5 tipů, jak uvařit špenát jako šéfkuchař

Lenka Rutteová
Publikováno 6. ledna 2018

Vaření špenátu je v podstatě jednoduchou záležitostí. Pokud tedy stojíme o běžnou úpravu špenátu do formy přílohy k masu a bramborám. Špenát má však mnohé využití ve spoustě jiných forem. Nyní se však zaměřme na úpravu špenátu do podoby přílohy k bramborám a masu nebo vejci, tedy tak, jak jsme tradičně v české kuchyni zvyklí.

  1. Čerstvý, sekaný, nebo mixovaný špenát?

    5 tipů, jak uvařit špenát jako šéfkuchařKdyž připravujeme špenát, tak jej vlastně dusíme, a to nejlépe na cibulce. Ale vezměme to od začátku. Pokud chcete připravovat špenát, je nutné si nejdříve rozmyslet, který je vám sympatičtější – zda ten mixovaný anebo naopak ten, ve kterém jsou patrné větší kousky listů, tedy špenát sekaný. Během sezony můžete narazit i na špenát celý, kdy listy jsou v celku, bez rozmělnění.

    Malým dětem pravděpodobně sedne spíše špenát mixovaný. Dospělí možná sáhnout po tom sekaném nebo po celých listech. Každopádně k přípravě tradičního přílohového špenátu, ať zvolíte jakoukoliv jeho podobu, budete potřebovat cibulku.

  2. Co je potřeba k vaření špenátu

    • špenát
    • cibuli
    • česnek
    • mletý kmín a pepř
    • sůl
    • mléko či smetanu
    • vejce
    • mouku (při zahuštění zásmažkou)
  3. Jak uvařit špenát jako přílohu

    5 tipů, jak uvařit špenát jako šéfkuchařNejdříve na sádle či na oleji osmahněte cibulku. Až bude mít tmavší barvu (nestačí jen zpěnit), bude se pokračovat. A opět je tu více možností. Někdo má rád špenát tzv. na přírodno, tedy bez jakéhokoliv zahuštění moukou.

    Varianta na přírodno

    Pokud špenát nechcete mít zahuštěný moukou, dejte na osmahnutou cibulku samotný špenát, ochuťte jej solí, mletým kmínem a pepřem, později česnekem. Do špenátu přidejte trochu mléka nebo smetany a nechte je odpařit. Pokud chcete, můžete zahustit vejcem. Vejce rozšlehejte v hrníčku či misce a vlijte je na špenát. Ihned řádně promíchejte. Jakmile vejce zhoustne, máte hotovo.

    Varianta se zásmažkou

    Špenát připravený na přírodno je sice zdravější, ale co si budeme povídat, vrže mezi zuby a jeho chuť se tolik nerozvine jako v případě, kdy ho obohatíme zásmažkou. V tomto případě postupujeme tak, že na osmahnutou cibulku nasypeme mouku. Na půlkilové balení špenátu budou stačit dvě zarovnané polévkové lžíce. Mouku s cibulkou (můžeme přidat více tuku) osmahneme do růžova.

    Teprve na zásmažku přidáváme špenát a rychle mícháme, aby se z jíšky nevytvořily hrudky. Bude potřeba hned přilít trochu vody (může být ta, co vytekla z rozmrazovaného špenátu) a také mléka. Ale ne příliš mnoho. Mléko se přidává kvůli obsahu kyseliny šťavelové, která odplavuje vápník z těla.

    Špenát i se zásmažkou cirka deset minut dusíme, ke konci můžeme, ale nemusíme přidat vejce. Kořeníme jako v případě přírodní varianty, tedy solí, kmínem, pepřem a česnekem. Smetanu většinou již nepřidáváme, dali jsme více tuku pro zásmažku.

  4. Recepty ze špenátu

    Špenát nemusíme jíst jen jako přílohu, kterou jsme popsali výše. Využijeme jej i k přípravě slaných koláčů a štrůdlů, do lasagní, na pizzu, do mletých mas a karbanátků, do omáčky ke špagetám či nokům. Ten čerstvý na saláty. V podstatě lze špenát přidat ke všem slaným pokrmům. Špenátem si skvěle obarvíte třeba domácí nudle.

    Pokud hledáte jednoduchou a rychlou špenátovou omáčku k nokům nebo těstovinám, tak osmahněte na tuku 2 – 3 zarovnané lžíce mouky (jinými slovy: udělejte jíšku), dejte na to špenát a mléko (tentokráte větší objem, cca čtvrt litru na půlkilové balení špenátu). Opět musíte rychle míchat, aby nevznikly hrudky.

    Ochuťte solí a pepřem. Můžete přidat česnek. A provařte. Špenátová omáčka je za chvilku připravená.

Máte problémy s vápníkem?

Kdo má problémy s nedostatečným množstvím vápníku v těle, vymění špenát za mangold. Chutnají podobně, ale mangold nevyplavuje vápník z těla. Naopak jej tělu ještě dodává. Mangold se také snadno pěstuje (snadněji než špenát a s vyššími výnosy), takže si můžete vystačit i s domácími zásobami.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás