Jak dlouho vařit amarant
Co to je amarant
Amarant je obilovina, kterou můžeme zakoupit ve specializovaných obchodech zdravé výživy i v některých supermarketech. Můžeme koupit amarantovou mouku, semínka, vločky, olej nebo pukance. Jíst se dají dokonce i listy, které se přidávají do salátů.
Je vhodné zařadit ho do zdravého jídelníčku. Obsahuje totiž vitamíny B, E a kyselinu listovou. Je bohatý na železo, vápník i další minerály, a také na nenasycené mastné kyseliny. Pro vysoký obsah bílkovin a vitamínů je oblíbený u sportovců.
Jelikož amarant obsahuje složky squalen a lysin, působí kladně na regeneraci mozkových buněk a duševní vývoj dětí. Díky vysokému podílu vlákniny pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu a pomáhá při léčbě zácpy nebo rakoviny tlustého střeva. Je vhodnou potravinou při redukci váhy, při léčbě vysoké hladiny cholesterolu v krvi a při cukrovce.
Je amarant bezlepkový
Amarant je oblíbenou obilovinou širokého spektra strávníků. Je to bezlepková obilovina. Je vhodná pro celiaky, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Amarant se doporučuje jako skvělá alternativa pšenice.
Jak dlouho vařit amarant
Amarant se rozhodně řadí mezi superpotraviny. Semínka mají jemnou oříškovou chuť. Můžeme si ho připravit jako přílohu k masům. Ze semínek amarantu je výborné také rizoto nebo je můžeme přidat do lehkého zeleninového salátu.
Připravená semínka vaříme v jemně osolené vodě 20 až 30 minut. Uvařená semínka přecedíme v cedníku a zůstane nám hustá hmota. Hmota se skládá ze semínek, které jsou na povrchu jemně křupavé a uvnitř měkké.
Jak uvařit amarant na sladko
Z amarantové mouky lze připravit výborné bezlepkové palačinky. Jejich příprava je jednoduchá a zabere nám jen 10 minut. Na přípravu jahodových amarantových palačinek bez lepku a mléka budeme potřebovat tyto ingredience:
- 100 g amarantové mouky
- 200 ml rostlinného mléka
- 1 vejce
- 1 lžička medu
- špetka soli
- 2 lžíce rostlinného oleje na opékání
- jahody, jahodová marmeláda a rostlinná šlehačka na zdobení
Amarantové palačinky připravíme stejně jako klasické. Jednotlivé palačinky opékáme na malém množství rostlinného oleje asi 2 minuty z každé strany. Palačinky natřeme jahodovou marmeládou. Můžeme ozdobit rostlinnou šlehačkou a čerstvými jahodami. Palačinky můžeme připravit též na slaný způsob. Výborné jsou s mozzarellou, bazalkou nebo s kozím sýrem a červenou řepou.
Co je to pufovaný amarant
Pufování je speciální technologický proces výroby, při kterém se z obiloviny při vysoké teplotě odpaří vlhkost. Tím zrno obiloviny nabude na objemu. Při pufování amarantu se objem zrn zvětší až šestinásobně. V podstatě při tomto procesu zrno pukne a tím získává svou specifickou oříškovou chuť.
Zatím žádné komentáře