Jak dlouho vařit jáhly

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit jáhly | © Marco Verch / Flickr.com

    Co jsou jáhly

    Jáhly jsou velmi ceněná potravina, která vzniká odstraněním svrchní části prosa setého. Vzniknou tak žluté kuličky o průměru přibližně jeden milimetr. Jedná se lehce stravitelnou bezlepkovou surovinu, a proto je velmi ceněna obzvlášť těmi, kdo drží bezlepkovou dietu.

  2. V čem je prospěšnost jáhel

    Obsahují velké množství minerálních látek jako hořčík, draslík, fosfor a křemík, měď, železo a zinek a dále vitamínyB1 a B2.

    Ideální jsou při celkové rekonvalescenci organismu, při očistě organismu, podporují pocení a mají velmi dobrý vliv na trávicí soustavu a na pleť, nehty a vlasy.

    Jáhly dobře působí i proti chudokrevnosti a depresím. Jáhly jsou skvělou volbou i při krmení štěněte.

  3. Jak zajistit dobrou kvalitu jáhel

    Jáhly obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, a proto jsou náchylnější k oxidaci a rychle žluknou. Je velmi důležité kupovat jáhly z ověřených zdrojů, a příliš dlouho neskladovat.

  4. Jak dlouho vařit jáhly

    Jak dlouho vařit jáhlyPrvní fáze vaření jáhel spočívá ve vyprání ve studené vodě a poté spaření vroucí vodou. Ideální je opakovat postup spaření několikrát. Jáhly se po spaření zbaví nahořklé a natrpklé chuti.

    Poté se jáhly vaří v osolené vodě. Vody je potřeba na vaření jáhel v poměru 1:3, tedy 1 díl jáhel an 3 díly vody. Jáhly se zalijí uvedeným množstvím studené vody, přiklopí pokličkou a během vaření již nemíchají.

    Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15-20minut až do změknutí. Pokud potřebujete vařit jáhly na kaši nebo jahelník, můžeme vařit až 30 minut.

    Po uvaření jáhel by se měla veškerá voda vstřebat a pokud se nevstřebá. Můžeme zbytek slít.

  5. Recepty na pokrmy z jáhel

    Jáhly lze upravovat na slano i sladko, přičemž každý si jistě vybere ty správné podle momentální chuti.

    Jáhlová kaše nasladko se švestkami

    Ingredience: 100g jáhel, 500ml mléka, špetka mořské soli, 1-2 lžíce javorového sirupu, ½ vanilkového cukru, 1 švestkový kompot

    Postup: Jáhly spaříme, zalijeme mlékem se špetkou soli a na mírném ohni vaříme přibližně 30 minut. Jáhly by měly být měkké , jen mírně kašovité. Hotovou kaši posypte skořicovým cukrem a švestkami z kompotu.

    Zapečené papriky plněné jáhlami

    Ingredience: 200g jáhel, 1 cibule, olej, 500ml vývaru, 4 papriky, 300g strouhaného eidamu

    Postup: Jáhly uvařte bodle tradičního postupu, papriky zbavte semínek a rozřízněte napůl. Připravené půlky naplňte hotovými jáhlami, které promícháte s nastrouhaným eidamem a případně přidejte bylinky. Pečte nezakryté 20-30 minut.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.