SKRBLOG

Recept: Marmeláda z domácí pekárny (meruňková, jahodová, rybízová, švestková, malinová)

Neděle, 15. říjen 2017, Lenka Rutteová

Není nic jednoduššího, než si vyrobit marmeládu v domácí pekárně. Opravdu. A velkou výhodou výroby v domácí pekárně je skutečnost, že marmeláda je neustále míchaná – a proto nestříká. Takže si nezašpiníte ani sporák, ani samotnou pekárnu. Jen budete muset umýt háky a pečící formu (a samozřejmě i naběračku a stěrku).

Ingredience na marmeládu z domácí pekárny

  • 900 g ovoce
  • 500 g želírovacího cukru
  • lžíce citronové šťávy (jahoda, ostružina)

Jak na marmeládu z domácí pekárny

Ovoce si připravíme ta, že ho omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky, případně nameleme. Měkké a malé ovoce (maliny) mletí ani krájení nevyžaduje, ale například broskve si o něj přímo říkají. Ovoce dáme do pečící formy, přidáme želírovací cukr 2:1 a v případě jahod či ostružin dáme i lžíci citronové šťávy. A zapneme program “marmeláda”.

Po skončení programu je marmeláda hotová. Než program proběhne, vymyjeme si a vysušíme skleničky, do kterých budeme marmeládu plnit. Nezapomeneme ani na víčka. Hotovou marmeládu pak plníme do skleniček a ty hned po naplnění pořádně uzavřeme, necháme volně vychladnout.

3 tipy jak na lepší domácí marmeládu

Často se doporučuje hned po naplnění otáčet skleničky dnem vzhůru. Jenže výsledným efektem někdy je tak velké zanesení víčka a jeho přilepení ke skleničce, že je pak téměř nemožné se k marmeládě dostat. A pokud víčko špatně drží, po otočení začne vše vytékat a máte práci navíc, kterou se jen zdržujete.

Ostatní směs vám pak trčí v pečící nádobě a chladne, výsledný efekt tvorby ochranného podtlaku po naplnění horkou směsí a uzavření nádoby se pak u ostatních skleniček vytratí. Bohatě stačí skleničky jen uzavřít a nechat chladnout. Podtlak je mocná síla, a pokud skleničky dobře uzavřete, vytvoří se i bez otáčení skleniček.

Pokud si nejste jistí víčky na skleničkách, zda jsou ještě použitelná, rovnou si kupte nová. Respektive, vždy mějte doma jejich zásobu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa zůstane utajena. Urážlivé nebo nicneříkající komentáře rovnou mažeme. :-)

Komentáře