
Jak uvařit francouzské brambory
Francouzské brambory se řadí mezi tzv. rychlovky. Jen je potřeba mít na českou variantu předem uvařené brambory. Variací na tento pokrm je více, záleží na užití surovin. Taktéž je můžeme přiravovat v troubě nebo např. remosce. Skrblík Vám poradí, jak na francouzské brambory, jak připravit francouzské brambory s masem či jak udělat francouzské brambory v remosce.
- Jak uvařit francouzské brambory
- Francouzské brambory s masem
- Francouzské brambory v remosce

1Jak uvařit francouzské brambory
Francouzské brambory známe nejčastěji zapečené s uzeným masem a vejci. Najít v leckterém receptu můžeme i hrášek. Fantazii rozhodně meze neklademe a brambory zapečeme především s tím, co máme rádi my sami. Pojďme se společně podívat, jak na francouzské brambory s masem.
2Francouzské brambory s masem
Nejprve si dáme uvařit brambory (přibližně 1 kg), neboť je na přípravu francouzských brambor potřebujeme již uvařené. Uvařit je můžeme třeba den předem. Pokud si s tím nevíme rady, můžeme si přečíst Skrblíkův návod Jak dlouho vařit brambory.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Zapékací misku či pekáček dobře vymažeme tukem (lze použít sádlo nebo máslo). Dno poklademe vrstvou brambor, osolíme a opepříme. Pokud budeme francouzské brambory zapékat s uzeným masem, pokrájíme ho na menší kousky (cca 30 dkg). Kousky masa vložíme na vrstvu brambor, opět přidáme brambory, osolíme a opepříme a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Končíme vrstvou brambor.
Připravené francouzské brambory vložíme do předem vyhřáte trouby a krátce zapečeme. Po chvíli směs zalijeme rozkvedlanými vejci (3 – 4) se smetanou (400 ml) a trochou soli. Smetanu volíme tu ke šlehání, ne na vaření. Vrátíme zpět do trouby a nezakryté zapékáme zhruba 40 minut.
Místo uzeného masa můžeme použít salám, špekáčky či šunku. Taktéž lze např. uzeniny osmahnout na cibuli a i s cibulkou je přidat do francouzských brambor. Jakmile v receptu vrstvíme maso, je možné přidat spolu s masem i hrášek.
3Francouzské brambory v remosce
Francouzské brambory připravujeme úplně stejně v remosce, jako jsme je výše v receptu připravili v troubě. Jenom místo pekáčku či zapékací misky budeme používat právě zmíněnou remosku. Obecně trvá příprava jakéhokoliv pokrmu v remosce o trochu déle než v klasické troubě, je třeba s tím počítat a jídlo začít připravovat o chvilku dříve.
Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme na asi 1 cm silné plátky a vymažeme pekáček remosky tukem. Na dno dáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a přidáme uzeninu (osmahnutou cibuli, hrášek). Střídáme brambory a uzeninu, vždy končíme vrstvou brambor. Brambory pokaždé trochu osolíme. Až budeme mít navrstveno, chvíli budeme zapékat a následně směs zalijeme rozkvedlanými vejci se smetanou. Dále zapékáme, dokud nebudou vejce hotová. Brambory by měly zezlátnout.
Diskuze Jak uvařit francouzské brambory
Komentáře