
Jak využít černý rybíz
Černý rybíz se dřívě pěstoval na každé venkovské zahrádce a poslední dobou se stal víceméně opomíjeným ovocem. Stojí v zákrytu populárnějších superpotravin jako avokáda apod.Neprávem se na něj zapomnělo, i když by se dal bez problémů nazvat českou superpotravinou. Kromě konzumace čerstvých plodů je velice populární zpracování na džemy, sirupy, likéry či mošty.
- Co je černý rybíz?
- Jak využít černý rybíz jako léčivou rostlinu?
- Jak využít černý rybíz na džem?
- Jak využít černý rybíz k přípravě likéru?
- Jak využít černý rybíz k přípravě sirupu?
- Jak využít černý rybíz k přípravě moštu?

1 Co je černý rybíz
Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který se občas vyskytuje v českých zahrádkách. Pěstování je poměrně snadné, ale lépe prospívá ve výživnějších půdách. Ideální je slunné stanoviště pro lepší dozrávání plodů. Keř plodí v červenci a jeho černé bobulovité plody je potřeba rychle zpracovat, aby se nezkazily.
2 Jak využít černý rybíz jako léčivou rostlinu
Plody obsahují velké množství vitamínů B a C, A, minerální látky a velké množství rutinu.
Dobře poslouží proti nachlazení a chřipce. Působí na podporu pocení a močopudně. Díky rutinu, čímž pomáhá při ateroskleroze, křečových žilách a hemeroidech. Díky flavonoidům a antioxidantům pomáhá proti rozvoji některých demencí.
Výluh z listů pomáhá při léčbě průjmu a pomáhá pří léčbě ledvinových kamenů.
Provitamin A příznivě působí na zrak a ochraňuje před šeroslepostí.
3 Jak využít černý rybíz na džem
Džem je pikantní a ostřejší chuti, ale má výborné použití do koláčů či na palačinky. Často se užívá ve směsi s červeným rybízem.
Džem připravíme stejně jako z jiného ovoce. V odšťavňovači prolisujeme 1 kg ovoce (můžeme pro hrubší konzistenci pouze pomlít na masovém mlýnku) a do získaného protlaku zamícháme 1 pektogel. Vaříme asi 10 minut a poté přisypeme 600-800g cukru a opět povaříme cca 3 minuty a poté dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.
4 Jak využít černý rybíz k přípravě likéru
Ingredience :350 g kg zralých plodů, 0,3 l 96% alkoholu, 0,25 l vína likérového typu např. Malaga, 0,2kg cukru
Postup: Plody rozmačkáme je a 8 dní necháme nakvasit při teplotě mezi 20 a 22 °C. Občas promícháme z rozmačkané hmoty vylisujeme šťávu. K získané šťávě přimícháme 0,1 l alkoholu a v lednici necháme 3 dny odkalit. Následně hadičkou stáhneme čistý podíl a důkladně přefiltrujeme. Do vzniklé šťávy přilijeme likér a rozpustíme cukr. Nakonec přidáme ještě 0,2 l 96% alkoholu. Plníme do lahví.
5 Jak využít černý rybíz k přípravě sirupu
Při nadbytku plodů rybízu jej lze je lze zpracovat do formy sirupu.
Ingredience: 800g černého rybízu, 1000 g cukru, 600ml vody, 20 lžiček citrónové šťávy
Postup: Plody rybízu rozmačkejte či rozmixujte, přidejte vodu s cukrem a pět minut povařte. Propasírujte vše přes cedník a přidejte citrónovou šťávu. Poté horké naplňte do čistých lahví. Pokud chcete sirup uchovat na delší dobu zavařte jej při teplotě 85 stupňů po dobu 15 minut.
6 Jak využít černý rybíz k přípravě moštu
Ingredience: 1000 g dobře zralého rybízu, 200-300g cukru, 0,5 l vody
Postup: Rybíz opereme, rozdrtíme a necháme několik hodin vyluhovat. Poté drť prolisujeme na a necháme překapat přes plátno, nalijeme ji do lahví a necháme ustát. Šťávu přefiltrujeme do jiné nádoby, přidáme cukr a vodu.
Mošt zahřejeme na teplotu 85 °C a při této teplotě jej udržujeme 5 minut. Pak jej naplníme do zavařovacích sklenic, okraje uzavřeme a okraje otřeme a uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Též je dobré vědět jak prořezat rybíz.
Diskuze Jak využít černý rybíz
Komentáře