Jak využít černý rybíz

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít černý rybíz

    Co je černý rybíz

    Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který se občas vyskytuje v českých zahrádkách. Pěstování je poměrně snadné, ale lépe prospívá ve výživnějších půdách. Ideální je slunné stanoviště pro lepší dozrávání plodů. Keř plodí v červenci a jeho černé bobulovité plody je potřeba rychle zpracovat, aby se nezkazily.

  2. Jak využít černý rybíz jako léčivou rostlinu

    Plody obsahují velké množství vitamínů B a C, A, minerální látky a velké množství rutinu.

    Dobře poslouží proti nachlazení a chřipce. Působí na podporu pocení a močopudně. Díky rutinu, čímž pomáhá při ateroskleroze, křečových žilách a hemeroidech. Díky flavonoidům a antioxidantům pomáhá proti rozvoji některých demencí.

    Výluh z listů pomáhá při léčbě průjmu a pomáhá pří léčbě ledvinových kamenů.
    Provitamin A příznivě působí na zrak a ochraňuje před šeroslepostí.

  3. Jak využít černý rybíz na džem

    Džem je pikantní a ostřejší chuti, ale má výborné použití do koláčů či na palačinky. Často se užívá ve směsi s červeným rybízem.

    Džem připravíme stejně jako z jiného ovoce. V odšťavňovači prolisujeme 1 kg ovoce (můžeme pro hrubší konzistenci pouze pomlít na masovém mlýnku) a do získaného protlaku zamícháme 1 pektogel. Vaříme asi 10 minut a poté přisypeme 600-800g cukru a opět povaříme cca 3 minuty a poté dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.

  4. Jak využít černý rybíz k přípravě likéru

    Ingredience

    • 350 g zralých plodů
    • 0,3 l 96% alkoholu
    • 0,25 l vína likérového typu např. Malaga
    • 0,2kg cukru

    Postup

    1. Plody rozmačkáme je a 8 dní necháme nakvasit při teplotě mezi 20 a 22 °C.
    2. Občas promícháme z rozmačkané hmoty vylisujeme šťávu.
    3. K získané šťávě přimícháme 0,1 l alkoholu a v lednici necháme 3 dny odkalit.
    4. Následně hadičkou stáhneme čistý podíl a důkladně přefiltrujeme.
    5. Do vzniklé šťávy přilijeme likér a rozpustíme cukr.
    6. Nakonec přidáme ještě 0,2 l 96% alkoholu. Plníme do lahví.
  5. Jak využít černý rybíz k přípravě sirupu

    Při nadbytku plodů rybízu jej lze je lze zpracovat do formy sirupu.

    Ingredience

    • 800g černého rybízu
    • 1 000 g cukru
    • 600 ml vody
    • 20 lžiček citrónové šťávy

    Postup

    1. Plody rybízu rozmačkejte či rozmixujte, přidejte vodu s cukrem a pět minut povařte.
    2. Propasírujte vše přes cedník a přidejte citrónovou šťávu.
    3. Poté horké naplňte do čistých lahví.
    4. Pokud chcete sirup uchovat na delší dobu zavařte jej při teplotě 85 stupňů po dobu 15 minut.
  6. Jak využít černý rybíz k přípravě moštu

    Ingredience

    • 1 000 g dobře zralého rybízu
    • 200-300 g cukru
    • 0,5 l vody

    Postup

    1. Rybíz opereme, rozdrtíme a necháme několik hodin vyluhovat.
    2. Poté drť prolisujeme na a necháme překapat přes plátno, nalijeme ji do lahví a necháme ustát.
    3. Šťávu přefiltrujeme do jiné nádoby, přidáme cukr a vodu.
    4. Mošt zahřejeme na teplotu 85 °C a při této teplotě jej udržujeme 5 minut.
    5. Pak jej naplníme do zavařovacích sklenic, okraje uzavřeme a okraje otřeme a uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

    Též je dobré vědět jak prořezat rybíz.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.