Jak naložit dýni

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit dýni

    Jak zpracovat dýni

    S dýní můžeme v kuchyni doslova čarovat. Její užití je všestranné, vždyť z ní můžeme připravit předkrm, polévku, hlavní jídlo a v neposlední řadě i zákusek (výborným počinem bude také např. dýňový chléb či dýňový kompot). I pěstovat dýně je snadné.

    V závislosti na tom, jaký druh dýně v kuchyni použijeme a na co, je nutné dýni připravit. Neloupat lze pouze dýni hokkaidó, ovšem do kompotu či džemu je to více než vhodné. Všechny ostatní druhy dýní je nutné předem oloupat (máslová, špagetová, apod.).

    Semínka z dužiny vydlabeme a pokud je máme rádi, můžeme je dále využít. Třeba je můžete nechat naklíčit a pak zbaštit. Dužinu si přichystáme dle každého konkrétního receptu.

  2. Naložená dýně jako kompot

    Před samotným naložením je nutné si dýni připravit. Nakládá se pouze dužina, tudíž dýni oloupeme a zbavíme semínek. Dužinu pokrájíme na malé kousky.

    Naložená dýně (jako kompot) se skvěle doplňuje s ananasovou chutí. Je proto vhodné do právě vyráběného kompotu přidat buď ananasovou tresť, nebo přímo kousky ananasu i se šťávou. Můžeme zvolit i jiné ovoce, nebo samozřejmě pouze dýni. Záleží jenom na naší chuti.

    Než bude závěrem úplně hotovo, je potřeba kompot zavařit. Dýni tak plníme do suchých a naprosto čistých sklenic, které uzavřeme ještě teplé, taktéž suchým a čistým víčkem. Sterilizujeme asi 30 minut při teplotě 80 – 85 stupňů Celsia.

    Samotný postup naložení dýně je popsán v následujícím boxíku.

  3. Jak naložit dýni

    Kostičky dýně nejprve naložíme do octového nálevu. To je možné udělat již den předem. Pokud si ovšem nevzpomeneme, naložíme dýni alespoň ráno a kompot připravíme odpoledne.

    Na větší množství dýně (třeba 3 kg dužiny) použijeme 150 – 200 ml octa. Vody dáme zhruba tolik, kolik dýně – 3 kg dýně = 3 l vody. Vždy musí být všechny kostky dýně ponořené.

    Octový nálev slijeme a dýni necháme okapat. Připravíme si čistou vodu, do které přidáme cukr a svaříme. Podle toho, jak sladký chceme kompot, tolik cukru také použijeme. Obyčejně se ale na 1 l vody používá 0,5 kg cukru (krystal).

    Nezapomeneme také na voňavé koření. Do cukrového nálevu tak přidáme i celou skořici a hřebíček. Množství koření volíme v závislosti na množství dýně i samotného nálevu.

    Jakmile se cukr rozpustí, přidáme do hrnce i kostky dýně (budeme-li přidávat ananas, teď je jeho čas). Povaříme do změknutí dýně, což trvá pouze chviličku.

    Do čistých sklenic můžeme na dno každé sklenice vložit plátek citrónu, přidáme kostky dýně a zalijeme cukrovým nálevem. I tady platí, že dýně musí být vždy ponořená.

    Sklenice dobře uzavřeme a zavaříme.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.