Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 Kč

Hana Volencová
Publikováno 27. února 2023

Od své zdravotní pojišťovny možná můžete získat víc, než si myslíte. Nejenže díky systému zdravotního pojištění není v České republice potřeba při návštěvě zdravotnického zařízení hradit většinu běžných vyšetření a zákroků, vaše zdravotní pojišťovna vám může také poskytnout příspěvek třeba na pravidelnou sportovní aktivitu, dentální hygienu či bezlepkovou dietu. Děti se často dočkají i příspěvku na rovnátka, letní tábor či školu v přírodě.

Na očkování, na vitaminy i na psychoterapii

Sebe i své děti můžete nechat díky fondu prevence levněji naočkovat proti zákeřným nemocem, díky preventivním prohlídkám u specialistů zvládnete účinněji předcházet onkologickým či jiným civilizačním onemocněním, a pokud už nějaký vážný zdravotní problém máte, můžete si alespoň nechat pomoci s výdaji, které jsou se speciální péčí spojeny.

Všechny zdravotní pojišťovny přinášejí také benefity pro těhotné, ženy po porodu a pro novorozence. Získat díky tomu můžete nemalý příspěvek třeba na monitor dechu, plenky, nadstandardní vyšetření apod. Každá pojišťovna rovněž odměňuje příjemnými výhodami bezplatné dárce krve, krevních derivátů, kostní dřeně i orgánů.

V článku jsme vybrali několik benefitů od každé ze zdravotních pojišťoven, o nichž je podle nás dobré vědět. Zaměřili jsme se především na novinky pro rok 2023. Rozhodně nejde o plný výčet, kompletní nabídku příspěvků a výhod vybrané pojišťovny najdete vždy pod odkazem na konci každého boxíku.

Nejlepší příspěvky zdravotních pojišťoven 2023

  1. Všeobecná zdravotní pojišťovna (111)

    Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 Kč
    Největší pojišťovna v republice se letos rozhodla podpořit důležitost prevence a některé svoje nové příspěvky podmínila návštěvou preventivní prohlídky.

    Pojištěnci VZP se tak letos dočkali příspěvku na dentální hygienu, který byl loni v testovacím režimu a dal se využít jen v omezeném období. Pro rok 2023 se už dostal do standardní nabídky, nárok však získáte jen po absolvováním preventivní prohlídky u praktického lékaře v posledních 24 měsících. Dospělí i děti od 1 roku věku teď mohou shodně čerpat příspěvek 500 Kč.

    VZP letos odměňuje také za absolvování některého ze screeningových vyšetření. I tady platí lhůta posledních 24 měsíců. Zní to sice zapeklitě, ale vlastně třeba každá žena, která chodí pravidelně na prevenci ke gynekologovi, má minimálně jeden z uznávaných screeningů automaticky jako součást tohoto vyšetření. Odměnou za to, že se staráte o svoje zdraví, je pak v roce 2023 poměrně štědrý příspěvek ve výši 1 000 Kč na regenerační aktivity, konkrétně na masáže, saunu, plavání, solnou jeskyni, kryokomoru nebo Kneippův chodník.

    O oba tyto příspěvky jde ovšem žádat pouze přes aplikaci Moje VZP. Pokud ji nemáte, je potřeba se do ní nejdříve zaregistrovat a ověření registrace potom trvá několik dní. Nenechávejte proto žádost o příspěvek na poslední chvíli.

    Novinkou u VZP je letos také příspěvek pro diabetiky, který umožňuje využít až 6x 500 Kč na přístrojové ošetření nohou u podiatra nebo podologa. Další 3 000 Kč mohou pacienti s cukrovkou využít na pomůcky pro diabetiky.

    Oblíbené a využívané jsou příspěvky na očkování či na pohybové aktivity. Děti mohou na pravidelné sportovní kroužky a kurzy čerpat až 1 000 Kč ročně a dospělí 500 Kč. Velkorysá je pak VZP co se týče potravin pro celiaky, děti a studenti do 26 let mohou požádat 2x ročně o příspěvek 4 000 Kč na bezlepkovou dietu, to je nejvyšší příspěvek v této kategorii ze všech pojišťoven. Na druhou stranu, pokud je vám více než 18 let a už nestudujete, nemáte v roce 2023 na příspěvek nárok.

    Stejně jako ostatní pojišťovny i VZP přispívá na prevenci civilizačních a onkologických onemocnění. Záběr však není tak široký, VZP se v této oblasti zaměřuje na prevenci rakoviny prsu a kůže, Alzheimerovy choroby, odvykání kouření a péči o psychické zdraví.

