Jak prořezat rybíz

Libor Borák
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak prořezat rybíz

    Co je potřeba vědět o rybízu

    Červený a černý rybíz (Ribes rubrum, Ribes nigrum) jsou ovocné keříky pocházející z chladnějších částí Evropy. U nás se považují oba druhy spíše za nepůvodní, ale vedou se o tom spory. Pro nás je ale podstatné, že se jedná o dřevinu zcela přizpůsobenou našim domácím podmínkám, která plodí chutné ovoce.

    Jedná se o menší keř dorůstající zhruba 1,5 metrů, kvete jednoduchými, cca 6 cm dlouhými hrozny drobných kvítků, ze kterých se po opylení vytvářejí plody – bobule. Ty dozrávají dle odrůdy od poloviny června do začátku srpna.
    Rybíz plodí již po 2 letech od výsadby.

    Rybíz má rád slunce, teplo a přiměřeně vlhkou půdu ovšem snáší i horší podmínky. Lze jej úspěšně pěstovat až do nadmořských výšek okolo 900 m n. m.

    Zpravidla platí, že se mu nejlépe daří v podmínkách lužního lesa, tz. nadmořská výška 200-400 m n. m., vlhké až mokré, živné půdy v okolí vodních toků. V přírodě nejčastěji roste jako podrost v olšinách a vlhčích dubohabřinách. Na příhodných místech se pro svoji nenáročnost a přizpůsobivost občas vysazuje i jako doprovodná součást nových lesních výsadeb a tzv. jedlých lesů.

  2. Jaké jsou odrůdy rybízu

    V zahradních centrech se setkáte hned s několika perspektivními a ověřenými odrůdami, u nichž byly vegetativním množením zachovány jejich charakteristické rysy a cíleně potlačeny některé nevýhody základního druhu rybízu.

    Často se lze setkat s naroubováním rybízu na kmínek, díky čemuž rostlina získá vzhled malého stromku, ze kterého se plody lépe sklízí. Jako podnož se v tomto případě nejčastěji používá příbuzná meruzalka.

    Z osvědčených odrůd lze doporučit např. Titania, Detvan, Natali, Losan nebo mezidruhového křížence rybízu a angreštu – Jostu.

  3. Proč prořezat rybíz

    Řez rybíz by měl být prováděn nejen za účelem zvýšené plodnosti a adekvátní kvality plodů, ale také za účelem zdravotním pro prodloužení životnosti a zlepšení zdravotního stavu rostliny. První a nejdůležitější pravidlo zní, že rybíz plodí zpravidla na dvou až tříletém dřevě.

    U mladých rostlin je žádoucí věnovat zvýšenou pozornost zapěstování správné kostry keře/stromku a dostatečného množství nových, plodonosných větví.
    Cílem řezu u starších rostlin by mělo být primárně zlepšení stavu stromu, zvýšení kvality a množství plodů a zbavení se přestárlých, neplodících a zasychajících větví, které mohou být vstupní branou pro nejrůznější choroby.

  4. Kdy prořezat rybíz

    Ideální období řezu v předjaří, tz. dle průběhu počasí přelom února a března. Mějte na paměti, že rybíz se probouzí jako jedna z prvních rostlin po období dormance.

  5. Jak prořezat rybíz

    Samotná technika prořezu rybízu je závislá na tom, zda jste si zakoupili keřový nebo stromkový (na kmínku) rybíz.

    U keřové formy je důležité zmínit hned vysazení rostliny. Zakoupenou sazenici sázíme hluboko tak, aby byla klidně i polovina keříku zasypána zeminou. Podpoříme tak dobré zakořenění všech větví a tím odolnost rostliny vůči suchu. Ihned po (jarní) výsadbě zakrátíme větvičky na 3 očka, během roku nám rostlina stihne vytvořit 3-4 nové větve.

    V druhém roce nám vyroste větší množství nových větvi, větve z loňského roku ponecháme, počet nových větví na keři zredukujeme 4-5 nejsilnějších větví, zbytek vyřežeme.

    Ve třetím roce postup opakujeme, tz. staré větve necháme a necháme rovněž 4-5 nových větví, zbytek pryč. Na konci třetího roku by tedy keř měl mít 3-4 3-leté větve, 4-5 2-letých a 4-5 3-letých větví.

    Od čtvrtého roku již je údržba stejná po celý život rostliny. V předjaří vždy odstraníme třetinu nejstarších větví, tz. ty větve, které jsou starší 3 let. Tento postup nám zaručí dlouhodobý a kvalitní výnos z každého keře.

    U stromové formy je péče obdobná jako u keřové s tím rozdílem, že musíme klást zvýšený důraz na prosvětlování korunky. Na prořezávání si tedy primárně nevybíráme větve nejslabší, ale ty, které rostou směrem do koruny a vzájemně se kříží. Jelikož stromové formy nevytvářejí tolik nových větví je vhodné konce větví zastřihávat, aby se podpořilo větvení a bylo dostatek nových větví, které by byly schopny zaplodit.

  6. Jak ošetřit rány po prořezání rybíz

    Každou ránu po prořezání rybízu bychom měli ošetřit štěpařským voskem či latexem, aby se do ní nedostaly spory hub či jiné infekce.

  7. Jak kompostovat rybíz

    Listí lze bez obav kompostovat nebo mulčovat, rozkládá se kvalitní živnou listovku do 2 let. Pouze listy a kusy větví, které jeví napadení chorobami či škůdci raději spálíme. Dřevní hmotu lze použit na otop nebo na mulčování záhonů.

  8. Jak zpracovávat rybíz

    Čerstvé plody si můžeme natrhat třeba do jogurtu, připravit z nich výborný rybízový koláč nebo si vytvořit rybízovou marmeládu. Fantazii se meze nekladou.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.