Jak naložit špekáčky

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit špekáčky

    Co se dá udělat se špekáčky?

    Špekáčky si nejraději většina z nás vychutná od začátku jara do pozdního podzimu, pěkně opečené venku nad ohněm. Lze je ale i grilovat (s návodem Jak grilovat Vám to jistě půjde snadno), připravit v troubě, na pánvi, nebo v hrnci či je hezky naložit do podoby utopenců.

    V některých případech je špekáčky nutné před samotnou přípravou oloupat. Což znamená, že je zbavíme střívka. Také je leckdy vhodné, vlastně spíše vždy, špekáčky různě nařezat. Buď dvěmi zářezy na každém konci, či podélně nakrojit a vytvořit kapsu pro plnění. Zejména pro děti ale můžeme s nařezáním špekáčků doslova kouzlit – fantazii se meze nekladou a lze tak vytvořit například ježka či chobotnici.

    Zkrátka v české kuchyni se špekáčky rozhodně neztratí. V následujících boxících se dozvíme, jak naložit špekáčky pro různé příležitosti.

  2. Jak naložit špekáčky?

    Špekáčky se nakládají především v podobě, kterou všichni známe pod názvem utopenci. Pokud tedy toužíme po klasickém sladkokyselém nálevu a nevíme si se samotnou přípravou utopenců rady, přečteme si Skrblíkův návod Jak naložit utopence. Dozvíme se v něm, jaké špekáčky je vhodné si vybrat, co vše budeme potřebovat a hlavně také to, jak přesně naložit utopence.

    Klasickou variantu utopenců (naložených špekáčků) lze obměnit například přidáním kysaného zelí. Vložit kousek zelí můžeme přímo k cibuli do nakrojeného špekáčku (do kapsy), nebo zelí vložit volně do sklenice, podobně jako zbylou cibuli. Přirozeně se ale dají oba zmíněné způsoby kombinovat.

  3. Jak naložit špekáčky na gril?

    Na gril nakládáme špekáčky minimálně 2 – 3 hodiny před samotným grilováním. Výborně se doplňují s pivem, kdy lze dobu naložení prodloužit i na více hodin. V podstatě ale naložíme špekáčky na gril zejména do toho, co máme nejraději.

    Zvolit tak můžeme i například olej, sójovou omáčku, různé druhy koření, cibuli nebo česnek. Pokud špekáčky před grilováním a naložením do marinády oloupeme, měli bychom počítat s tím, že solit je budeme až před samotným podáváním (tedy po sundání z grilu).

    V průběhu samotného grilování budeme špekáčky marinádou potírat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.