    Těhotné ženy a novopečené maminky mají v roce 2023 nárok na příspěvek 3 500 Kč určený na podporu dobré psychické a fyzické kondice, ale mohou ho využít i na některé pomůcky pro miminko, např. na monitor dechu. Pro novorozence je navíc připraven ještě příspěvek 1 000 Kč, který lze využít na nákup potřeb v lékárnách. Pojišťovna myslí i na nedonošená miminka, ta dostanou na své speciální potřeby až 3 000 Kč.

    Dárci krve, krevních derivátů a orgánů mohou čerpat ještě další výhody, nárok mají podle počtu a typu odběrů na příspěvky na rekondiční či rehabilitační aktivity, dentální hygienu či zdravotní cvičení.

  2. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (211)

    Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 KčZásadní novinkou u ZP MV ČR je skutečnost, že příspěvky na očkování a podporu duševního zdraví byly pro rok 2023 přesunuty do bonusových programů. To znamená, že se nezapočítávají do základní nabídky, v níž je možné čerpat vždy jen jeden příspěvek. Tím se pojištěncům rozšířily možnosti využívání fondu prevence, na očkování je tak možné využít příspěvek až 2 000 Kč a na klinickou logopedii nebo klinickou psychologii až 4 000 Kč.

    Nově přidané jsou také příspěvky pro onkologické pacienty. ZP MV ČR je tak momentálně jedinou pojišťovnou, která přispívá ženám až 2 000 Kč na speciální podprsenku po ablaci prsu. Podobně jako VZP se i ZP MV ČR připojila k podpoře návštěvy screeningových prohlídek a těm pojištěncům, kteří některou z nich navštíví, poskytne příspěvek 250 Kč na sportovní aktivity nebo rehabilitaci.

    I nadále lze čerpat příspěvek na dentální hygienu a děti mohou požádat i o 1 500 Kč na rovnátka. Zůstávají také příspěvky na pohybové aktivity a plavecké kurzy.

    Z hlediska onkologické prevence pojišťovna přispívá na vyšetření k odhalení rakoviny prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku, kůže, prostaty, případně lze si vybrat i prevenci jiného onkologického onemocnění a požádat o příspěvek právě na tu.

    Děti i dospělí mohou také čerpat příspěvky na analýzu složení těla i na sestavení jídelníčku nutričním terapeutem. Specifické diety, včetně bezlepkové, bezlaktózové nebo nízkobílkovinné jsou podpořeny částkou 4 000 Kč.

    Těhotné ženy a novopečené maminky mohou v roce 2023 využít příspěvek až 3 000 Kč např. na cvičení, kurzy, masáže či vitaminy. Myslí se také na maminky vícerčat. Během 1. roku věku miminka lze čerpat ještě další příspěvek v hodnotě 1 500 Kč, např. na pomůcky nebo na cvičení pro novorozence a kojence.

    Zvýhodněni jsou dárci krve, krevních derivátů, kostní dřeně či orgánů. Podle druhu dárcovství nebo počtu odběrů mohou využít příspěvek ve výši až několika tisícovek na rehabilitační péči, pohybové aktivity nebo třeba na vitaminy z lékárny či dentální hygienu.

  3. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (205)

    Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 KčČPZP zavedla pro rok 2023 také několik novinek. Nově přispívá 500 Kč na dětské lyžařské výcviky a na prevenci obezity u dospělých. Zavedla rovněž příspěvek 1 000 Kč na speciální potraviny pro dospělé pacienty s celiakií či jinou metabolickou poruchou a dětem ho zvýšila na 2 000 Kč. Stejně tak byly navýšeny příspěvky pro diabetiky. Pro ženy, které se léčí s rakovinou prsu, je potom určený příspěvek 2 000 Kč na rekondiční pobyt.

    Tak jako ostatní pojišťovny i ČPZP přispívá dospělým i dětem na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění a na vybrané pohybové aktivity. Dětem přispěje i na letní tábory, to až částkou 1 500 Kč, nebo přidá 1 000 Kč na rovnátka.

    Mezi nepříliš obvyklé příspěvky pak patří 500 Kč na zakoupení tlakoměru pro pacienty s hypertenzí, 500 Kč na ošetření rázovou vlnou nebo 500 Kč na ochrannou přilbu pro děti.

    V rámci onkologické prevence ČPZP přispívá na komplexní onkologickou prohlídku, odvykání kouření, ale i na vyšetření, která včas odhalí rakovinu prsu, tlustého střeva, kůže nebo prostaty.

