Jak uvařit krupicovou kaši

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit krupicovou kaši

    Jak uvařit krupicovou kaši

    Tento recept na krupicovou kaši je přizpůsobený na 2 porce. Pokud potřebujeme více porcí, upravíme jenom množství použitých surovin.

    Na samotnou krupicovou kaši budeme potřebovat pouze mléko, dětskou krupičku, trochu soli a případně máslo. Na dozdobení a ochucení krupicové kaše si připravíme takové suroviny, které máme rádi (čokoláda, kakao, močkový cukr, marmeláda apod.).

    Připravíme si půl litru mléka a zhruba 40 g dětské krupičky (asi 4 obyčejné polévkové lžíce, ne vrchovaté). Z tohoto množství bude výsledná krupicová kaše hustá právě tak akorát. Máme-li rádi řidší, nebo naopak hustší kaši, upravíme si pouze množství použité krupičky. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme krupičku a 2 špetkami soli osolíme. Důkladně zamícháme a v ideálním případě necháme minimálně 1 hodinu odpočinout v lednici. Po vyndání z lednice mléko se solí a s krupičkou v hrnci promícháme a na plotně přivedeme k varu. Za stálého míchání krupicové kaše vaříme asi 6 – 7 minut na mírném plameni. Až bude kaše hotová, odstavíme ji z plotny a přidáme 2 lžičky másla. Mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí. Nandáme kaši na talíře a dozdobíme dle naší chuti.

    Pokud si na krupicovou kaši vzpomeneme dnes, ale budeme ji vařit až druhý den, je lepší do poloviny mléka (250 ml) přisypat celé množství dětské krupičky, osolit a nechat uležet v lednici až právě do druhého dne. Při samotné přípravě potom v hrnci přivedeme k varu zbylou část mléka (250 ml) a jakmile se bude vařit, přidáme do vařícího se mléka uleželou směs z lednice (zároveň stáhneme plamen). Je nezbytné neustále míchat, neboť tak předejdeme hrudkám, a také se nám kaše nebude připalovat. Mícháme zhruba 6 – 7 minut na mírném plameni. Po uvaření kaši odstavíme z plotny a vmícháme do ní 2 lžičky másla. Můžeme servírovat na talíře a dozdobit námi zvolenými přísadami.

  2. Jak dlouho vařit krupicovou kaši

    Jak je zmíněno v prvním boxíku, krupicovou kaši vaříme za stálého míchání zhruba 6 – 7 minut. Neustálé míchání kaše je nutností. Pokud bychom s krupicovou kaší nemíchali, utvořily by se nám v ní hrudky, a také by se nám mléko začalo na dně hrnce připalovat. Oba 2 problémy by nám celkový dojem z kaše jistojistě zkazily.

  3. Jak uvařit dětskou krupici

    Klasická dětská krupice se vyrábí z pšenice. Z dětské krupice vaříme nejčastěji krupicovou kaši. Na tu použijeme recept zmíněný výše (první boxík). Krupice je ovšem vhodná i k zahušťování, kdy se hodí do polévek. Je také možné ji přidávat do knedlíků. V těchto případech použití dětské krupice postupujeme dle konkrétního receptu, který jsme si pro přípravu jídla připravili.

  4. Jak uvařit kukuřičnou krupici

    Kukuřičná krupice je nahrubo umletá kukuřice. Můžeme ji znát i pod pojmem polenta. Budeme-li z kukuřičné krupice připravovat kaši, připravíme si 4 lžíce kukuřičné krupice a asi 250 ml tekutiny na 1 porci (lze použít vodu nebo mléko). Dále si připravíme i přísady na ochucení kaše – záleží na našich chutích (čerstvé či sušené ovoce, čokoláda,…). Tekutinu nalijeme do hrnce, přidáme krupici a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 5 minut. Samozřejmě mícháme. Po uvaření nandáme do misky a dozdobíme dle našeho gusta.

  5. Jak uvařit pohankovou krupici

    Pohanková krupice se vyrábí z pohanky – jedná se o nahrubo umletou pohanku. Protože zmíněný recept ze čtvrtého boxíku na přípravu kukuřičné krupice je v podstatě univerzální pro přípravu jakékoliv obilné kaše, můžeme ho použít i při přípravě kaše z pohankové krupice. Dobrou chuť.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.