Jak uvařit francouzské brambory

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíJak uvařit francouzské brambory

    Jak uvařit francouzské brambory

    Francouzské brambory známe nejčastěji zapečené s uzeným masem a vejci. Najít v leckterém receptu můžeme i hrášek. Fantazii rozhodně meze neklademe a brambory zapečeme především s tím, co máme rádi my sami. Pojďme se společně podívat, jak na francouzské brambory s masem.

  2. Francouzské brambory s masem

    Nejprve si dáme uvařit brambory (přibližně 1 kg), neboť je na přípravu francouzských brambor potřebujeme již uvařené. Uvařit je můžeme třeba den předem. Pokud si s tím nevíme rady, můžeme si přečíst Skrblíkův návod Jak dlouho vařit brambory.

    Jak uvařit francouzské bramboryTroubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Zapékací misku či pekáček dobře vymažeme tukem (lze použít sádlo nebo máslo). Dno poklademe vrstvou brambor, osolíme a opepříme. Pokud budeme francouzské brambory zapékat s uzeným masem, pokrájíme ho na menší kousky (cca 30 dkg). Kousky masa vložíme na vrstvu brambor, opět přidáme brambory, osolíme a opepříme a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Končíme vrstvou brambor.

    Připravené francouzské brambory vložíme do předem vyhřáte trouby a krátce zapečeme. Po chvíli směs zalijeme rozkvedlanými vejci (3 – 4) se smetanou (400 ml) a trochou soli. Smetanu volíme tu ke šlehání, ne na vaření. Vrátíme zpět do trouby a nezakryté zapékáme zhruba 40 minut.

    Místo uzeného masa můžeme použít salám, špekáčky či šunku. Taktéž lze např. uzeniny osmahnout na cibuli a i s cibulkou je přidat do francouzských brambor. Jakmile v receptu vrstvíme maso, je možné přidat spolu s masem i hrášek.

  3. Francouzské brambory v remosce

    Francouzské brambory připravujeme úplně stejně v remosce, jako jsme je výše v receptu připravili v troubě. Jenom místo pekáčku či zapékací misky budeme používat právě zmíněnou remosku. Obecně trvá příprava jakéhokoliv pokrmu v remosce o trochu déle než v klasické troubě, je třeba s tím počítat a jídlo začít připravovat o chvilku dříve.

    Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme na asi 1 cm silné plátky a vymažeme pekáček remosky tukem. Na dno dáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a přidáme uzeninu (osmahnutou cibuli, hrášek). Střídáme brambory a uzeninu, vždy končíme vrstvou brambor. Brambory pokaždé trochu osolíme. Až budeme mít navrstveno, chvíli budeme zapékat a následně směs zalijeme rozkvedlanými vejci se smetanou. Dále zapékáme, dokud nebudou vejce hotová. Brambory by měly zezlátnout.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.