Jak prořezat rakytník

Libor Borák
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak prořezat rakytník

    Co je potřeba vědět o rakytníku

    Rakytník je rod stromů a keřů, se kterým se můžeme setkat v Evropě a Asii. Jedná se zpravidla o nenáročné, v horách rostoucí dřeviny, které plodí sladkokyselé, lehce natrpklé ale zato velmi zdravé bobule.

    V ČR se pěstuje druh rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), který přirozeně roste v Evropě od Skandinávie po Španělsko a jeho areál výskytu na východě zasahuje až do Tibetu. U nás pravděpodobně není původní.

    Jedná se o keř až nízký strom proměnlivé velikosti, která se ale nejčastěji pohybuje od 2 do 4 metrů. Listy jsou stříbrno-zelené, až 8 cm dlouhé, čárkovité. Trochu se podobají listům olivovníku. Rostlina je dvoudomá, rozlišujeme tedy samčí a samičí rostliny.

    Samičí rostliny mají několik mm velké, žluté květy. Samčí rostliny mají květy hnědobílé až hnědo-zeleno-bíle barvy a jsou o něco větší než květy samičí. Plody jsou žluté, oranžové či oranžovočervené bobule oválného tvaru o průměru 0,6-1,3 cm. Charakteristickým rysem rakytníku jsou jeho ostnité větve, které znesnadňují sklizeň plodů.

    Rakytníky jsou nenáročné keře, které jsou plně adaptované na naše klima. Mají výbornou mrazuodolnost ve dřevě a zdárně rostou a plodí i na horách. Snáší i suchá stanoviště, ale pro dobrou úrodu je dobré rostlinu zasadit do nevysychavé půdy. Preferuje neutrální či mírně zásadité půdy, příliš kyselé půdy je nutno v místě výsadby lehce povápnit. Jako každé ovoce i rakytník má rád slunce, ve stínu bude kvést a plodit méně. Podrobnější návod k pěstování rakytníku u nás také najdete.

    Rakytníky se začínají vysazovat jako součást nových lesních výsadeb v horských regionech a na nekvalitních půdách či kolem dálnic. Velmi populární je v permakultuře a své uplatnění najde jako součást jedlých lesů a sadů. Poslední dobou se rovněž používá jako meliorační dřevina.

  2. Jaké jsou odrůdy rakytníku

    V zahradních centrech se setkáte s několika perspektivními a ověřenými odrůdami, u nichž byly šlechtěním a vegetativním množením zachovány jejich charakteristické rysy.

    Jedná se zejména o šlechtění odrůd, které mají větší a aromatičtější plody s vyšším podílem cukernatosti a dále odrůdy se zvýšenou plodností. Selektují a šlechtí se rovněž keře s menšími trny
    .
    Mezí nejpěstovanější a komerčně nejúspěšnější odrůdy rakytníku patří samčí odrůda Pollmix, která je nezbytný opylovač. Ze samičích odrůd se nejlépe osvědčily Altaj, Leikora, Podruga, Rosinka, Aromat, Baltik, Nela či Moskevská krasavice.

  3. Proč prořezat rakytník

    Řez rakytníku by měl být prováděn za účelem zvýšené plodnosti, adekvátní kvality a větší velikosti plodů. Dalším neméně důležitým důvodem řezu je usnadnění sklizně, která je vzhledem k velikosti plodů a množství trnů na keři obtížnější než u jiných druhů ovoce.

    Rakytník roste chaoticky a vytváří velké množství nových větví. Při absenci řezu může z rakytníku vzniknout neprostupná džungle, ve které je sklizeň úrody nepříjemná a někdy téměř nemožná práce.

  4. Kdy prořezat rakytník

    Pro rakytník je vhodnější řez na jaře před rašením, optimálně na přelomu března a dubna po nástupu jarního počasí. Ve vysokých nadmořských výškách doporučujeme provádět řez až ve druhé polovině dubna.

    Vždy ale přihlížíme k aktuálnímu počasí. Řežeme vždy v období, kdy již nehrozí silné mrazy.

  5. Jak prořezat rakytník

    Řez rakytníku je poměrně specifický. Ačkoliv mnozí pěstitelé nechávají rakytník růst bez jakéhokoliv prořezu, my tento způsob pěstování nedoporučujeme.

    První roky po výsadbě u rakytníku odstraňujeme pouze poškozené a špatné rostlé či křížící se větve. Jakmile keř zesílí a začne tvořit velké množství nových větví, je dobré postupně přistupovat k vyřezávání těch starých. Staré větve mají tendenci postupně zasychat a méně plodit. Nejen, že snižují estetickou hodnotu keře a vykazují nižší množství plodů, ale zároveň odebírají živiny a prostor větvím mladším.

    Doporučujeme nebát se rostliny prořezat a kontinuálně zbavovat přestárlého dřeva. Nejen, že díky tomu zvýšíte svou úrodu, ale také se Vám bude ovoce sklízet z keře snadněji. Správně prořezané keře plodí rovnoměrně na obvodových i vnitřních větvích a nerozlézají se tolik do šířky.

  6. Jak ošetřit rány po prořezání rakytník

    Rány není nutné nijak ošetřovat. Pokud to však považujete za nutné, je možné použít štěpařský vosk, kterým zamažeme ty největší rány.

  7. Jak využít rakytník

    Zpracování plodů je různorodé, od přímého konzumu přes zpracování při tvorbě desertů, přípravu ovocných šťáv, kompotů, zavařenin až po smoothie. Rakytník je mimořádně hodnotný a bohatý zdroj vitamínu B, D, E, K, P a především vitamínu C. Pravidelná konzumace bude prospěšná pro Vaše zdraví.

    Listí lze rakytník lze kompostovat, rozkládá se kvalitní živnou listovku do 2 let. Pouze listy, které jeví napadení chorobami či škůdci raději spálíme. Odříznuté větve dáme rozložit na kompost či necháme vysušit a poté spálíme.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.