Jak upéct žitný chléb

Olga
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct žitný chléb

    Jak upéct žitný chléb

    Při domácím pečení lze kontrolovat kvalitu jednotlivých surovin, a proto je dobré pro sebe volit vždy to nejlepší možné. Zrno žita po namletí rychle ztrácí obsah cenných látek a dochází ke žluknutí. Nejvhodnější pro pečení je čerstvě namleté zrno a pro pokročilé pečení je vhodné si pořídit domácí mlýnek na mouku.

    Základní recept je možné obohatit o další suroviny, které zvýší výživovou hodnotu, jako jsou slunečnicová a jiná semínka, ořechy nebo podmáslí.

    Pozitivní vliv na zdraví má celozrnný žitný chléb z kvalitní mouky. Má nízký glykemický index, kde obsah sacharidů je skoro poloviční než u běžného pšeničného celozrnného chleba a nepodporuje ukládání tuků. Lze tedy konzumovat při zdravém hubnutí. Obsahuje více vitamínů, minerálů a vlákniny, které působí pozitivně na střevní mikroflóru a imunitní systém a téměř neobsahuje lepek.

    Žitný chléb navíc vydrží déle čerstvý.

  2. Jak upéct žitný chléb z kvásku

    Takřka bez práce lze kvásek obstarat na Mapě kvásků. Zde stačí pouze kontaktovat konkrétní osobu v okolí, která kvásek nabízí k odběru.

    Kvásek je možné připravit doma smícháním hladké žitné mouky a vlažné vody, kdy směs necháte kvasit v teple přibližně 4 dny, uzavřete víčkem s dírami (kvůli přísunu vzduchu) a přesuňte do lednice, kde jej uchováte.

    Před samotným pečením je nutné připravit kvas. Smícháním lžičky kvásku, 125 g celozrnné žitné mouky a 125 g vody vznikne hustá pasta, kterou nechte přikrytou v teple cca 12 hodin zrát.

    Ingredience na chléb o hmotnosti 1,2 kg

    • 250 g kvasu
    • 525 g vody
    • 1 lžíce medu (30 g)
    • 250 g žitných vloček
    • 50 g slunečnicových semínek
    • 375 – 400 g celozrnné žitné mouky
    • 15 g soli

    Kvas rozmíchejte s vodou, medem a žitnými vločkami. Přidejte celozrnnou žitnou mouku, sůl a slunečnicová semínka a vypracujte v jednolité husté těsto, které nechte chvíli odpočinout.

    Vymazanou a vysypanou formu naplňte těstem, nechte 4 hodiny kynout ve vypnuté troubě a občas oroste, aby neokoralo.

    Rozehřejte troubu na 250 ºC, vložte do ní nakynutý bochník a po 10 minutách stáhněte teplotu na 220 ºC. Pečte 45 minut, chléb vyklopte na plech a dopékejte dalších 10 – 15 minut při teplotě minimálně 97 ºC.

    Upečený bochník nechte úplně vychladnout na mřížce.

  3. Jak upéct žitný chléb ze sušeného droždí

    Sušené droždí se požívá především při pečení žitného chleba v domácí pekárně. Při použití sušeného droždí u pečení žitného chleba v troubě, se může stát, že těsto tolik nevykyne.

    Aby pachuť droždí nezůstala v těstě, dbejte na správné množství, které je vždy upřesněno v receptu.

    Na 2 bochníky:

    • 1 kg žitné (chlebové) mouky
    • 1 lžíce soli
    • 1 balíček sušeného droždí (7 g)
    • cca 650 ml vlažné vody

    Smíchejte mouku, sůl, droždí, přidejte vodu, vypracujte těsto a vytvořte 2 bochníky, které nechejte na plechu pod utěrkou kynout cca 4 hodiny. Předehřejte troubu na 180 ºC a bochníky pečte 45 – 60 minut.

    Hotové chleby nechte zchladnout na mřížce.

  4. Jak upéct žitný chléb v domácí pekárně

    Domácí pekárna je skvělým pomocníkem, který ušetří spoustu času.

    Na trhu lze sehnat hotovou směs na žitný chléb pro domácí pekárny, ale složení často není ideální. Pojďte si upéct kvalitní a zdravý žitný chléb v pohodlí domova.

    Doba pečení se liší dle druhu domácí pekárny. U žitného chleba se doba pečícího programu pohybuje okolo 3 hodin.

    Ingredience

    • 350 ml vody
    • 1 lžička medu
    • 400 g žitné mouky
    • 1,5 lžičky soli
    • 1 balíček sušeného droždí (7 g)
    • oblíbená semínka (chia, slunečnicová, lněná, …)

    Do nádoby na pečení přidejte postupně vodu, med, mouku, sůl, droždí a semínka. Vložte do pekárny, u které nastavíte program na celozrnný chléb, váhu 750 g a střední intenzitu pečení.

    Po upečení necháme znovu zcela vychladnout.

  5. Jak dlouho péct žitný chléb

    Doba pečení by měla vždy být součástí jednotlivých receptů. Při pečení v troubě se celková doba pečení pohybuje od 45 do 120 minut. Záleží na druhu trouby a zvoleném receptu. U domácí pekárny je to okolo 3 hodin. Zde záleží na typu domácí pekárny a přesně zvoleném programu.


L
Lenka 02.08.2019 – 16:43

Kváskový chleba doma děláme. Pak jej po vychladnutí balíme do funkčních pytlíků na pečivo Wrap Up.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.