Jak využít bazalku

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít bazalku

    Co je bazalka

    Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je nízká bylina z čeledi hluchavkovitých s drobnými bílými květy, které se objevují od června do září. Lze ji pěstovat k chráněných slunných polohách, ale není odolná mrazu, tudíž ji lze u nás pěstovat pouze jako jednoletku ve vlhké a výživné půdě. Nejčastěji ji pěstujeme v truhlících na okně v různých kultivarech. Jsou kultivary s růžovými květy, tmavě purpurovými listy apod.

    Lze ji zakoupit i jako sušenou, která se nejčastěji využívá jako koření pro přípravu pokrmů.

  2. Jak využít bazalku v aromaterapii

    Éterický olej z bazalky má široké použití. Vonné esence dobře pomáhají při nevolnosti, stimulují kůru nadledvin, používají se při dyspepsii, nevolnostech, podporují menstruaci, pomáhají soustředění se a zvyšují kapacitu paměti. Dobře účinkují i při křečích a nadýmání.

    Kromě samotného jednodruhového oleje se používá i ve směsích např. citrusy, šalvějí, hřebíčkem, eukalyptem, majoránkou, rozmarýnem, meduňkou apod.

  3. Jak využít bazalku jako léčivou bylinu

    Bazalka je známá pro své protizánětlivé, protivirové a proti bakteriální účinky a nejčastěji se využívá ve formě nálevu nebo čaje.

    Bazalku lze skvěle využít při dýchacích obtížích, ulehčuje odkašlávání, zlehčuje činnost ledvin, uklidňuje nervy

    Má dobré využití při potížích s trávícím traktem, tlumí křečové bolesti, výborně pomáhá při bolestech hlavy a migrénách.

    Zevně lze bazalkové listy využít na zklidnění při bodnutí hmyzem nebo do koupele jako uklidňující lázeň. Výluh lze použít i při bolestech v krku a zubů.

    Dobře lze použít i jako repelent před nepříjemných hmyzem.

  4. Jak využít bazalku v kuchyni

    Nejčastější využití má bazalka v čerstvých míchaných zeleninových salátech a dále v italských pokrmech jako jsou pizza, těstoviny či polévky nejčastěji v kombinaci s rajčaty. Nejznámější pokrm z bazalky je zaručeně často připravovaný předkrm Carpese.

    Carpese

    Ingredience: rajčata, čerstvá bazalka, sůl, panenský olivový olej

    Příprava: Plátky rajčat proložíme plátky mozzarelly a lístky čerstvé bazalky, lehce posolíme, zakapeme olivovým olejem a můžeme podávat nejlépe s opečenou křupavou bylinkovou bagetkou či pouze samotné

  5. Jak využít bazalku k přípravě pesta

    Pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru, obvykle parmazánu. Je velice oblíbená specialita používaná na těstoviny.

    Pesto

    Ingredience: 6 hrstí čerstvé bazalky, 2 lžíce nasucho opražených piniových oříšků, mandlí nebo slunečnicových semínek, 5 lžic parmazánu, 2 stroužky česneku,100 ml olivového oleje

    Postup: Všechny ingredience rozmixujeme a naplníme do sklenice. Dále uchováváme v lednici několik dní případně zmrazíme v tvořítkách na led.

  6. Jak využít bazalku k přípravě bazalkového octa

    Aromatický ocet ovoněný bazalkou má v kuchyni široké využití hlavně k přípravě čerstvých salátů. Bazalkový ocet si lze jednoduše vyrobit doma.

    Ingredience: 1 litr jablečného nebo vinného octa, hrst čerstvých bazalkových lístků

    Ocet mírně zahřejeme a nalijeme do skleněné čisté lahve, kde máme navrstveny čerstvé bazalkové listy a lahev uzavřeme. Luhujeme asi dva týdny. Pak bazalku vyjmeme a ocet nalijeme do jiné lahve.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma bylinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás