Jak dlouho vařit uzená žebra

Michaela Hakenová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit uzená žebra

    Jak dlouho vařit uzená žebra

    Pokud narazíte na krásná uzená žebra, pak je mnoho možností, jak s nimi naložit. Pečené, grilované, pouze na obírání, v marinádě. Nejjednodušší na přípravu jsou uzená žebra vařená.

    Uzená žebra vařte podle toho, kolik je na nich masa. Čas se pohybuje od 20 minut do 60 minut. Pokud si nevíte rady, kolik času, zvolte zlatou střední cestu 45 minut. Můžete maso vytáhnout a zkusit, zda jde krásně od kosti. Pokud ano, máte vyhráno.

    Existuje i varianta, kdy se nejprve vaří uzená žebra, poté se maso vytáhne, obere od kosti a následně se kosti vaří ve vývaru další hodinu.

    Pokud používáte papiňák, vařte uzená žebra 20 – 30 minut.

    Vznikne vám úžasné maso a vývar. Z vývaru doporučuji udělat uzenou polévku s kroupami. Maso lze ihned sníst, dát do šunko-fleků nebo do halušek se zelím.

    Recept na vařená uzená žebra

    • 2 kg uzených žeber
    • 5 kuličky nového koření
    • 5 kuliček celého pepře
    • 1 bobkový list

    Žebra omyjte a vložte do hrnce. V případě potřeby překrojte. Přidejte koření a zalijte vodou. Nesolte, protože žebra jsou slaná dost. Vařte do změknutí.

    Žebra vyndejte a podávejte s chlebem, křenem a hořčicí.

  2. Uzená polévka

    Z vývaru doporučujeme udělat uzenou polévku s kroupami. Budete potřebovat:

    • 1 – 2 kg uzených žeber (Čím více, tím více bude vývar silnější.),
    • 2 lžíce oleje, másla nebo sádla,
    • na drobno nakrájená cibule,
    • 300 g krup,
    • 1 ks na drobno nakrájená mrkev,
    • 2 ks brambor,
    • 1 bobkový list,
    • 5 kuliček nového koření,
    • 5 kuliček černého pepře,
    • majoránka, libeček, petrželka, sůl.

    Z uzených žeber si dle návodu výše připravte vývar.

    Než se připraví vývar, uvařte i kroupy. Ty připravte podle návodu na obalu. Pokud tam není, zalijte je dvojnásobkem vody a vařte, dokud nebudou měkké. Nesolte. Po uvaření je sceďte a propláchněte studenou vodou. Proplachuje se to proto, aby tam nebyl šlem.

    V dalším hrnci osmahněte na tuku cibulku. Tak, aby začala mít zlatou barvičku (cca 5 minut). Cibulku zalijte připraveným vývarem, přidejte mrkev a brambory a vařte do změknutí.

    Mezitím oberte maso a poté přidejte do polévky. Vařte asi 5 minut.

    Přidejte kroupy, aby se prohřály a dochuťte majoránkou, špetku libečku, petrželkou a v případě potřeby dosolte.

  3. Uzená žebra na grilu

    Další variantou, jak připravit uzená žebra, je hodit je na gril. Jako příklad mohou posloužit marinovaná, uzená žebra na grilu.

    Před grilováním si žebra uvařte ve vodě, dle návodu výše. Do vody přidejte i 4 stroužky česneku a cibuli. Nevařte je tak dlouho. V klasickém hrnci přibližně 20 minut. Pouze do poloměkka.

    Mezitím si připravte marinádu.

    • 5 lžic oleje
    • 3 lžíce kečupu
    • 1,5 lžíce plnotučné hořčice
    • 2 lžíce grilovacího koření
    • 3 stroužky česneku

    Touto marinádou žebra potřete a nechte 2 hodiny odležet. Grilujte na menším ohni přibližně 30 minut.

    Na grilu můžete připravit i běžná žebra. Podívejte se, jak naložit žebra.

  4. Pomalu pečená uzená žebra

    Další možností, úpravy uzených žeber, je dlouhé pečení.

    Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.

    Stačí si vytvořit lehkou marinádu skládající se z:

    • 2 lžíce oleje,
    • 1 lžička mleté papriky,
    • 3 stroužky česneku,
    • špetka pepře.

    Touto marinádou žebra potřete, vložíte do pekáče a podlijte trochou vody. Pekáč dejte do trouby na 15 minut.

    Po 15 minutách ještě jednou potřete marinádou a přikryjte alobalem. Pečte na 150 °C 2 hodiny.

    Po 2 hodinách sundejte alobal, polijte výpekem, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte ještě 15 minut dopéct kůrku.

    Receptů na uzená žebra je mnoho. Zkuste si také připravit uzené koleno. Jak upéct uzené koleno?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.