    Těhotné ženy mají nárok na příspěvek 2 500 Kč, který lze využít na cvičení, masáže, předporodní kurz apod. Ženy po porodu potom mohou požádat ještě o 1 000 Kč na pomůcky pro kojence nebo na cvičení po porodu.

    Dárci krve, krevní plazmy a kostní dřeně mají nárok na extra příspěvek podle typu a počtu odběrů. Částku v hodnotě až 6 000 Kč mohou využít na široké spektrum odměn, např. na vitaminy, pohybové aktivity, masáže apod.

  4. Oborová zdravotní pojišťovna (207)

    Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 KčOZP zavedla v roce 2023 novinku pro seniory. Pokud pojištěnec starší 70 let nečerpá příspěvek 500 Kč na pohybové aktivity, může ho využít na vitaminy, pojišťovna mu proplatí polovinu z účtenky. Podmínkou je však absolvování preventivní prohlídky u praktického lékaře.

    Stejně tak musíte chodit na pravidelné prevence, pokud chcete využít příspěvek na pohybové aktivity. Děti na ně mohou čerpat až 1 000 Kč a dospělí 500 Kč, pojišťovna proplatí maximálně polovinu nákladů.

    Pokud navštěvujete pravidelně stomatologa, můžete také využít příspěvek až 1 000 Kč na dentální hygienu, i tady je ale vyžadována 50% spoluúčast klienta. Na očkování, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, můžete pro sebe i pro své dítě získat příspěvek až 1 000 Kč.

    OZP je výjimečná především širokým záběrem preventivní onkologické péče, na niž lze čerpat příspěvek ve formě kuponu, nebo je možné se přímo objednat v partnerských ordinacích na bezplatné vyšetření. Do programu nazvaného STOP spadají vedle nádorových onemocnění i další civilizační choroby. Můžete tak využít prevenci rakoviny prsu, kůže, prostaty, ledvin a břišních orgánů, tlustého střeva a konečníku, dutiny ústní, dále prevenci infarktu, osteoporózy a Alzheimerovy choroby.

    Pro onkologické pacienty pak OZP nabízí příspěvek až 4 000 Kč na potřeby spojené s jejich onemocněním. Mohou to být paruky, epitézy, inkontinenční pomůcky apod.

    Těhotné ženy a maminky novorozenců mohou postupně čerpat až 3 000 Kč, 1 500 Kč během těhotenství a dalších 1 500 Kč po porodu.

    Balíček výhod je připraven také pro dárce krve, krevní plazmy, kostní dřeně nebo orgánů. Čtyřikrát ročně mohou získat bezplatné balení vitaminů a podle typu či počtu odběrů pak mají nárok na finanční příspěvek v řádu několika tisíc, který lze využít na celou řadu zboží z lékáren nebo zdravotních služeb či cvičení.

  5. Vojenská zdravotní pojišťovna (201)

    Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 KčBýt pojištěncem VoZP se vyplatí především vojákům a vojákyním a jejich rodinám, případně zaměstnancům resortu obrany, neboť mají nárok na vyšší příspěvky oproti běžným klientům této pojišťovny, např. na dentální hygienu, pohyb a regeneraci nebo na plavání.

    Pro všechny pojištěnce připravila VoZP pro letošní rok nový program Zdravá duše, který je zaměřený na podporu psychického zdraví. Využít lze rozličné formy tohoto benefitu. Někomu stačí navštívit speciální webovou stránku, která byla za tímto účelem zpřístupněna. Zde se věnují specialisté jednotlivým tématům, např. zvládání stresu. Intenzivnější je osmitýdenní online kurz. VoZP přispívá také na návštěvy u terapeutů a různé formy poradenství, a to jak dospělým, tak rovněž dětem.

    VoZP pak pro rok 2023 zvýšila možnost čerpání u řady oblíbených příspěvků. Zdvojnásobila se částka, kterou mohou děti čerpat na pohybové aktivity a také na tábory či školy v přírodě, z 500 Kč stoupla na 1 000 Kč. Všem pojištěncům se zvýšil příspěvek na plavání nebo na očkování.

    Zachovaný zůstává příspěvek na dentální hygienu. Dětem také pojišťovna příspívá 1 500 Kč na rovnátka, oproti loňsku ho lze čerpat i na ta snímatelná. Jako jedna z mála pojišťoven také přispívá dětem od 6 do 15 let 500 Kč na dioptrické brýle.

    V oblasti prevence civilizačních chorob se VoZP zaměřuje na kolorektální karcinom, kontrolu znamének, prevenci rakoviny prsu a na odvykání kouření.

    Pro těhotné ženy a novopečené maminky je připraveno 1 500 Kč na prevenci v těhotenství a po porodu, dále 500 Kč na doplňky stravy pro těhotné, 1 500 Kč na pomůcky pro péči o novorozence a ještě novorozenecký balíček pro miminka přihlášená k VoZP.

    Příspěvky jsou připravené také pro dárce krve, krevních derivátů a kostní dřeně. Podle počtu odběrů získají nárok na částku ve výši několika stovek až několika tisíc, kterou mohou využít třeba na pořízení vitaminů a doplňků stravy v lékárnách, na pohybové aktivity či na péči o chrup nebo zrak.

  6. Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (213)

    Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 KčRBP, zdravotní pojišťovna se pro rok 2023 zaměřila na podporu duševního zdraví. Zavedla nový program Duševní pohoda, který poskytuje pojištěncům od 7 let příspěvek na krizovou intervenci, psychoterapii, nácvik relaxačních dovedností a posilování stabilizačních schopností, párové sezení atd. u vybraného klinického psychologa. Získat lze vždy 500 Kč na jedno sezení, dohromady maximálně 2 500 Kč.

    Na jakékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění přispěje RBP svým pojištěncům až 1 000 Kč. Na pohybové aktivity mohou děti i dospělí čerpat příspěvek ve výši 500 Kč, který může pokrýt až 50 % nákladů. Děti mohou využít i 500 Kč na plavecké kurzy.

    Pro všechny je rovněž k dispozici příspěvek na saunu ve výši 700 Kč. V rámci speciálního programu lze také využít příspěvek 500 Kč na dentální hygienu. Dětem přispívá na RBP, zdravotní pojišťovna až 1 500 Kč na tábory nebo 10 000 Kč na ozdravné pobyty. Jako jedna z mála pojišťoven přispěje dětem 500 Kč na brýlové obruby.

    Prevenci závažných onemocnění pokrývá příspěvek 3 000 Kč na komplexní onkologickou prohlídku nebo si lze vybrat některou možnost z programu Speciální vyšetření, kde se přispívá 500 Kč na denzitometrii, ultrazvuk horní části břicha, genetické vyšetření, ošetření rázovou vlnou, mamograf nebo ultrazvuk prsou, vyšetření prostaty, pigmentových skvrn či okultního krvácení, případně na kardiovaskulární a metabolické vyšetření.

    Těhotné ženy mohou čerpat 1 000 Kč na vyšetření či kurzy spojené s těhotenstvím a dalších 1 000 Kč lze využít po porodu. Podporovány jsou také matky vícerčat a otcové u porodu. Před plánovaným těhotenstvím mohou navíc jak ženy, tak muži využít příspěvek až 4 000 Kč v programu Moje geny, který se zaměřuje na otestování nejčastějších genetických mutací. Pro miminka je připravený také novorozenecký balíček plný drobností pro maminku a dítě.

    Dárci krve, krevní plazmy a kostní dřeně mají podle počtu odběrů nárok na příspěvek v hodnotě několik set a tisíc korun na vybrané aktivity nebo produkty podporující zdraví.

  7. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (209)

    Příspěvky zdravotních pojišťoven 2023: Pro kuřáky 2 000 Kč, na saunu 1 000 KčZPŠ získala za rok 2022 titul Absolutní vítěz v hodnocení pojišťoven. Jedním z kritérií jsou také bonusy, které pojišťovna nabízí svým klientům. Pro rok 2023 se pojišťovna rozhodla zavést některé novinky.

    Letos se ZPŠ zaměřila především na zlepšení péče o zrak. Všem pojištěncům přispívá na vyšetření přístrojem OCT 800 Kč, Plusoptix 200 Kč, na nitrooční operaci 1 000 Kč a dospělým od 18 do 40 let na korekční laserovou operaci až 2 000 Kč.

    Navýšeny byly příspěvky na některé druhy očkování, požádat lze o příspěvek v podstatě na jakékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Na pohyb, sportovní prohlídky, tábory či kroužky mohou děti čerpat 700 Kč, dospělí na aktivity ve fitness centrech 500 Kč.

    Dětem poskytuje pojišťovna Škoda štědrý příspěvek na rovnátka, požádat lze až o 4 000 Kč. Ojedinělý je příspěvek na plastovou sádru ve výši 300 Kč. Děti mají také vyšší příspěvek na dentální hygienu než dospělí, oproti 200 Kč pro dospělé mohou mladší 18 let využít od pojišťovny až 800 Kč.

    Široký záběr má ZPŠ v oblasti prevence závažných onemocnění. Přispívá na preventivní vyšetření karcinomu prsu, prostaty, tlustého střeva a konečníku, kůže, nádorů v oblasti dutiny břišní a ledvin, zaměřuje se i na prevenci onemocnění štítné žlázy, na podporu péče o duševní zdraví i na prevenci obezity či podvýživy.

    Pro těhotné ženy a čerstvé maminky je k dispozici příspěvek na prvotrimestrální screening a na NIPT, pokud ho doporučí lékař, hrazeno je i vyšetření štítné žlázy. Na další služby či produkty pro těhotné je připraven příspěvek 500 Kč, dále lze požádat o 1 600 Kč na poporodní péči. Novorozenci také dostanou batůžek, v němž jsou potřeby v hodnotě 2 500 Kč.

    Dárci krve, krevních derivátů či kostní dřeně mohou čerpat příspěvek ve výši až několika tisíc korun, který lze využít na řadu pohybových či regeneračních aktivit či na některé zdravotnické služby a potřeby.

Tabulka 1: Porovnání vybraných příspěvků pro dospělé

Příspěvek VZP ZP MV ČPZP OZP VoZP RPB ZPŠ
Sport a pohyb 500 Kč 500 Kč 700 Kč 500 Kč 500 Kč 500 Kč 500 Kč
Dentální hygiena 500 Kč 500 Kč 1 000 Kč 500 Kč 500 Kč 200 Kč
Sauna 1 000 Kč 500 Kč 700 Kč
Kontrola znamének 500 Kč 500 Kč 500 Kč 800 Kč 400 Kč 500 Kč bezplatně
Prevence rakoviny prsu 500 Kč 500 Kč 500 Kč 1 200 Kč 800 Kč 500 Kč 600/800 Kč
Prevence rakoviny prostaty 500 Kč 500 Kč 1 200 Kč 300 Kč 500 Kč bezplatně
Paruka 2 000 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč 4 000 Kč 1 000 Kč 1 000 Kč 4 000 Kč
Odvykání kouření 1 000 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč 400 Kč 500 Kč 1 000 Kč
Psychoterapie 5 000 Kč 4 000 Kč 2 500 Kč různé 2 500 Kč 2 000 Kč
Bezlepková dieta 8 000 Kč∗ 4 000 Kč 1 000 Kč 1 000 Kč 5 000 Kč
Nízkobílk. dieta 12 000 Kč∗ 4 000 Kč 1 000 Kč 5 000 Kč 4 000 Kč 1 000 Kč 10 000 Kč
Těhotenství a porod 3 500 Kč + 1 000 Kč 3 000 Kč + 1 500 Kč 2 500 Kč + 1 000 Kč 1 500 Kč + 1 500 Kč 2 000 Kč + 1 500 Kč 1 000 Kč + 1000 Kč 1 700 Kč + 1 600 Kč

∗ Jen pro studenty do 26 let.

Tabulka 2: Porovnání vybraných příspěvků pro děti

Příspěvek VZP ZP MV ČPZP OZP VoZP RPB ZPŠ
Sport a pohyb 1 000 Kč 1 500 Kč 500 Kč 1 000 Kč 1 000 Kč 500 Kč 700 Kč
Dentální hygiena 500 Kč 1 500 Kč 1 000 Kč 500 Kč 500 Kč 700 Kč
Sauna 1 000 Kč 700 Kč
Kontrola znamének 500 Kč 1 500 Kč 500 Kč 800 Kč 400 Kč 500 Kč bezplatně
Brýle 500 Kč 500 Kč
Rovnátka 1 500 Kč 1 000 Kč 1 500 Kč 1 000 Kč 4 000 Kč
Paruka 2 000 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč 4 000 Kč 1 000 Kč 1 000 Kč
ŠvP/letní tábor 1 500 Kč 500/1 500 Kč 1 000 Kč 500/1 500 Kč 700 Kč
Psychoterapie 5 000 Kč 4 000 Kč 2 500 Kč 1 000 Kč 2 500 Kč 2 000 Kč
Bezlepková dieta 8 000 Kč 4 000 Kč 2 000 Kč 1 000 Kč 5 000 Kč
Nízkobílkovinová dieta 12 000 Kč 4 000 Kč 2 000 Kč 5 000 Kč 4 000 Kč 1 000 Kč 10 000 Kč

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Příspěvky pojišťoven


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás