Jak uvařit marmeládu

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit marmeládu

    Jak uvařit marmeládu

    Naprostým základem při vaření marmelády jsou čistá víčka i sklenice. Proto všechny části důkladně umyjeme v horké vodě, přidáme i kapku čistícího prostředku a opět vzorově opláchneme. Po této proceduře je možné sklenice i víčka ještě sterilizovat, abychom si byli opravdu jisti, že je všechno čisté. Hotovou marmeládu budeme následně plnit do horkých, ale přitom suchých, sklenic (rozhodně ale sklenice neutíráme). I použitá víčka musejí být naprosto suchá. Před samotným naléváním uvařené marmelády tedy sklenice odebíráme např. z trouby, kde je můžeme nechat vyschnout a nahřát.

    Ovoce, ze kterého budeme marmeládu vařit, nesmí být nahnilé nebo dokonce, byť jenom z kousku, plesnivé. Plíseň mívá dlouhé prsty a je jí často napaden již celý plod. Vybraný druh ovoce pořádně omyjeme, zbavíme stopky a případné pecky.

    Nyní přijde na řadu kuchyňská váha. Omyté ovoce zvážíme, neboť od jeho hmotnosti se bude odvíjet i množství použitého cukru, a pokrájíme ho na menší kousky (jestliže máme větší množství ovoce, násobíme i množství cukru a želírovacího přípravku). Kousky ovoce vložíme do hrnce. Při výběru hrnce je vhodné brát v potaz množství ovoce (v širším a nižším hrnci se ale bude lépe odpařovat voda).

    Připravíme si cukr a želírovací přípravek. Nejčastěji si na jeho obale přečteme informaci, že na 1 kg ovoce přidáme 0,5 – 1 kg cukru a 1 sáček želírovací směsi. Při výběru méně sladkého ovoce lze cukru přidat i více než je uvedené množství. Cukr nám funguje v marmeládě nejen jako sladidlo, ale i jako konzervant. Želírovací přípravek smícháme, dle návodu, s částí cukru, zbytek cukru si připravíme tak, aby byl po ruce.

    Připravený hrnec s ovocem dáme na plotnu a zapneme ji na nejvyšší stupeň. Než se plotna rozehřeje, ovoce rozmixujeme (ale pracujeme rychle, pokud si nejsme jisti, plotnu zapneme až po rozmixování ovoce). V této fázi je možné přidat pár dcl vody. Za stálého míchání přivedeme k varu. Plamen stáhneme a necháme chvíli probublávat. Stále přitom mícháme.

    Cukr smíchaný s želírovacím přípravkem přidáme do hrnce k ovoci a krátce povaříme. Přisypeme zbytek cukru a mícháme do jeho úplného rozpuštění. Povaříme ještě asi 3 – 5 minut, přičemž sbíráme z povrchu marmelády pěnu. Provedeme želírovací test (druhý boxík). Pokud je marmeláda při testu tuhá, odstavíme hrnec z plotny. Ještě horkou marmeládu plníme pomocí speciální nálevky (nemusí být) do připravených sklenic (vytáhneme si je z trouby). Zavíčkujeme a sklenice otočíme dnem vzhůru, kde je necháme do jejich vychladnutí.

    Pokud si nejsme něčím jisti (např. důkladnou čistotou sklenic nebo víček), je možné marmeládu ještě zavařit. V každém případě uvařenou marmeládu skladuje v temnu a chladu, po otevření skleničky v lednici.

  2. Želírovací test

    Želírovací test je překvapivě jednoduchý. Stačí si malý talířek před vařením marmelády schovat do mrazáku a v příhodné chvíli ho vyndat. Ta je v okamžiku uvaření marmelády. Čajovou lžičkou na něj kápneme marmeládu, ta vlivem zimy z talířku okamžitě zchladne a my budeme vědět, jak hustou máme marmeládu. Zůstane-li kapka po dotyku prstu vcelku, máme hotovo. Bude-li marmeláda řídká, budeme ji ještě chvíli na mírném ohni vařit a opětovně zkusíme želírovací test s talířkem z mrazáku.


M
Marta 12.05.2020 – 08:10

Marmeláda i přes zachování postupu neztuhla. Lze a jak opravit, aby by la tuhá.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.