Jak využít vařené brambory

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít vařené brambory

    Jak využít vařené brambory na omeletu se sýrem?

    Máte rádi omeletu? Většinou se k ní jako příloha dává chléb, protože samotná omeleta stačí málokomu. Co ji ale udělat částečně z brambor a mít to vše v jednom? Potřebovat na ni budete:

    • 5 vajec
    • 5 vařených brambor
    • 25 g tvrdého sýra
    • slaninu pro nevegetariány
    • cibuli
    • jarní cibulku na ozdobu a další zeleninu
    • sůl, pepř
    • olej

    Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy.

    Cibuli nakrájejte na kostky a smažte ji na oleji, dokud nezesklovatí. Přidejte na kousky nakrájenou slaninu. Pokud jste gurmán, můžete ji vyměnit za pikantní klobásku. Přisypte nastrouhané brambory a vše společně osmahněte.

    Vejce rozklepněte do hrníčku, rozkvedlejte vidličkou, osolte a opepřete. Zalijte osmaženou směs na pánvičce a posypte nastrouhaným sýrem. Na pánev položte poklici.

    Na talíři posypte nakrájenou jarní cibulkou nebo čímkoli dalším zeleným, třeba petrželkou nebo pažitkou. Jako přílohu můžete nakrájet nejrůznější zeleninu.

  2. Jak využít vařené brambory na selskou omeletu?

    Další výbornou omeletou, oblíbenou u našich babiček, je selská omeleta. Postup bude podobný jako u té předchozí, jen tentokrát použijeme jiné ingredience. Potřebovat budete:

    • 5 vajec
    • 5 vařených brambor
    • cibule
    • hrášek
    • kukuřice
    • tatarka
    • sůl, pepř
    • tvrdý sýr

    Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostečky. Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Hoďte obojí na pánvičku a podlijte olejem. Smažte na mírném ohni, dokud nebude mít vše zlatavou barvu.

    Přisypte kukuřici a hrášek. Vejce rozklepněte do hrníčku a ochuťte je pepřem a solí. Pečlivě promíchejte a nalijte na pánev.

    Pánev zakryjte pokličkou a nechte chvíli na mírném ohni. Než budete omeletu podávat, posypte ji nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem.

    Na závěr si vyrobte vlastní domácí tatarku. Pak už vám nikdy nebude chutnat ta kupovaná. Potřebovat na ni budete:

    • majonézu
    • cibule
    • kyselý okurek
    • hořčici
    • práškový cukr

    Do malé misky si dejte pár lžic majonézy. Půlku menší cibule nakrájejte na opravdu malé kousky a stejně tak i kyselý okurek. Přisypte do majonézy.

    Přidejte půl lžičky hořčice a trochu cukru. Můžete také lehce osolit.

  3. Jak využít vařené brambory na pirohy se zelím a bramborami?

    Další výbornou variantou jak zužitkovat zbylé vařené brambory, je udělat si domácí pirohy plněné zelím a bramborami. Potřebovat na ně budete:

    • 250 g vařených brambor
    • 250 g kysaného zelí
    • 350 g hrubé mouky
    • 1,5 cibule
    • 3 vejce
    • olej
    • sůl

    Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy. Přimíchejte zelí a vše osolte podle chuti. Na pánvi osolte cibulku a přimíchejte ji k zelí a bramborám.

    Na vál si nasypte mouku, přidejte vajíčka, osolte a vypracujte těsto. Těsto nesmí být příliš tuhé, ale také musí držet pohromadě a nesmí mít tendenci se roztékat.

    Těsto vyválejte do 6 mm silné placky a pomocí formičky vykrajujte kolečka o průměru alespoň sedm centimetrů. Do středu každého z nich dejte lžíci zelí s bramborami a přehněte na půl.

    Do hrnce dejte osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Pirohy vařte tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu.

    Další zajímavý recept na brambory najdete v článku Jak upéct americké brambory.

  4. Jak využít vařené brambory k zapékání?

    Jako poslední a snad nejznámější variantu si uveďme zapečené brambory. Jejich výhoda je v tom, že do nich lze přimíchat snad cokoli.

    Zapékací mísu vymažte olejem a na dno dejte vrstvu vařených brambor nakrájených na plátky. Na brambory teď můžete dát jakoukoli přichystanou zeleninu. Použít můžete třeba vařenou brokolici, pečenou dýni nebo smaženou cibulku. Brambory můžete také zasypat kukuřicí nebo hráškem. Neztratí se v nich ani na hrubo nastrouhaný tvrdý sýr. Na vrch dejte další vrstvu brambor.

    V hrníčku rozkvedlejte několik vajec, osolte je a brambory jimi zalijte. Dejte péct. Namísto vejce můžete brambory zalít také smetanou, případně kombinací obojího.

    Chystáte-li se pěstovat vlastní brambory, protože z domácích chutná vše lépe, podívejte se na náš článek Jak pěstovat brambory.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.