6 rad, jak upéct králíka, aby nebyl suchý

Lenka Rutteová
Publikováno 3. února 2018

Pečení králíka by mohlo na první pohled vypadat složitě, ale není tomu tak. Sice chce o trošinku více času a trpělivosti než kuře, ale zvládnout se dá se stejnou elegancí a stejně jemným, ovšem mnohem lahodnějším výsledkem. Rozhodně se přípravy králíka nebojte.

  1. Základní ingredience pro pečení králíka

    6 rad, jak upéct králíka, aby nebyl suchýKrálík může být dochucován mnoha druhy koření. Ale pozor, králičí maso má přece jen specifickou chuť a vůni, proto není tak všestranné jako maso kuřete nebo krůty. Rozhodně nic nepokazíte, když ke králičímu masu přidáte rozmarýn. Ten má při vaření totiž kouzelnou moc: zjemňuje aroma každého masa.

    Králičí maso je poměrně suché (netučné), což je dobrá zpráva pro ty z vás, kdo se chtějí nebo mají vyhýbat přebytečným tukům. Běžně se králičí maso špikuje na zadních nohách (kýtách) a okolo páteře. Tam je vrstva masa nejvyšší a je náročné celé maso dobře prochutit. Díky špikování (může být klasický špek, ovšem i méně tučná slanina) se chuť masa zjemní všude.

    Pokud se však chcete dodanému tuku zcela vyhnout, je potřeba jak zadní nohy, tak hřbetní maso na několika místech proříznout až ke kosti, aby se koření dostalo všude a aby maso bylo všude stejně ochucené.

    Králík obecně výborně chutná s kmínem, cibulí a česnekem. Můžete jej však dobře ochutit i slaninou a paprikou (v kombinaci s paprikou je alespoň trošinka uzené slaniny přece jen potřeba). Nic nezkazíte ani jalovcem a bobkovým listem. Na přípravu králíka tedy budete potřebovat:

    • králíka
    • sůl
    • rozmarýn
    • slaninu (volitelně)
    • varianty koření:
      kmín, cibuli, česnek, nebo
      papriku (koření), slaninu, nebo
      jalovec, bobkový list, nové koření
  2. Příprava samotného pečení

    Zde opět záleží na tom, jaký čekáte výsledek. Zda klasicky upečeného králíka s křupavými vrstvičkami masa na povrchu, anebo králíka spíše udušeného, měkkého, kdy z výpeku pak můžete například dodělat trochu omáčky a maso podávat s knedlíkem či těstovinami.

    Před přípravou se vyplatí králíka rozporcovat. Pečení v celku není moc výhodné, protože by se stehna nemusela všude dobře propéct. Navíc je králík přece jen poměrně dlouhý, takže byste možná i hůř hledali pekáč, do kterého se králík v celku vejde. Rozhodně tedy alespoň oddělte zadní nohy. A pokud máte králíka i s hlavou, oddělte i ji také. Hlavu vždy jen duste. Pečení totiž jemnému masu na líčkách a delikátnímu jazyku vůbec nesvědčí. Fajšmekři si pochutnají pak i na mozku.

    Prohlédněte králíka i zevnitř, zda v něm není příliš mnoho tuku, který se ukládá nejčastěji okolo ledvin. To se týká zejména králíka z domácích zdrojů. Králičí tuk nese silnější aroma, nemuselo by vám ve výsledku vyhovovat. Ledviny pečte či duste zároveň s masem. Králík mívá pásy tuku i okolo lopatek.

    Pokud chcete králíka špikovat, nakrájejte si slaninu nebo špek na asi půl centimetru silné proužky, o délce cca pěti centimetrů. A dejte je na několik minut do mrazáku, aby se s nimi dobře pracovalo. Postupujte tak, že ostrým nožem propíchnete maso na délku více než pět centimetrů (díra by měla být delší než slanina) a pak do vytvořeného otvoru vsuňte mírně zmrazenou (a tedy tvrdou) slaninu.

    Hřbet je dlouhý, proto je snazší ho špikovat z obou stran. Takže směrem od žeber a pak směrem od ocásku. Maso propíchněte a pak prošpikujte podélně okolo páteře.

  3. Králík klasicky pečený

    Během přípravy masa si zapněte troubu a nechte ji ohřát na cirka 200 stupňů.  Jestliže chcete králíka upéct, tak si do pekáče dejte nejdříve trochu vody (cca 2 dcl). Můžete přidat trochu másla nebo na kostky nakrájenou slaninu.

    Maso osolte, okmínujte, potřete česnekem a dejte do pekáče. Česnek můžete i jenom nakrájet na plátky a dát do pekáče. Cibuli nakrájejte na kostičky a zasypte jí maso. Přiklopte víkem pekáče nebo překryjte alobalem. Dejte do trouby, ale tu stáhněte na 150 – 180 stupňů. Podle toho, kolik času na pečení králíka máte. Maso můžete ochutit i jinou variantou, viz ingredience.

