Prevence rakoviny prsu: Avon rozdává poukázky na screeningové vyšetření

Hana Volencová
Publikováno 15. září 2022

V České republice onemocní rakovinou prsu každá dvanáctá žena. Věk pacientek, u kterých se tohle zákeřné onemocnění objeví, se bohužel neustále snižuje. Důležité je zmínit, že se tato nemoc nevyhýbá ani mužům.

Efektivní boj proti karcinomu prsu přitom usnadňuje důsledná prevence. Pokud se podaří odhalit nádor v časném stadiu, je tento druh rakoviny velmi dobře léčitelný.

Avon poukázka 2022 na preventivní vyšetření prsou

Kosmetická společnost Avon spolu s Aliancí žen s rakovinou prsuAsociací mamodiagnostiků ČR pomáhá ženám, které nemají preventivní screening prsou hrazený z veřejného pojištění, toto vyšetření zpřístupnit.

I letos tak jsou od 1. srpna do 31. prosince 2022 v distribuci poukázky na slevu 200 Kč, které ženám mladším 45 let pomohou alespoň trochu ulevit od nákladů spojených s vyšetřením. Cena preventivního ultrazvukového či mamografického vyšetření se totiž pro samoplátkyně pohybuje v rozmezí od 700 do 1 200 Kč.

O poukázku si mohou požádat jednak ženy mladší 45 let, ale i ženy starší, které potřebují mamologii navštěvovat z preventivních důvodů častěji než jednou za dva roky.

Pro slevové poukázky si pište na e-mail aliance@breastcancer.cz nebo volejte na telefonní číslo 800 546 546. Linka je v provozu v pracovní dny od 10:00 do 18:00.

Skrblík doporučuje se klidně ještě předtím rovnou objednat na prevenci do některého ze zapojených akreditovaných mamodiagnostických center. Poukázky lze totiž uplatnit jen do 31. prosince 2022 a mnohá střediska mají už nyní kapacitu preventivních vyšetření do konce roku zcela nebo téměř naplněnou. Současně si raději hned ověřte, zda dané pracoviště tyto poukázky přijímá.

Kdo má v ČR nárok na bezplatné screeningové vyšetření

V České republice je pravidelné mamografické vyšetření hrazeno ze zdravotního pojištění jen ženám od 45 let věku, a to každé dva roky.

Ženám mladším 45 let hradí pojišťovna screeningové vyšetření, které se obvykle v tomto mladším věku provádí ultrazvukem (sonografií), pouze dostanou-li od svého praktického lékaře nebo gynekologa žádanku. Ta se vystavuje jen v případě obtíží, tedy pokud si žena např. nahmatá bulku.

Při kombinaci pravidelného screeningu s každoměsíčním samovyšetřením pohmatem je přitom velká pravděpodobnost, že nemoc nezajde daleko. Pravidelné mamografické vyšetřování může snížit úmrtnost na rakovinu prsu až o 40 %.

Které pojišťovny v roce 2022 přispívají na prevenci rakoviny prsu

O příspěvek na preventivní screeningové vyšetření rakoviny prsu mohou samoplátkyně (a v některých případech i samoplátci) požádat i u své pojišťovny:

Avon pochod 2022

Pokud vás problematika zajímá nebo chcete ženám s rakovinou prsu vyjádřit svou podporu, můžete se v sobotu 17. září 2022 zúčastnit také pochodu Avon za zdravá prsa. Program startuje už v 10 hodin na Hradčanském náměstí v Praze.

Pochod je pak zahájen v poledne, kdy se účastníci přesunou společně na Štvanici, kde bude doprovodný program zhruba od půl druhé pokračovat. Vystoupí např. MIG 21, Banjo Band Ivana Mládka, David Deyl, O5 a Radeček, Tam Tam Batucada, Nina Schwarz či Michael Foret.

Jako vstupenka na akci slouží růžové tričko v ceně 499 Kč. Výtěžek z jeho prodeje poputuje i letos neziskové organizaci Aliance žen s rakovinou prsu. Pokud jste si ho ještě nestačili koupit, limitované množství triček bude k dispozici i přímo na místě.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás