Jak naložit utopence

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit utopence

    Jak vybrat špekáčky?

    Výborné utopence připravíte jedině z kvalitních špekáčků. Při výběru si dávejte pozor na název, neberte nic, co je pojmenováno jako “buřt” nebo třeba “opékáček”. U takového výrobku nejsou povinné normy pro složení špekáčků, proto se dívejte vždy po výrobku s názvem “špekáček”.

    Špekáček musí mít minimální obsah masa 40% a maximální obsah tuku 45%. Je u nich navíc zakázáno použití strojně odděleného masa. Dívejte se také na přítomnost škrobu a obsah soli.

    Přídatné látky (éčka) smí ve špekáčcích být pouze ty, které jsou schválené. Často zde najdete E250 dusitan sodný nebo E261 glutaman sodný, látku zvýrazňující chuť a vůni.

    Špekáčky nevybírejte podle ceny, ale především podle podílu masa, čím víc, tím líp. Pečlivě vždy čtěte etikety se složením.

  2. Co budete potřebovat?

    Receptů je mnoho, ale vyzkoušejte tento základní recept, množství surovin odpovídá 3 zavařovacím sklenicím.

    Nálev

    • 20 kuliček pepře
    • 8 kuliček nového koření
    • 3 bobkové listy
    • lžička soli
    • lžička cukru
    • 300 ml octa
    • 600 ml vody

    Utopenci

    • 1 kg špekáčků
    • 2 cibule
    • plnotučná hořčice
    • sladká paprika
    • feferonky
  3. Jak naložit utopence

    Ingredience na nálev smíchejte dohromady a přiveďte k varu. Nechte nálev vařit 5 minut, potom sporák vypněte a nechte směs odležet. Nálev si případně doslaďte dle chuti, někdo má rád kyselejší, někdo sladší nálev.

    Oloupejte špekáčky a nakrojte je v půli, aby se daly rozevřít. Vnitřek špekáčků potřete hořčicí a posypejte sladkou paprikou.

    Cibule krájejte na kolečka a překrojte je ještě na půl. Půlku kolečka vždy vložte do špekáčku.

    Špekáčky skládejte ve vrstvách do sklenice společně se zbytkem nakrájené cibule a feferonkami.

    Jakmile máte sklenici naskládanou, zalijte vše vlažným nálevem. Nechte potom vše vychladnout.

  4. Jak dlouho nechat utopence uležet

    Utopence nechte uležet alespoň 4 dny v lednici, ale nebojte se je nechat i delší dobu, klidně celý týden. Po odležení si je s chutí dejte s chlebem. Utopenci jsou taky výborným vyprošťovákem po propařené noci.

  5. Jak dlouho utopenci vydrží

    Utopence uchovávejte v chladu nejlépe v lednici. Pokud utopence nesterilizujete (nezavařujete), spotřebujte je co nejdříve. Ideálně do dvou týdnů, ale vydrží v chladnu i měsíc. Pokud je zavaříte, vydrží vám mnohem déle, podobně jako jiné zavařeniny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.