8 rad, jak upéct kuře jako šéfkuchař

Lenka Rutteová
Publikováno 20. ledna 2018

Pečení kuřete je, z oblasti pečení masa, tou nejsnadnější záležitostí. Ať totiž děláte, co děláte, většinou to dopadne dobře. Kuřecí maso je materiálem, který snese mnoho druhů úprav a chutí. Ale pojďme se teď zaměřit na klasiku, tedy základní pečené kuše se solí, kmínem, paprikou a trochou cibule.

  1. Základní ingredience pro pečení kuřete

    Kuře je (pokud jej máme i s kůží), poměrně tučné. Takže na rozdíl třeba od králíka, k němu nemusíme přidávat žádnou slaninu (ale můžeme). Kuře můžeme mít v celku anebo naporcované, respektive si pořídíme třeba jen kuřecí křídla, kuřecí stehna anebo například kuřecí horní nebo dolní stehna. Možností je spousta.

    Pro pečení kuřete budeme tedy potřebovat:

    • kuře
    • sůl
    • kmín
    • papriku (koření)
    • cibuli
    • máslo
  2. Jak upéct kuře?

    Zde záleží na tom, jakou formu kuřecího masa jsme si pořídili a jaký čekáme výsledek. Každopádně začneme tím, že si zapneme troubu a na pečící plech anebo do pekáče dáme trochu vody – řekněme 1 – 2 deci. Pokud jsme koupili kuře již naporcované (třeba jen stehna), tak jednotlivé kousky posolíme z obou stran a položíme do pekáče.

    Maso pak po povrchu posypeme kmínem, paprikou, poklademe plátky másla, které dodá vůni. A nahoru zasypeme cibulí nakrájenou na proužky, případně na kostičky. Cibule, pokud ji nemáte rádi ve výsledné šťávě z masa, může zůstat i jen na čtvrtiny. Anebo ji nemusíte použít vůbec.

  3. Přikrýt kuře při pečení, anebo ne?

    Takto připravené maso můžeme buď rovnou dát do trouby anebo jej nejdříve přiklopit víkem od pekáče, případně druhým pečícím plechem. Anebo alobalem. Rozhodnutí závisí na tom, jaký chcete výsledek.

    Maso, které se zezačátku peče pod krytem, bude ve výsledku měkčí a šťavnatější. Bude více dušené. Maso pečené po celou dobu odkryté bude sušší, ale bude mít výraznější pečenou chuť.

  4. Při jaké teplotě péct kuře?

    Tady je, překvapivě, také mnoho možností. Opět záleží na tom, jaký očekáváte výsledek. A také na tom, kolik máte k přípravě pečeného kuřete času.

    Jak upéct kuře, jestliže vás tlačí čas? Nastavte teplotu okolo 180 stupňů pro kuře odkryté. A okolo 200 stupňů pro kuře, které máte přiklopené. Po půlhodině pečení kuře vyndejte, kousky pootáčejte anebo jen popřelévejte výpekem a vraťte zase do trouby. Příklop, pokud jste jej použili, ještě ponechte. Po dalších cca 20 minutách zopakujte. Napodruhé již kryt nevracejte. A pokud jste pekli kuře odkryté, zvyšte na posledních 15 minut teplotu na 200 stupňů, můžete pustit i horkovzduch. Tím se dodělá kůžička do křupava.

    Pokud ale máte čas, dejte kuře péct na nižší teplotu, okolo 100 – 120 stupňů. Bude to trvat i tři hodiny. Ale výsledek bude dokonale měkký a šťavnatý. Při těchto teplotách stačí kontrolovat a přelévat maso jednou za 45 minut – otáčení nebude potřeba. Ale vždy bude potřeba kryt – tedy víko pekáče nebo druhý plech, alobal. Při pomalejším pečení se vyplatí také použít trochu rozmarýnu. Dokonale totiž zamaskuje nelibou drůbeží „vůni“, která se na počátku pečení může z trouby linout. Na posledních deset minut rozpalte troubu na 200 stupňů a zapněte i horkovzduch. Tím uděláte křupavou kůžičku. A jestliže na plechu máte i kuřecí prsa, budou dokonale šťavnatá.

