Jak využít cuketu

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít cuketu

    Co je cuketa

    Cuketa je druh plodové zeleniny řadící se mezi tykve obecné (Cucurbita pepo). Oblibu si získala hlavně proto, že ji lze poměrně snadno pěstovat a má velkou výnosnost plodů. Nejchutnější plody jsou okolo velikosti 25 cm, které není nutné ani loupat. Cuketa je podobná okurce, ale na rozdíl od ní se musí konzumovat vždy tepelně upravená.

  2. Jak využít cuketu ve sladkých pokrmech

    Cuketu lze využít i pro pečení například velký úspěch má strouhaná cuketa ve formě cuketové buchty a nebo ve formě bezlepkového čokoládového brownies.

    Cuketová hrnková buchta

    Ingredience

    • 3 hrnky polohrubé mouky
    • 1,25 hrnku krupicového cukru
    • 1 prášek do pečiva
    • 1 lžička prášku do perníku
    • 1 vanilkový cukr
    • špetka skořice
    • 2 hrnky strouhané cukety
    • 1 hrnek oleje
    • 2 vejce
    • 1 bílý jogurt
    • troška rumu
    • rozinky či nasekané ořechy (nejlépe vlašské)

    Postup

    1. Nejprve smícháme veškeré sypké suroviny a poté přidáme ostatní ingredience, pořádně promícháme a dáme na vymazaný a vysypaný pekáč.
    2. Pečeme při 200° cca 20 min.
  3. Jak využít cuketu ve slaných pokrmech

    Cuketu lze využít v dušené podobě hlavně v masových směsích, nebo například k přípravě italských omáček na špagety. Dále lze dělat z cukety polévky, vhodné jsou ke grilování nebo například lze připravit cuketový bramborák nebo usmažit jako řízek v trojobalu.

    Cuketový bramborák

    Ingredience

    • 4 ks vejce
    • 500 g strouhané cukety
    • 7 stroužků česneku
    • 500 g strouhaných brambor
    • sůl
    • pepř
    • majoránka
    • 6 lžic hladké mouky

    Postup

    1. Veškeré ingredience smícháme a smažíme na oleji na pánvičce nebo můžeme dát péct do trouby na plech vyložený pečícím papírem a péct při 180 stupni 20-25 minut.
  4. Jak využít cuketu v zimě

    Pokud máte nadúrodu cuket, je ideální je uchovat přes zimu a zužitkovávat v zimě.

    Nejjednodušší forma uskladnění je nechat je v chladném sklepě, kde může cuketa vydržet až do února.

    Další možnost je cuketu zmrazit. Nemrazíme čerstvou cuketu, ale tzv. blanšírovanou, tzn. nechat kostky cukety 3-4 minuty povařit a poté rychle 3-4 zchladit a nakonec zamrazit.

    Poslední možností je cuketu zavařit. V tomto případě poduste nastrouhanou cuketu na troše oleje a vzniklou hmotou naplňte sklenice. Poté při 85 stupních zavařujte alespoň dvacet minut.

  5. Jak využít cuketu na polévku

    Kdo jednou ochutná, již bude cuketovou polévku vařit častěji.

    Ingredience

    • olej
    • 2 cibule
    • 1 cuketu (asi 500 g)
    • 1 kus sýru tofu
    • sůl
    • vegeta
    • ocet
    • muškátový oříšek
    • petrželka

    Postup

    1. Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou podle potřeby.
    2. Vaříme doměkka asi 20 minut.
    3. Mezitím rozmixujte sýr tofu, přidáme lžíci octa, trochu muškátového oříšku, přilijeme trochu vody a tuto směs vlijeme do polévky a ještě pět minut povaříme. Polévku můžeme ozdobit petrželkou.

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.