, Skrblíkova kuchařka - Skrblík.cz

SKRBLOG

Archív, kategorie: Skrblíkova kuchařka


6 rad, jak upéct králíka, aby nebyl suchý

Sobota, 03. únor 2018 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Pečení králíka by mohlo na první pohled vypadat složitě, ale není tomu tak. Sice chce o trošinku více času a trpělivosti než kuře, ale zvládnout se dá se stejnou elegancí a stejně jemným, ovšem mnohem lahodnějším výsledkem. Rozhodně se přípravy králíka nebojte. 1Základní ingredience pro pečení králíka Králík může být dochucován mnoha druhy koření. Ale pozor, králičí maso […] Celý článek »

5 rad, jak upéct dokonalý chleba

Sobota, 27. leden 2018 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Klasický český chleba snese kombinaci s čímkoliv – s masem, s marmeládou, s polévkou, se sýrem a klidně i s medem. Je prostě univerzální, a i proto ho máme tolik v oblibě. Chléb pečený průmyslově však není to pravé ořechové, a tak se často snažíme o domácí variantu. Pokud máte domácí pekárnu, můžete si v ní celý nechat chleba upéct. Anebo třeba alespoň namíchat těsto. Pokud pekárnu nevlastníte, […] Celý článek »

8 rad, jak upéct kuře jako šéfkuchař

Sobota, 20. leden 2018 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Pečení kuřete je, z oblasti pečení masa, tou nejsnadnější záležitostí. Ať totiž děláte, co děláte, většinou to dopadne dobře. Kuřecí maso je materiálem, který snese mnoho druhů úprav a chutí. Ale pojďme se teď zaměřit na klasiku, tedy základní pečené kuše se solí, kmínem, paprikou a trochou cibule. 1Základní ingredience pro pečení kuřete Kuře je (pokud jej máme […] Celý článek »

3 rady, jak uvařit zelí jako šéfkuchař

Sobota, 13. leden 2018 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Tradiční součástí našeho jídelníčku bylo, je a snad ještě i dlouho bude zelí. Je to zelenina poměrně levná, protože i její pěstování je celkem nenáročné. Když se se zelím správně zachází, dokážeme z něj vykouzlit vynikající dobroty plné výživných látek a v zimě i tolik potřebného vitamínu C. Kysané zelí dodá zase kvanta užitečných mikroorganismů, bez kterých se naše imunita jen stěží […] Celý článek »

5 tipů, jak uvařit špenát jako šéfkuchař

Sobota, 06. leden 2018 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Vaření špenátu je v podstatě jednoduchou záležitostí. Pokud tedy stojíme o běžnou úpravu špenátu do formy přílohy k masu a bramborám. Špenát má však mnohé využití ve spoustě jiných forem. Nyní se však zaměřme na úpravu špenátu do podoby přílohy k bramborám a masu nebo vejci, tedy tak, jak jsme tradičně v české kuchyni zvyklí. 1Čerstvý, sekaný, nebo mixovaný špenát? Když připravujeme […] Celý článek »

3 tipy, jak správně uvařit pohanku

Sobota, 30. prosinec 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Pohanka je výživnou potravinou, která byla moderní společností celkem pozapomenuta. Ale v posledních letech zažívá svůj comeback a čím dál častěji se stává součástí našich jídelníčků. Vaření pohanky není nijak složité, velmi se podobá vaření rýže. Hlavní zásadou je, že se z ní nikdy neslívá voda. Ta je totiž plná vyvařeného rutinu, což je pro nás právě ta […] Celý článek »

3 tipy, jak uvařit čočku zdravě

Sobota, 23. prosinec 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Čočka je potravinou, kterou uvaříte snadno a poměrně rychle. Nevyžaduje speciální zacházení, jen nesolit během vaření a tu tradiční českou hnědou můžete předem namočit. Čočky je dnes na trhu k dispozici ohromné množství druhů. Ale zaměřme se na ty nejčastěji kupované: hnědou a červenou. 1Jak uvařit hnědou čočku Čočka hnědá je naší klasickou českou čočkou, kterou si jistě vaříte […] Celý článek »

4 tipy, jak uvařit těstoviny jako šéfkuchař

Sobota, 09. prosinec 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Vaření těstovin je poměrně jednoduchou záležitostí a rozhodně není potřeba z toho mít strach. Těstoviny jsou všestranné jak v podávání, kdy se hodí téměř k čemukoliv, tak ve vaření, kdy způsobů jejich úpravy je také hodně. Ten základní je klasické vaření ve vodě. Vždy platí, že předpokladem úspěchu je nákup kvalitních těstovin, které jsou vyrobeny z dostatečně dobré mouky a uchovají […] Celý článek »

3 tipy, jak uvařit kukuřici jako šéfkuchař

Neděle, 03. prosinec 2017 Lenka Rutteová Komentáře: 1 Skrblíkova kuchařka

Vaření kukuřice je někdy tvrdý oříšek. Zejména když se jedná o kukuřici, kterou jsme si přinesli z pole a o které ani nevíme, zda je krmná nebo lahůdková. Základem tedy je, abychom si zjistili, co vlastně jdeme vařit. Kukuřice lahůdková je měkčí a vaří se kratší dobu. Lze ji pořídit v každém větším obchodě, většinou mraženou. Kukuřice krmná je pro nás […] Celý článek »

2 tipy, jak uvařit fazole

Sobota, 02. prosinec 2017 Lenka Rutteová Skrblíkova kuchařka

Fazole jsou oblíbenou součástí stravy zejména na jih od nás. A je k tomu mnoho dobrých důvodů. Fazole totiž obsahují velké množství nutričně významných látek, díky kterým tělu dodáme spoustu bílkovin, vlákniny a také vitamínů. Jsou lidé, kteří mají s fazolemi, a celkově s luštěninami, trávící problémy. Ty však jdou minimalizovat vhodným vařením. Když chceme vařit fazole, je potřeba si to […] Celý článek »