Jak dlouho vařit gnocchi

Lapetka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit gnocchi

    Co jsou gnocchi?

    Gnocchi jsou malinké nadýchané knedlíčky, které jsou vyrobeny z brambor (pokud chcete pěstovat vlastní, podívejte se také na náš článek Jak pěstovat brambory) mouky a vajíček. Mohou se podávat jako příloha, ale velmi často hrají na talíři hlavní roli – stačí přimíchat trochu pesta a pancettu a během chvilky dokážete takto na talíři vykouzlit výborný oběd. Pokud vám pancetta zbydem zkuste si uvařit vynikající Spaghetti Carbonara.

    Gnocchi se dají koupit již hotové, kdy je stačí krátce povařit. K sehnání jsou i různě ochucené, a tím pádem i zbarvené – například špenátové nebo rajčatové. Nejběžnější variantou ale zůstávají čisté, neochucené, kdy výsledná chuť je čistě na představivosti kuchaře.

  2. Jak vyslovovat gnocchi?

    To je kámen úrazu, a možná i pro mnohé milovníky jídla. Správně to nejsou ani noky, ani ňoči, ba dokonce ani mnohým uším italsky znějící gnóči. Jedinou správnou výslovností jsou ale „ňoki“ (někde se dočtete i „ňoky“, výslovnost je ale spíše měkčí).

    Mnemotechnickou pomůcku jsme bohužel nenašli, ani nevymysleli – lyžařům a turistům může trochu pomoci, pokud znají středisko Livigno – většina bez problémů vysloví „Liviňo“. No a to –ki nebo –ky na konci si už musíte nějak zapamatovat :-) A když už to budete znát, bude pro vás hračkou správně vyslovit i bruschetu – čte se taky s k, tedy „brusketa“.

  3. Jak udělat domácí gnocchi?

    V základním receptu potřebujete 1 kg brambor, nakrájených na zhruba 4cm kousky. Dále 120 g mouky, 1 vejce a sůl. Aby byly gnocchi chutnější, jemnější, ale zároveň pevnější, je lepší brambory napařovat, než vařit – mělo by to trvat zhruba 25 minut, nebo než změknou.

    Tip na hrnec na vaření v páře najdete také u nás – navíc pro vás hlídáme jeho akční cenu. Potom přijde na řadu jejich rozmačkání lisem na brambory – naším druhým tipem je, abyste brambory rozmělnili, dokud jsou horké – těsto se pak bude lépe zpracovávat a bude mnohem hladší. Jakmile budete mít hotovo, přimíchejte mouku, vejce a špetku soli a zpracovávejte těsto, dokud nebude hladké a pružné.

    Dejte si pozor na poměr brambor a mouky – pokud bude v těstě hodně brambor, gnocchi se budou při vaření rozpadat. Pokud budete mít příliš mouky, budou tvrdé. Pokud si nejste jistí, klidně si v menším rendlíku vyrobte pár pokusných králíků. Nebo, vzhledem k velikosti, králíčků :-) Ale pracujte rychle, těsto totiž rychle řídne.

    Pokud je vše ok, vytvarujte z těsta válečky o průměru zhruba 1,5 cm a nakrájejte z nich budoucí gnocchi – ideální délka jsou 2 cm. Pomoučněte si palec, každý kousek uprostřed promáčkněte, a nakonec ještě například vidličkou, abyste na nich vytvořili žádoucí vzorek.

    Odložte je v jedné vrstvě na pomoučněnou utěrku a, jakmile dokončíte poslední, začněte je ihned vařit.

  4. Jak dlouho vařit gnocchi?

    Gnocchi se vaří velmi krátce. Pokud děláte domácí, je potřeba je vařit ihned po zpracování – vodu si připravte a přiveďte k varu, ještě když dokončujete poslední válečky těsta. Pokud je nechcete konzumovat hned, můžete je uvařit a poté v jednotlivých porcích zamrazit.

    Gnocchi vařte v dostatečně velkém hrnci, s osolenou vodou. Nevařte je všechny najednou – gnocchi vkládejte do vroucí vody postupně, po pár kouscích, aby měly v hrnci dostatečný prostor.

    Z vody je vytáhněte, jakmile vyplavou na povrch, mělo by to trvat zhruba 2-3 minutky. Nenechávejte je tam déle, protože by se mohly rozpadnout. Nechte je okapat, dejte na vyhřátý talíř, přidejte omáčku a případně další suroviny a ihned podávejte.

    Pokud vaříte gnocchi kupované, bude postup a délka vaření velmi podobná, ale pro jistotu se podívejte na pokyny výrobce uvedené na obale.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.