  5. Otáčet nebo jen přelévat výpekem?

    Zase podle toho, co očekáváte. Pokud chcete echt křupavou kůžičku na stehnech, rozhodně pouze přelévejte, a to každých 10 minut. Křupavosti dosáhnete hlavně tím, že se mastný a ochucený výpek dostane na kůži. Pokud ale stehna otočíte, zůstane kůže na obou stranách stehem měkčí.

  6. Jak péct kuře v celku?

    Pečení kuřete v celku je o trochu náročnější. Můžete si jej buď naporcovat na jednotlivé porce a péct již naporcované. Proč? Výhodou tohoto postupu je dokonalé proniknutí chutě koření do všech částí kuřete. Všechno maso je dobře ochucené a také se díky rozporcování může dobře uvolnit ona drůbeží (ne)vůně.

    Na druhou stranu je pečení kuřete možné samozřejmě i v celku. Vypadá to celkem efektně a můžete použít mnoho metod, jak docílit křupavé kůže na celém jeho povrchu. Například tím, že ho postavíte na plechu na lahev od piva. A může v ní to pivo i být a bude vám kuře ochucovat (ale pozor, tohle je jen pro ty, komu maso na pivu chutná).

  7. Celé kuře musíte více ochutit

    Postup se v tomto případě liší hlavně tím, že kuře musíte ochutit i zevnitř. Tedy nejdříve dokonale vymýt, vyndat přebytečný tuk z okolí stehen. Pak nasolit zvenčí i zevnitř a posypat vybraným kořením. I zevnitř. Kuře v celku je poměrně velké kvantum masa v jednom místě, musíte mu tedy poskytnout dost koření ze všech stran.

    Celé kuře lze také péct položené v pekáči. V tomto případě ho jistě přiklopte, alespoň na první hodinku pečení. Kuře na pivní lahvi nebo na stojanu k tomu určeném samozřejmě nepřiklopíte. Ale díky kůži na celém povrchu masa k nijak velkému vysušení nedojde.

Tip pro ty, kterým nejedou pečená kuřecí prsa

Kupovat k pečení pouze křídla nebo stehna, to je poměrně drahá záležitost. Celé kuře je vždy levnější. Jenže když ho upečete, prsa zůstanou coby suché a málo chutné maso prostě nesnědená. Není to tak všude, ale mnoho lidí pečená kuřecí prsa nepovažuje za dobrou volbu.

Pokud je to u vás taky tak, máte několik možností, co s nimi udělat. Pečená prsa můžete použít jinak. Vychladlá je nakrájet na tenké plátky a poklást na chléb s máslem, místo šunky. Můžete z nich udělat dobrou pomazánku, receptů najdete spousty. Stačí prsa nasekat s vybraným tukem, zeleninou a dochutit.

Prsa ale můžete už před pečením z kuřete vyndat a naložit si je do oleje na pozdější přípravu nějaké „číny“ anebo přírodních řízků.V tomto případě je nakrájejte na nudličky anebo na plátky, dle pozdějšího použití.

Při pečení je výhrou, když zvolíte pečení při minimální teplotě, tedy 100 – 120 stupňů. A pod krytem. Můžete prsa před pečením z kuřete opět vyjmout a třeba je i nakrájet na plátky. Prsa budou šťavnatá, dobře nachucená, zkrátka vynikající. A rozhodně vám na pekáči ležet nezůstanou.


L
Lajena 07.03.2020 – 08:50

Takže článek úplně na nic 👎

Odpovědět

lh
luděk hrozek 20.10.2023 – 10:33

jediný vše říkající článek blahopřeji jen tak dál je strašné kolik lid si myslí že jsou kuchaři L.H.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás