Jak vyrobit cukrovou vatu

Veronika Chmelařová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak vyrobit cukrovou vatu

    Co je cukrová vata

    Cukrová vata je pochoutka, kterou vyhledávali již staří čínští císaři. Rozehříváním cukru a jeho následným ochlazováním v rychlém pohybu vytvářeli čínští mistři cukrová vlákna. Ta byla samozřejmě silnější než vlákna strojově vyráběné cukrové vaty současnosti, brzy se však stala oblíbenou delikatesou nejen v Číně, ale také v dalších částech světa.

    Dnešní podobu získala cukrová vata až v 19. století a to díky stroji, který ve vzájemné spolupráci vytvořili cukrář a zubař. Základním principem tohoto stroje bylo rozehřátí cukru a využití odstředivé síly k jeho ochlazení, zvláknění a namotání na kornout či špejli.

    Stejným způsobem se cukrová vata vyrábí i dnes. Malé množství kvalitního cukru se nasype do středu rotačního válce výrobníku na cukrovou vatu, kde cukr začne při zhruba 200°C karamelizovat. Následně je vysokými otáčkami vháněn do bubnu stroje, kde jej vzduch zase ochladí a vytvoří z cukru vlákna, která se zachytávají na špejli či papírový kornout.

    Takto vyrobíte cukrovou vatu v její čisté podobě, mnohem populárnější však jsou nejrůznější příchutě a barvy, které sladkou pochoutku rozzáří od jahodově červené, přes jablečně zelenou až po zářivě žlutou barvu citrónů. Stačí k cukru na cukrovou vatu přidat odpovídající potravinářské barvivo.

  2. Jak vyrobit cukrovou vatu se strojem na cukrovou vatu

    Domácí výroba cukrové vaty je rychlá a zábavná, zejména pokud máte k dispozici stroj určený k její výrobě. Jeho pořízení je rozhodně dobrou investicí, která potěší vaše děti či vnoučata a ozvláštní každou oslavu či setkání.​

    Efektivní výrobníky cukrové vaty seženete jednoduše na internetu, ve své nabídce je má také obchodní řetězec Lidl. Na stejných místech můžete koupit také speciální cukr na cukrovou vatu, který nabízí např. společnost Makro. Při výrobě cukrové vaty si však bez problémů vystačíte i s běžným krupicovým cukrem vyšší kvality.

    K výrobě cukrové vaty se strojem na cukrovou vatu budete potřebovat:

    • 1 balení cukru na cukrovou vatu (případně kvalitní krupicový cukr)
    • potravinářské barvivo (5 g barviva na 1 kg cukru)
    • tvrdé bonbóny
    • výrobník cukrové vaty

    Postup výroby cukrové vaty se strojem na cukrovou vatu:

    Čistý výrobník cukrové vaty zapněte a nechte zhruba dvě minuty zahřívat. Posléze stroj na chvíli vypněte a připravte si cukrovou náplň. Přiloženou odměrkou odměřte dávku cukru a nasypte ji do středu rotačního kotouče. Chcete-li vatu obarvit, přidejte k cukru také potravinářské barvivo.

    Nyní stroj opět zapněte, čímž spustíte rotaci a tu nejdůležitější (a nejzábavnější) část výrobního procesu. Cukr se rozpustí a odstředivou silou se začne ve vláknech rozletovat.

    Jeho pohyb omezuje obvodový obal stroje, do kterého nyní můžete ponořit dřevěnou špejli či papírový kornout a nachytávat na ně jednotlivá vlákna cukru. Chce to jen trochu cviku a za chvíli budete mít před sebou namotanou cukrovou vatu jako z poutě.

  3. Jak vyrobit cukrovou vatu z bonbónu

    Podobně jako v případě klasické cukrové vaty můžete postupovat i ve chvíli, kdy budete chtít vyrobit cukrovou vatu z bonbónu. K cukru pouze přidáte místo barviva tvrdý bonbón s libovolnou příchutí, který se rozpustí a zvlákní stejně jako samotný cukr.

    Na výrobu cukrové vaty z bonbónu budete potřebovat:

    • 1 balení krupicového cukru
    • tvrdý bonbón (Bonpari, hašlerky, karamelky)
    • dřevěnou špejli či kornout
    • výrobník cukrové vaty

    Postup výroby cukrové vaty z bonbónu:

    Zapněte stroj na cukrovou vatu a počkejte, až se rozehřeje. Následně jej na chvíli vypněte a do středu rotačního válce přidejte odměrku cukru a tvrdý bonbón. Nyní stroj opět zapněte a po chvíli můžete začít namotávat cukrová vlákna vaty s bonbónovou příchutí.

  4. Jak vyrobit cukrovou vatu bez stroje na cukrovou vatu

    Cukrovou vatu můžete vyrobit i bez výrobníku, jde však o časově náročnější proces, který vám také pravděpodobně nemalým způsobem zaneřádí kuchyni. Výsledek ovšem stojí za to, stejně jako zkušenost s celým procesem výroby.

    K výrobě cukrové vaty bez stroje na cukrovou vatu budete potřebovat:

    • 5 hrnků krupicového cukru
    • 1 a 1/3 hrnku kukuřičného sirupu
    • 1 hrnek a 2 polévkové lžíce vody
    • potravinářské barvivo
    • metličku na šlehání
    • olej na vaření ve spreji
    • teploměr na vaření
    • 2 dřevěné vařečky s dlouhou rukojetí
    • větší, těžkou knihu
    • noviny
    • špejli nebo papírový kornout

    Postup výroby cukrové vaty bez stroje:

    Začněte přípravou pomůcek. Do středu dostatečně velké a těžké knihy umístěte na oba konce dřevěné vařečky tak, aby o kousek přečnívaly ven z kuchyňské linky. Postříkejte je lehce olejem, který zabrání přílišnému přilepování cukrových vláken na vařečky.

    Knihu zabalte do igelitové tašky či jiného obalu, předejdete jejímu zničení odletujícím cukrem.

    Na zem pod vařečky rozložte noviny, které zabrání zbytečnému znečištění podlahy. Metličku na šlehání upravte rozstřižením jejích vláken v horní části tak, aby vznikla metlička s volnými konci (měla by se podobat metličce určené k přípravě čaje Matcha).

    Do hrnce vsypte cukr s vodou a kukuřičným sirupem a pomalu rozehřívejte. Kontrolujte teplotu cukru teploměrem na vaření, a jakmile dosáhne 150°C, stáhněte směs z plamene a přelijte ji do skleněné nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Sklo udrží teplotu cukru a v případě potřeby jej můžete opět rozehřát právě v mikrovlnné troubě.

    K horké cukrové směsi přidejte potravinářské barvivo a dobře promíchejte. Nyní můžete začít se samotnou výrobou vaty, doporučujeme ji ovšem realizovat bez přítomnosti dětí, aby nedošlo k jejich poranění rozžhaveným cukrem.

    Namáčejte metličku do cukru, lehce oklepejte a stříkejte tekoucí cukr rychlými, kymácivými pohyby na připravené vařečky. Pohyb a vzduch cukr ochladí a začnou se z něj tvořit vlákna, která postupně ulpívají na vařečkách.

    Jakmile se na nich uchytí dostatek vláken, namotejte je na připravenou špejli či papírový kornout a můžete ochutnávat.

    Láká vás domácí výroba jiných sladkých pochoutek? Vyzkoušejte třeba marcipán. Anebo zabrouzdejte do zdravějších vod a zkuste si doma vypěstovat zdravě sladkou stévii.


T
Táňa 06.06.2022 – 13:24

Dobry den, ten krupicovy cukr mám potravinářským barvivem obarvit za sucha nebo barvičky rozdělit ve vodě a pak zamíchat s cukrem? Děkuji

Odpovědět

sk
semš karel 21.02.2023 – 14:39

Za sucha a řádně promíchat.

Odpovědět

LH
Libuše Hejnyšová 27.08.2023 – 00:09

Dobrý den, vyrobím směs z cukru, aromatu a barviva, na stroji namotám krásnou vatu, která ale po cca 2 minutách se roztéká a téměř mizí před očima. Kde asi dělám chybu ? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma jak vyrobit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás