme k tomu potřebovat dvě hrsti čerstvých mátových lupínků, ¾ litru nearomatického alkoholu (nejlépe vodky, ale zužitkovat tímto způsobem můžeme i libovolnou pálenku), přibližně 500 g cukru na doslazení a sklenici se šroubovacím uzávěrem.

    A jak na to? Do čisté sklenice nasypeme mátové lupínky a zalijeme alkoholem. Uložíme na světlé a teplé místo, ale tak, aby na něj nesvítilo přímé slunce. Směs necháme minimálně pět týdnů louhovat. Pak likér přecedíme a podle chuti dosladíme. Při správném postupu by měl mít přirozeně zelenou barvu, ale můžeme jej dobarvit i několika kapkami zeleného potravinářského barviva.

    Likér popíjíme v malých dávkách jako lék na žaludek. Zároveň nás příjemně prohřeje a rozproudí krev.

  4. Jak na přípravu domácího mátového sirupu

    Mátový sirup je výborný v letních měsících na přípravu osvěžující limonády. Rozředíme jej vodou podle chuti a přidáme kousky nebo šťávu z citronu a pomeranče. Ozdobíme čerstvou mátou, přidáme kostky ledu a můžeme servírovat. Nejen, že dobře chutná, ale navíc krásně vypadá. V zimě zase používáme pro přislazení čaje namísto cukru. Čaj tím získá příjemnou osvěžující chuť.

    Na jeho přípravu si nachystáme 2 litry převařené vody, 1 kg krystalového cukru, sáček kyseliny citronové, velký svazek máty a čisté sklenice na hotový sirup. Nejprve převaříme vodu. Necháme zcela vychladnout a přisypeme otrhané lístky máty. Uložíme na chladné místo, kde necháme louhovat 24 až 48 hodin.

    Po vylouhování přelijeme přes hustý cedník nebo plátno a přidáme cukr a kyselinu citronovou. Následně přivedeme k varu a přibližně 3 minuty vaříme. Sirup stále mícháme, aby se všechen cukr rozpustil. Necháme trochu vychladnout a ještě teplý plníme do sklenic.

  5. Jak si doma připravit mátové mochito

    Mochito nebo také mojito je nápoj pocházející z Kuby. My vás naučíme, jak je udělat tak, abyste si na něm skutečně pochutnali. Budeme potřebovat hrst mátových lístků, trochu obyčejné vody, citron, drobné ovoce jako maliny, jahody nebo ostružiny, perlivou vodu, třtinový cukr, ledovou tříšť a pro alkoholickou verzi také bílý rum.

    Nejprve rozmixujeme oprané mátové lístky v trošce vody a vzniklou směs přecedíme přes husté sítko. Tím získáme základ, díky kterému bude naše mochito opravdu chutnat po mátě. Následně jej dolijeme perlivou vodou a podle chuti osladíme třtinovým cukrem a dochutíme šťávou z citronu.

    Přidáme ledovou tříšť. Pokud chystáme nealkoholickou verzi, stačí už jen ozdobit několika lístky čerstvé máta a ovocem. V případě alkoholické verze přidáme ještě bílý rum.

    Teď už jen stačí nalít do vysokých sklenic a přidat koktejlovou lžičku s brčkem.

  6. Jak si přichystat sladkou tvarohovo-mátovou pochoutku

    Čerstvá máta má pro svoji typickou osvěžující chuť a vůni všestranné použití a můžeme s ní například ozdobit a dochutit různé lehké dezerty. V létě však nechceme trávit příliš času vařením, ale přesto si rádi pochutnáme na něčem dobrém.

    A my vám teď ukážeme, jak si jeden takový rychlý dezert připravit. Nachystáme si 250 g měkkého tvarohu, bílý jogurt, smetanu na šlehání, med, sáček vanilkového cukru, půl hrsti lístků čerstvé máty a hořkou čokoládu.

    Vezmeme vyšší misku a vložíme do ní tvaroh. Přidáme přibližně 4 lžíce bílého jogurtu, kelímek smetany na šlehání, vanilkový cukr a dvě lžíce medu. Ručním mixérem směs našleháme.

    Čerstvou mátu nasekáme nadrobno a zamícháme do tvarohové směsi. Nakonec vmícháme půl tabulky hořké čokolády, nahrubo nasekané, a máme hotovo. Stačí rozdělit do misek, nechat vychladit a můžeme si pochutnat.

  7. Jak dobře známe mátu

    Nejznámější mátou je bezesporu máta peprná. Pro svou silnou mentolovou vůni je nejvhodnější na přípravu tinktur a olejů. Zatímco speciálně vyšlechtěné druhy máty, které mají jemnější aroma s nádechem různých atraktivních příchutí, se hodí spíše do nápojů a letních dezertů. Například máta čokoládová, pomerančová, jahodová nebo máta marocká.

    Máta patří mezi naše významné léčivé rostliny. Při drobnějších zdravotních problémech se zažíváním nebo bolestech svalů není třeba hned spěchat do lékárny. Zkusíme využít domácí zdroje.

    Pěstovat tuto voňavou rostlinku můžete na zahrádce, na balkoně v květináčích nebo v truhlíku za oknem. Sběr se provádí začátkem léta před rozkvětem. Sbíráme za suchého počasí v poledních hodinách, kdy obsahuje nejvíce éterických látek. Jednotlivé listy sušíme na teplém a vzdušném, ale stinném místě.

    Dáváme pozor, abychom lístky při sběru nepomačkali. Při sušení by nám zhnědly a znehodnotily se.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.