    Čím nižší teplota, tím déle se bude maso připravovat. Ale bude o to jemnější a šťavnatější. Pokud pečete na 150 stupních, nakoukněte do pekáče poprvé po hodině a půl. Jestliže pečete na 180 stupních, nahlédněte na maso již po hodině.

    Maso podlijte, můžete ho i otočit, aby ve výpeku ležela zase druhá polovina. Cibuli stáhněte všechnu již do výpeku, aby se nespálila. Znovu přikryjte. Maso pečené na 180 stupních dejte do trouby ještě na půl hodiny, maso připravované při 150 stupních vraťte do trouby ještě na hodinu.

    Po uplynutí dané doby maso z trouby vyndejte, opět otočte, podlijte a už znovu nepřikrývejte. Troubu rozpalte na 200 – 220 stupňů a dejte do ní maso zpět. Pečte do zlatova ještě asi 15 – 30 minut, podle toho, jak moc opečené potřebujete maso na povrchu mít. Během dopékání maso alespoň dvakrát přelijte výpekem. To zajistí dobrou chuť i konzistenci svrchní zapečené vrstvy

  4. Králík dušený v troubě

    V tomto případě se příprava příliš neliší od pečení – tedy v první fázi. Pro dušení králíka se více hodí spíše kombinace soli, rozmarýnu, papriky a slaniny, s cibulí můžete počítat vždy. I jalovec a bobkový list udělají více parády spíše při úpravě dušením.

    Troubu si pro dušení rozehřejte na cirka 160 stupňů. Maso připravte jako pro pečení, tedy včetně špikování. Anebo jej alespoň nařízněte, aby mohla chuť výpeku dovnitř. Překryjte víkem a dejte do trouby. Tu potom stáhněte na cca 150 stupňů. Při této teplotě se bude králík připravovat asi 2,5 – 3 hodiny. Přípravu můžete zkrátit na necelé dvě hodiny, pokud teplotu zvýšíte na 180 stupňů. Maso ale pak již nebude tak jemné a šťavnaté.

    Poprvé na králíka nahlédněte za hodinu nebo i hodinu a půl, pokud jej děláte při nižší teplotě. Maso v pekáči otočte, případně podlijte, znovu přikryjte a vraťte do trouby. Za další hodinu proces opakujte a již vyzkoušejte, jak je maso měkké. V případě potřeby ještě otočte, podlijte a znovu (stále přikryté) vraťte do trouby ještě třeba na půl hodinky. Pak už bude jistě hotovo.

Snadné omáčky z výpeku

Pokud chcete více omáčky, než je výpeku, případně máte třeba k těstovinám raději omáčku mírně zahuštěnou, je nejsnadnějším řešením vyndat maso z pekáče a do výpeku vlít trochu vody s rozmíchaným škrobem (solamylem). Pekáč v takovém případě dejte na sporák, omáčka se musí během přípravy míchat. Stačí provařit 2 – 3 minuty a je hotovo.

Omáčku k dušenému králíkovi připravovaného na paprice raději zahustěte předem připravenou jíškou (osmahněte mouku na troše másla). Vmíchejte jíšku do výpeku a dořeďte mlékem. Provařte asi 15 minut a po odstavení (až omáčka nevaří) výpek rozmixujte a pak přimíchejte ještě zakysanou smetanu. Dochuťte solí a octem. A máte vynikajícího králíka na paprice.

Jak připravit králičí játra

Jestliže jsou u králíka i játra, připravte si je raději zvlášť. V rendlíku rozpalte olej či sádlo a mezitím si játra mírně opepřete. Můžete trošinku potřít hořčicí. V žádném případě nesolte, játra by ztvrdla. Játra dejte na rozpálený tuk a přikryjte poklicí. Po cca jedné minutě otočte. Ale s veškerou opatrností, protože játra jsou vodnatá, takže neskutečně prskají a vystřikují omastek i do velkých vzdáleností.

Po otočení zmírněte plamen a nechte je podusit ještě cirka dvě minuty. Výsledkem takové přípravy jsou jemná a měkoučká játra plná přirozené chuti. Solte až na talíři, podávejte třeba s chlebem a hořčicí, případně například s křenem nebo s omáčkami k masu.


k
k.muller 13.08.2020 – 03:43

játra králičí mají vynikající specifickou chuť,a moc mě šmakují s chlebem!!!

Odpovědět

k🥥
kokoska 🥥🌴 16.09.2020 – 00:14

Játra jako takové, vůbec nejím. Ale králičí jatyrka to je neskutečná lahůdka. Na cibulce s chlebem....hmmmm už mi tečou sliny ...🤤🐇❤

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás