Prevence rakoviny prsu: Získejte slevu 200 Kč na screeningové vyšetření

Hana Volencová
Publikováno 21. září 2021

Získejte jednoduše poukázku na slevu 200 Kč do mamologických center a objednejte si svůj termín preventivního screeningového vyšetření rakoviny prsu ještě dnes.

Preventivní vyšetření může odhalit nádor v časném stádiu

V České republice onemocní rakovinou prsu každá dvanáctá žena. Každých pět hodin na její následky jedna zemře. Lze jen těžko předpovědět, která to bude.

Pravidelné preventivní vyšetření však výrazně pomáhá odhalit nádor v časném stadiu, kdy je tento druh rakoviny velmi dobře léčitelný.

V kombinaci s každoměsíčním samovyšetřením pohmatem je velká pravděpodobnost, že nemoc nezajde daleko. Pravidelné mamografické vyšetřování může snížit úmrtnost na rakovinu prsu až o 40 %.

Kdo má nárok na příspěvek na preventivní vyšetření

Nyní může každá žena získat příspěvek na vyšetření prsu na specializovaném pracovišti.

V naší republice je totiž pravidelné mamografické vyšetření hrazeno ze zdravotního pojištění jen ženám od 45 let věku, a to každé dva roky. Po dovršení této věkové hranice je dobré prevenci nepodceňovat a dvouletý termín nepřetahovat. Pokud v tom není důsledný ošetřující lékař, pomoci hlídat termín může třeba připomínka v Google kalendáři.

Není však bohužel výjimkou, že zhoubnou chorobou onemocní i ženy výrazně mladší. A nakonec i dvouletý preventivní cyklus může být v některých případech příliš dlouhý, obzvlášť pokud má žena např. nepříznivou anamnézu v rodině.

Řada pracovišť dnes už zcela běžně nabízí možnost vyšetření i pro samoplátkyně, u žen do 45 let je to nejčastěji sonografie (ultrazvuk). Pokud žena přímo nemá specifické problémy nebo si sama nenahmatá bulku a nedostane tak doporučení od svého lékaře na bezplatné vyšetření, musí si ho uhradit sama. Cena sonografického vyšetření se pak pohybuje někde okolo 500 Kč. Mamografie vyjde zhruba na 1 000 Kč, jestliže ji chce žena starší 45 let absolvovat častěji než jednou za dva roky.

Některé zdravotní pojišťovny ženám na tato vyšetření za různých podmínek přispívají. V roce 2021 jsou to tyto pojišťovny:

Víc informací o konkrétních podmínkách čerpání příspěvku lze najít na jednotlivých webech zdravotních pojišťoven.

Projekt Ženy ženám pomáhá už 19 let

Stejně jako tyto zdravotní pojišťovny i projekt Ženy ženám má zájemkyním o preventivní vyšetření finančně ulevit a pomoci nestavět peníze jako překážku mezi ně a včasné odhalení nádoru.

Jakákoli žena buď může zavolat na linku 800 546 546 (v pracovní dny od 10:00 do 18:00), nebo napsat email na adresu asistentka@breastcancer.cz a získat slevu 200 Kč na vyšetření.

Poukázka potom přijde poštou. Zbytek pacientka doplatí při vyšetření dle ceníku daného centra. Doporučujeme si před žádostí o příspěvek již objednat termín v některé z ordinací, které poukázky akceptují. Poukázky jsou totiž přijímané pouze v období od 1. 8. 2021 do 31. 12. 2021.

Seznam zapojených diagnostických center naleznete na Mamo.czZdraváPrsa.cz. Poukazy budou distribuovány do vyčerpání zásob, proto neotálejte.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás