
Jak uvařit zelený chřest
Chřest neboli Asparagus je rostlina z čeledi chřestovitých. Sezóna chřestu je od poloviny dubna do konce června, tudíž jej můžeme koupit jen krátkou dobu v roce. Některé supermarkety sice nabízí chřest i v jiných měsících, ten však pochází z dovozu a nebude tak dobrý jako ten, který najdete v obchodech v době sezóny. Narazit můžete na chřest bílý, zelený či dokonce fialový. Správně čerstvý chřest poznáte tak, že je pevný, lesklý, voní, není gumový (nedá se ohnout), nesmí být svraštělý a na pohled suchý. V našem návodu se zaměříme na chřest zelený a popíšeme si, jak tento chřest připravit k jídlu. Tento chřest má zelenou barvu protože je pěstován nezakrytý (na rozdíl od chřestu bílého), díky slunečnímu záření si tedy zachovává svou barvu.
- Jak oloupat zelený chřest?
- Jak uvařit zelený chřest?
- Jak uvařit zelený chřest na másle?
- Jak uvařit zelený chřest na grilu?
- Jak uvařit zelený chřest s holandskou omáčkou?

1Jak oloupat zelený chřest?
Máme pro vás dobrou zprávu, zelený chřest je na přípravu méně náročný než ten bílý. Bílý chřest musíte důkladně oloupat, jelikož jeho slupka je tvrdá. Zelený chřest však loupat nemusíte, pokud je čerstvý a mladý. Jak správně vybrat chřest? I na to jsme na Skrblíkovi už mysleli.
Pokud není čerstvý, spíše jej vůbec nekupujte. Pokud se vám přeci jen do rukou dostane chřest, který není příliš čerstvý a mladý, oloupejte jeho spodní třetinu.
Chřest pouze umyjte a ulomte jeho konce. Podle Romana Pauluse praskne chřest právě v místě, kde končí jeho dřevnatá část a začíná ta měkká, proto jej netřeba krájet, ale stačí ulomit.
2Jak uvařit zelený chřest?
Chřest můžeme jednoduše uvařit ve vodě. Vodu přivedeme k varu ve velkém hrnci. Jakmile začne bublat, osolíme ji. Poté máme dvě možnosti. První možností je vhodit chřest klasicky do vody a vařit volně do změknutí.
Druhou možností je několik výhonků svázat k sobě a vařit je v hrnci “na stojato”. Jednotlivé kousky by měly být stejně dlouhé, pokud nejsou, zarovnejte je nožem. Voda by jim měla sahat těsně pod hlavičky.
Zbytek hlaviček se připraví v páře, která z vody stoupá. Tento tip pochází opět od známého českého kuchaře Romana Pauluse.
Mladý chřest vařte 3 až 5 minut. Silnější výhonky chřestu je třeba vařit o něco déle, kolem 10 až 15 minut. Po uvaření chřest vyndáme z vody a dáme jej do mísy se studenou vodou nebo ledem. Tím si chřest zachová barvu a stáhne se.
3Jak uvařit zelený chřest na másle?
Výhonky chřestu vložte do hluboké pánve, dejte na ně menší kostku másla (ale použijte klasické máslo ze smetany, ne arašídové máslo) a přidejte trochu vody, osolte a přidejte lžičku dijonské hořčice.
Vařte cca 7 minut, dokud se voda nevypaří a vznikne emulze. Občas chřest vzniklou šťávou přelívejte. Vody dejte zprvu raději trochu méně, vždycky ji v případě potřeby můžete přidat.
Spojení másla, vody a šťávy chřestu vytvoří výborný sosík, který podáváte spolu s chřestem. Chřest bude vláčný, měkký a jemně nasládlý. Vychutnejte si ho samotný nebo jako přílohu k masu.
4Jak uvařit zelený chřest na grilu?
Chřest je jako stvořený k přípravě na gril, vychutnat si jej můžete samostatně nebo jej použít jako přílohu ke steaku či rybě. Postup je snadný. Chřest si napíchejte nejlépe na špejle po několika kusech, bude se vám s nimi lépe manipulovat. Poté na ně přijde marináda.
Zelený chřest si dobře rozumí s výraznějšími chutěmi. Smíchejte si sezamový olej, sójovou omáčku, lisovaný česnek a sezamová semínka. Chřest potřete touto marinádou a ještě je osolte a opepřete.
Chřest dejte na gril a opékejte cca 5 minut. Během grilování chřest potírejte nadále marinádou. Jakmile je chřest hotový, můžete jej ihned podávat.
5Jak uvařit zelený chřest s holandskou omáčkou?
Vyzkoušejte vařený chřest přelitý holandskou omáčkou, se kterou si výborně rozumí, a to jak chřest zelený, tak i bílý.
Připravte si tyto suroviny: Chřest zelený (můžete nakombinovat s bílým chřestem, pozor, ten ale důkladně oloupejte), 3 žloutky, 40 ml bílého vína, 150 g másla, půl citronu, sůl a pepř. Chřest uvaříme klasicky dle návodu v osolené vodě.
Připravíme si jeden kastrol s vodní lázní a druhý kastrol, ve kterém rozpustíme máslo. Do kastrolu s vodní lázní vložíme žloutky a víno a vyšleháme. Mezitím se rozpouští máslo ve vedlejším kastrolu.
Jakmile se rozpustí, zašleháme jej do žloutků s vínem. Omáčku šleháme, dokud nemá ideálně hustou konzistenci, na závěr přidáme šťávu z půlky citronu, osolíme a opepříme. Chřest podáváme přelitý holandskou omáčkou samostatně nebo jako přílohu.
Diskuze Jak uvařit zelený chřest
Komentáře