Jak dlouho vařit ledvinky

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit ledvinky

    Jak očistit ledvinky

    Ledvinky kupujeme zásadně čerstvé a ani v lednici je dlouho ladem nenecháváme. Nejčastěji kupujeme ledvinky vepřové, vynikající jsou i ledvinky králičí, jehněčí.

    Protože ledvinky patří mezi vnitřnosti, je nezbytné je před samotným vařením důkladně, ale opravdu důkladně očistit. Také musíme počítat s tím, že čerstvé ledvinky zrovna moc nevoní (podobně je tomu, když vaříme dršťky). S tím nám ale může pomoci obyčejné mléko.

    Ledvinky si připravíme tak, že je nejprve odblaníme a pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. Každou potom podélně rozřízneme a ostrým nožem odstraníme všechny močovody, které na ledvince najdeme (což jsou ty bílé části).

    Následně je pokrájíme na kousky, které budeme potřebovat v konkrétním receptu. Vložíme je do misky, zalijeme mlékem, přikryjeme a necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici (ale klidně i přes noc). Ledvinky díky mléku krásně zrůžoví, zkřehnou a zachovají si šťavnatost.

    Odleželé ledvinky dobře propláchneme vodou a osušíme je pomocí kuchyňské utěrky. Někdo už je poté rovnou použije do receptu, jiný zase takto očištěné ledvinky třeba ještě 3krát spaří vroucí vodou (dobré je po spaření nakonec ledvinky ještě propláchnout studenou vodou kvůli sraženinám).

  2. Jak dlouho vařit ledvinky

    Ledvinky vaříme podobně dlouho, jako je tomu u jater. Samozřejmě ne v případě, připravujeme-li játra na minutku.

    Zhruba nám vaření ledvinek zabere 20 – 25 minut, což je minimální čas, který by ledvinky měly na plotně v hrnci v případě jejich vaření/dušení strávit. Určitě ale pozor na to, že čím déle budeme ledvinky vařit, tím budou tvrdší.

    Vždy se musíme řídit jednoduchým pravidlem. Je vyloženě nutností připravovaná jídla průběžně ochutnávat. Nejinak je tomu i v případě ledvinek. Jedině ochutnáním jednoho kousku po určité době vaření zjistíme, zda jsou pro nás ledvinky dostatečně měkké.

  3. Kdy osolit ledvinky

    Ledvinky bychom měli solit až na poslední chvíli. No ale co je poslední chvíle? Těsně před tím, než je vložíme do hrnce, nebo až po uvaření (tedy krátce před servírováním na talíř)?

    Ono záleží hlavně na tom, jakým způsobem budeme ledvinky připravovat. Pokud je budeme pouze krátce restovat, vůbec bychom se nemuseli bát je osolit před vložením do rozpálené pánve, protože tam stejně dlouho nebudou.

    Jestliže je ale budeme dusit či vařit, což zabere mnohem více času než jenom krátké restování, solíme až později. Tedy v podstatě bychom měli sůl použít tehdy, až je pokrm hotový a jde pouze o finální dochucení.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.