Jak dlouho vařit mák

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit mák

    Co je to mák

    Mák setý je jednoletá rostlina z čeledi makovitých. U nás je to běžně pěstovaná rostlina pro potravinářské účely. Zralá rostlina má makovici světle šedé barvy a kulatého tvaru. Uvnitř obsahuje drobná a silně olejnatá semena.

    Téměř veškerá produkce máku je určena pro potravinářské účely. Ale malé procento je také využíváno ve farmacii. Maková semena obsahují nepatrné množství morfinu a kodeinu. Při sklizni máku je třeba dávat pozor na jeho zralost. Nedozrálý mák totiž může obsahovat kodeinu více a tím pádem mít sedativní účinky.

  2. Jak umlít mák

    Než budeme mák vařit, je nutné ho nejdříve pořádně umlít. Nebo lze v dnešní době samozřejmě koupit i mák mletý. Nejlépe se mák mele na speciálním ručním mlýnku.

    Do něj mák shora pomalu sypeme, zvolna točíme klikou a mletý mák nám propadává do předem připravené misky.

  3. Jaké má mák zdravotní účinky

    Mák setý má velmi dobré nutriční hodnoty. Obsahuje až 60 % zdraví prospěšných tuků a vysoký podíl bílkovin. Je bohatý na vitamíny E, A a B a také minerály, jako je vápník, hořčík a železo.

    Mák obsahuje až 12 krát větší obsah vápníku než mléko a velmi dobře se vstřebává. Je tedy zdravý pro naše zuby a kosti. Vitamín E je naopak skvělý antioxidant a chrání naše buňky proti předčasnému stárnutí.

    Pozitivní vlastnosti máku

    • úleva od bolesti
    • uvolňování svalů
    • zahánění depresí
    • zmírňování nespavosti
  4. Jak dlouho vařit mák

    Mák má výraznou a jedinečnou chuť, která trochu připomíná oříšky. Běžně se používá jako náplň do pečiva nebo buchet. Na makovou náplň do buchet jako od babičky budeme potřebovat tyto ingredience:

    • 15 dkg mletého máku
    • 330 ml mléka
    • 8 dkg cukru s vanilkou
    • 2 dkg másla
    • citronová kúra, skořice
    • na dochucení můžeme přidat lžičku povidel nebo marmelády

    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mák a podlijeme mlékem. Mícháme a dusíme, až je mák měkký a má požadovanou konzistenci.

    Maková semínka jsou celkem tvrdá, proto vaření nesmíme uspěchat a vaříme jej minimálně 25 minut. Když se nám zdá suchý, můžeme přidat více mléka.

    Doporučujeme okořenit citronovou kúrou nebo skořicí. Když do náplně přidáme lžičku povidel nebo marmelády, bude potom vláčnější.

  5. Jak uvařit makové mléko

    Makové mléko připravíme z celých semínek máku. Hrnek semínek louhujeme ve studené vodě minimálně 4 hodiny. Občas promícháme. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Hotové rozmixované mléko přecedíme, abychom ho zbavili zbývajících kousků máku.

    Makové mléko je přirozeně bezlaktózové a velmi zdravé. Jeho pozitivní vlastností je boj proti překyselení organismu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.