Jak upéct čokoládové muffiny

Jana Olašinová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct čokoládové muffiny

    Základní recept na čokoládové muffiny

    • 2 vejce
    • 150 ml polotučného mléka
    • 250 g polohrubé mouky
    • 100 g cukru krupice
    • 80 g másla
    • 2 lžíce vroucí vody
    • 2 lžíce holandského kakaa
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • špetka soli

    Nejdříve je potřeba vyšlehat vejce s cukrem. Do vzniklé pěny přidáme dvě lžíce vařící vody a opět šleháme. Nakonec přidáme mléko a roztopené máslo. Zvlášť smícháme mouku se solí, kypřícím práškem a kakaem.

    Obě směsi pomalu promícháváme, až vznikne jednolité těsto bez hrudek. Toto těsto nalejeme do vymazaných formiček a dáme na 25 minut do trouby. Pečeme při 170-180 stupních. Formičky nebo papírové košíčky plníme jen ze dvou třetin, aby těsto nepřekynulo.

    Základní těsto na čokoládové muffiny můžeme vylepšit dle chuti přidáním:

    • Mletých ořechů nebo mandlí
    • Nastrouhaného kokosu
    • Kousky hořké čokolády
    • Ovoce- borůvky, maliny
    • Káva
    • Rozinky
    • Chia semínka
    • Vanilkový cukr nebo pravá vanilka
  2. Hrníčkový recept na čokoládové muffiny

    • 1 vejce
    • 2 hrnky mouky polohrubé
    • 1 hrnek cukru
    • 0,5 hrnku oleje
    • 1 hrnek mléka
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 1 lžíce kakaa

    Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, poté přilejeme mléko a olej a opět krátce prošleháme. V druhé míse smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva a směs opatrně přimícháváme do tekuté části těsta.

    Vzniklé těsto na čokoládové muffiny nalejeme do připravených formiček a necháme upéct při 170 stupních asi 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

  3. Zdravé čokoládové muffiny

    Pokud chcete mlsat zdravěji, můžete jednotlivé suroviny nahradit zdravějšími. Níže uvádíme, jak nahradit bílý cukr a bílou mouku, které našemu zdraví neprospívají:

    • Bílý cukr – banány, třtinový cukr, stévie, javorový sirup nebo jemně rozmixované sušené ovoce
    • Bílá mouka – špaldová mouka, směs jáhlové, rýžové a kukuřičné mouky, ovesné vločky

    Postup na zdravé čokoládové muffiny je stejný jako výše uvedené. Olej i máslo nahradíme olivovým za studena listovaným olejem nebo kokosovým tukem. Do těsta můžeme přidat tvaroh nebo podmáslí a zcela vynechat olej i máslo. Muffiny tak budou mít nižší kalorickou hodnotu. Přidáním ovoce nebo krému, zajistíme, že čokoládové muffiny nebudou suché. Část mouky je možné nahradit jemně pomletými ořechy, kokosem nebo mandlovou moukou. Výživovou hodnotu navýšíme přidáním lněných nebo Chia semínek.

  4. Jak upéct muffiny plněné čokoládou nebo Nutellou

    Oblíbenou variantou hlavně u dětí jsou čokoládové muffiny plněné Nutellou. Těsto připravíme dle výše uvedeného návodu. Do nachystaných formiček na muffiny dáme asi dvě lžíce těsta, záleží na velikosti košíčků. Na těsto přidáme lžičku Nutelly a doplníme další vrstvou těsta, tak aby byly muffiny plné ze dvou třetin. Pečeme opět zhruba 25 minut při 170 stupních.

    Stejným postupem můžeme naplnit muffiny tvarohem, čtverečkem čokolády, pudinkem nebo ricottou. Tento způsob přípravy je samozřejmě časově náročnější, proto se nabízí varianta, kdy uvedenými ingrediencemi nazdobíte muffiny až po upečení.

    Vyzkoušejte i naše další recepty, například Jak upéct korpus? A během samotného pečení se můžete ještě i naučit, jak nakreslit dort.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.