Zájmové kroužky pro děti 2023: Inspirace, ceny a příspěvky

Hana Volencová
Publikováno 25. srpna 2023

S nástupem nového školního roku se začíná spouštět i přihlašování na mimoškolní aktivity. Prozradíme vám, jak zvolit vhodnou činnost, jaké jsou aktuální ceny kroužků a kde na ně můžete získat příspěvek. Víme také, kam mohou dítka docházet doslova za pár korun.

  1. Zájmové kroužky pro děti 2023: Inspirace, ceny a příspěvky

    Jaký kroužek dítěti vybrat

    Kromě zálib, věku a schopností či dovedností, které u dítěte pozorujete, je vhodné při výběru mimoškolní aktivity zohlednit také reálnou časovou či finanční náročnost kroužku – na některé aktivity potřebujete zakoupit odpovídající vybavení, hra na hudební nástroj vyžaduje každodenní cvičení apod.

    Vezměte rovněž v úvahu, že u některých kroužků se očekává i značné zapojení rodičů – může vás čekat šití kostýmů, dovážení potomků na víkendové soutěže či ranní vstávání na tréninky.

    Samostatnou kapitolu tvoří prvňáčci. Pokud se vaše dítko chystá po prázdninách poprvé do školy, stojí před ním i před vámi řada výzev. Dopřejte si čas, abyste si zvykli na novinky v denním režimu. Výběr kroužku klidně nechejte na druhé pololetí, případně zvolte jednu aktivitu, u níž si dítě spíše odpočine nebo se trochu vydovádí.

    Starším dětem prospěje pestrost, nicméně se vždy zaměřte na to, aby šly kroužky ruku v ruce s tím, co vaše potomky zajímá, baví a na co mají čas. Pozorujete-li, že mají k něčemu přirozené vlohy, je vhodné jejich talent rozvíjet, nemělo by to ovšem jít přes jejich odpor.

  2. Nabídka zájmových kroužků 2023

    Školy a školní družiny

    Největší výhoda školních kroužků tkví v tom, že není potřeba za kroužkem nikam dojíždět či docházet. Seznam zájmových činností, do nichž se může vaše dítě zapojit, zpravidla získáte během prvního zářijového týdne, pokrokovější školy nabídku kroužků vyvěšují na svůj web již v druhé polovině či koncem srpna. První schůzky se pak konají obvykle od půlky září nebo až v říjnu.

    Kroužky pořádané školou bývají zpravidla nejméně finančně náročné, není to však pravidlem. Někdy mohou vyjít i dráž než v domech dětí a mládeže, mnohdy je totiž pro školu právě místní dům dětí a mládeže organizuje. Nebo se aktivity sice konají ve škole, ale jsou realizované agenturou. To si potom připlatíte.

    Zato kroužky, které pořádají přímo školní družiny, patří k těm nejlevnějším. A mnohdy bývají pro děti, které jsou do družiny přihlášené, dokonce i zdarma.

    Domy dětí a mládeže (DDM) či střediska volného času (SVČ)

    DDM či SVČ najdete ve větších i menších městech po celé České republice. V nabídce mívají široké spektrum aktivit pro děti všech věkových kategorií i pro mládež. Přehled kroužků pořádaných v následujícím školním roce bývá zveřejňován už v průběhu prázdnin.

    Najít nejbližší pobočku vám pomohou webové stránky Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže. Stačí zvolit kraj a příslušné město a už se vám zobrazí seznam jednotlivých středisek.

    Ceny kroužků se liší podle typu aktivity, nákladů spojených s jejich provozem, ale také podle krajů i podle velikosti města, kde se kroužek koná.

    Skautské oddíly

    Pokud je váš potomek dobrodružně založený, další možností je přihláška do skautského oddílu. Ve skautu si děti mohou vyzkoušet celou řadu různorodých činností, což pomáhá jejich všestrannému rozvoji. Oddíly jsou rozeseté po celé České republice, ten nejbližší si můžete vyhledat na webové stránce Skaut.cz, která je všechny sdružuje.

    Co se týká financí, zmiňovaná oficiální webová stránka uvádí, že členství dítěte ve skautu vyjde měsíčně průměrně na 600 Kč. Tato částka pokrývá pravidelné týdenní schůzky a program v klubovně, jeden celodenní výlet a jeden víkendový výlet. Vychází se z předpokladu, že příspěvek na chod oddílu činí 500 až 1 000 Kč ročně, na jednodenní výpravu bude každý skaut potřebovat 100 až 200 Kč a na víkendovou 200 až 400 Kč. Je ovšem vhodné, aby dítě přihlášené do skautu také vlastnilo pevné boty, spacák, karimatku a batoh.

    Sbory dobrovolných hasičů

    Většina sborů dobrovolných hasičů v rámci své činnosti také organizuje kroužky mladých hasičů. Ty jsou mnohdy bezplatné nebo se jen drobně přispívá na jejich chod či na účast v soutěžích. Děti se seznámí nejen s prací hasičů, technikou a vybavením, ale zasoutěží si i v disciplínách požárního sportu, naučí se základy první pomoci a zdravovědy, orientaci v přírodě a další dovednosti.

    Dobrovolné hasiče sdružuje webová stránka DH.cz, kde můžete také nalézt další informace o nejbližších sborech mladých hasičů.

    Soukromé agentury a organizace

    Existují také soukromé organizace, které se specializují na pořádání dětských kroužků v rámci celé České republiky. Jednou z největších jsou Kroužky.cz, které svoje aktivity provozují přímo v zapojených mateřských a základních školách, takže vaše děti opět nemusejí nikam docházet či dojíždět, lektor si je vyzvedne v družině a zas je do ní odvede. Ceny se liší podle regionů a samozřejmě podle typu činnosti, za kroužek se platí zpravidla pololetně.

  3. Inspirace na kroužky 2023

    Jestli nemáte úplně jasno, co by vaše dítko bavilo, pomohou vám při výběru mimoškolních aktivit festivaly volného času, které se každoročně konají po celé České republice. Děti si na nich mají možnost vyzkoušet různé druhy činností a sportů, rodiče se seznámí s lektory či trenéry. Vstup je obvykle zdarma. Letos můžete navštívit například tyto akce:

  4. Příspěvky na kroužky 2023

    Na dětské kroužky lze získat několik typů příspěvků. Sportovní aktivity dětí každoročně podporují zdravotní pojišťovny, finanční podporu nabízejí také města a obce. Pokud jste v opravdu tíživé finanční situaci, lze se obrátit i na úřad práce.

    Od zdravotní pojišťovny

    Na kroužky a kurzy dětem přispívají všechny zdravotní pojišťovny, které v České republice působí. Příspěvek je však zpravidla možné využít jedině na aktivitu sportovní či pohybovou, některé příspěvky jsou určeny výhradně na plavání.

    Od radnice či města

    Na mimoškolní aktivity přispívají dětem také některé radnice. Podmínkou bývá trvalé bydliště v dané obci, městě či městské části. Pravidelně se takto na kroužky přispívá např. v Praze.

    Praha 5 a Praha 6 v tomto ohledu spolupracuje s portálem Aktivní město. Na něm je potřeba založit si rodinný účet a potom můžete čerpat výhody ve formě elektronických voucherů. Radnice Prahy 5 už předeslala, že od 28. srpna bude možné zažádat o příspěvek ve výši 1 300 Kč na pravidelné sportovní aktivity dětí do 18 let. Vyhrazeno je k tomuto účelu téměř dva a půl milionu korun.

    Městská část Praha 2 zase spolupracuje s nadačním fondem Dvojka srdcem. Od poloviny srpna až do 30. září 2023 mohou rezidenti Prahy 2 požádat o příspěvek až 2 500 Kč na volnočasové aktivity dětí a až 1 500 Kč lze získat i na školní potřeby. Podmínka je splněna i v případě, kdy rodina v Praze 2 nebydlí, nicméně dítě chodí do školy, která je touto městskou částí zřízena. Žádost bude automaticky schválena rodičům, kteří pobírají přídavek na dítě, požádat však může kdokoli.

    Doporučujeme tedy sledovat periodika či webové stránky vaší obce, města či radnice, abyste zjistili, zda také vaši zastupitelé neuvolnili prostředky na podporu dětských kroužků. Možnost požádat o příspěvek se otevírá obvykle v druhé polovině srpna nebo v průběhu září a objem využitelných peněz je omezený, proto je potřeba zareagovat včas.

    Od Úřadu práce ČR

    Rodiče nezaopatřených dětí, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci, mohou požádat úřad práce o dávku pomoci v hmotné nouzi, kterou lze v odůvodněných případech využít i na zájmový kroužek dítěte.

  5. Ceny kroužků pro děti

    Kroužky se platí zpravidla buď pololetně, nebo na celý školní rok. Obecně můžeme říct, že nejlevněji vyjdou kroužky pořádané přímo školami a školními družinami, střed tvoří DDM a SVČ a nejdražší jsou soukromé agentury.

    Nemusí to však být pravidlem, záleží na kraji a velikosti města, v němž se kroužek koná, ale i na dané organizaci a jejích provozních nákladech a na dalších faktorech. Vyplatí se vám trochu zapátrat ve svém širším okolí, někdy stačí popojet jen o kousek dál a kurzovné za stejný typ kroužku může výrazně klesnout.

    Cena samozřejmě může být ovlivněna i kvalitou lektora, tím, jak často a v jaké délce se kroužek koná, prostředím, v němž se koná apod. V tabulce uvádíme orientační ceny kroužků pro školní rok 2023/2024. Cena je uvedená dohromady za obě pololetí, tedy za celý školní rok.

    Orientační ceny kroužků za školní rok 2023/2024

    Typ zájmového kroužku Školní družina DDM nebo SVČ Agentura
    Angličtina 800–2 000 Kč 1800–2 00 Kč 3 300–4 100 Kč
    Bojové sporty 800–2 000 Kč 2 000–2 600 Kč 2 400–5 300 Kč
    Florbal 800–2 000 Kč 1 200–2 000 Kč 3 000–5 000 Kč
    Hudební nástroj 800–2 000 Kč 1 500–2 500 Kč 3 000–4 000 Kč
    Keramika 1 000–2 500 Kč 1 900–3 700 Kč 4 000–5 500 Kč
    Počítače 800–2 000 Kč 1 800–2 000 Kč 3 500–5 000 Kč
    Tanec 800–2 000 Kč 1 000–2 200 Kč 2 800–3 500 Kč
    Věda 800–2 000 Kč 1 500–1 700 Kč 4 000–5 000 Kč

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás