Jak upéct hovězí žebra

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct hovězí žebra

    Jak upéct hovězí žebra na medu

    Žebra si nejprve předvařte v hovězím vývaru. Vařte je 3-4 hodiny na mírném ohni. Po uvaření nechte žebra zchladnout a mezitím si připravte marinádu.

    Medovo-česneková marináda bude s žebry krásně fungovat. Na marinádu si připravte 20 stroužků česneku, 2-3 lžíce medu, 2-3 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl slunečnicového oleje, 2 lžíce mleté papriky, trochu zázvoru a malou feferonku. Pokud nechcete marinádu příliš česnekovou, uberte česneku a přidejte více medu. Všechny ingredience rozmixujeme a do vzniklé marinády vložíme hovězí žebra. Žebra marinujeme 1 až 4 dny.

    Maso poté pomalu pečeme v troubě na 80 °C 7-8 hodin (třeba přes noc). Můžeme je také místo pečení opatrně rovnou grilovat na pánvi. Žebra podáváme s chlebem, zelným salátem nebo třeba opečenými bramborami. S domácím chlebem vám pomůže náš návod Jak upéct chleba. Brambory můžete vyzkoušet třeba americké, pokud si nevíte, rady, držte se návodu Jak uvařit americké brambory.

  2. Jak upéct hovězí žebra na pivu

    K tomuto receptu budete potřebovat hovězí žebra (na 4 porce cca 1,2 kg), 150 g mrkve, 150 g petržele, 100 g celeru, 150 g cibule, 0,5 l polotmavého piva, vodu, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl a jednu bramboru.

    Zeleninu si nakrájíme, maso osolíme. Na sádle osmahneme mrkev, petržel, celer. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Jakmile zelenina změkne, přidáme i cibuli. Po chvilce přidáme pivo a vodu. Takto připravenou směs přendáme do pekáče, do kterého následně vložíme i žebra tak, aby byla ponořená ze 3/4. Pekáč přiklopíme.

    Troubu rozehřejeme na 180 °C a pekáč do ní vložíme. Pečeme přibližně 2,5 hodiny, než maso změkne. Chvíli před koncem pečení pekáč odklopíme. Výpek můžeme dle potřeby zahustit, přelijeme s ním žebra a podáváme s chlebem nebo s vařenými bramborami ve slupce.

  3. Jak upéct hovězí žebra s BBQ omáčkou

    K přípravě masa si nachystejte krátká hovězí žebra, sůl, pepř, olivový olej a rozmarýn. Na omáčku budete potřebovat kvalitní kečup (180 ml), tmavé pivo (150 ml), 4 lžíce worcestrové omáčky, 4 lžíce červeného vinného octa, 1 lžičku hořčice a 4 lžičky medu.

    Žebra očistěte (odblaňte), osolte a opepřete a potřete olivovým olejem, následně rukou tyto ingredience do masa vpracujte. Žebra vložte do pekáče a zabalte do alobalu. Troubu si předehřejte na teplotu 100 °C. Jakmile je dostatečně vyhřátá, vložte pekáč s žebry dovnitř a pečte 7 až 8 hodin. Po upečení žebra vytáhněte, odložte na talíř a nechte odpočívat. Mezitím si zpracujete výpek z masa.

    Do výpeku z žeber přidejte kečup, pivo, worcester, vinný ocet, med a hořčici. V hrnci spolu tyto ingredience vařte, dokud nezískáte hustou omáčku, která má konzistenci sirupu. Touto omáčkou potřete žebra a přidejte k nim větvičku rozmarýnu.

    Následně takto připravený pekáč znovu vložte do trouby, nyní už ale bez alobalu, nechte jej odkrytý. Při stejné teplotě (100 °C) pečte dalších 40 minut. Vyndejte z trouby a žebírka naporcujte tak, že je rozřežete mezi kostmi. Tím jsou žebírka připravena k podávání. Skvěle budou chutnat s čerstvým chlebem a salátem coleslaw.

  4. Jak upéct žebra na víně

    Připravíme si 3 kg hovězích žeber, cca 1 litr zeleninového vývaru, 1 celer, 1 větší mrkev, 1 velkou cibuli, olej, šalvěj, bobkový list, celý pepř, 2 dcl červeného vína a trochu koňaku.

    Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostky. Žebra osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a žebra do něj vložíme. Zprudka je opečeme. Jakmile se žebra zatáhnou, přendáme je do pekáče a necháme odpočinout. Do ještě rozehřátého kastrolu od masa mezitím vložíme celer a mrkev, jakmile změknou, přidáme cibuli. Vše společně orestujeme. Zeleninu zalijeme vývarem a červeným vínem, zakápneme koňakem a přidáme čerstvou šalvěj. Přidáme také bobkový list a kuličky pepře a vše provaříme.

    Takto připravenou směsí zalijeme žebra připravená v pekáčku do 2/3. Rozehřejeme si troubu na 60 °C, vložíme do ní pekáč a pečeme 9 hodin. Pokud tolik času nemáte, nastavte troubu na 150 °C a pečte 3 hodiny. Po dopečení žebra vyndáme (maso musí být měkké), omáčku přelijeme do hrnce a tyčovým mixérem ji rozmixujeme. Omáčku ještě dochutíme, osolíme, opepříme a případně můžeme přidat i koňak či víno. Žebra podáváme s omáčkou a čerstvým chlebem.

  5. Jak upéct hovězí žebra na grilu

    Hovězí žebra mají tuhé maso, které v troubě po několikahodinovém pečení krásně změkne, na grilu však nemáte tolik času, proto je potřeba je před grilováním marinovat. Marinádu můžete použít stejnou, jakou jsme vám popsali v boxíku č. 1, můžete ale vyzkoušet i jakoukoliv jinou. Využít můžete i náš návod Jak naložit žebra.

    Smíchejte např. několik lžic rostlinné oleje, sůl, drcený česnek, pepř, chilli a pivo. V této směsi žebra ideálně celý den marinujte tak, aby byla celá ponořená. Čím déle marinujete, tím lépe. Na grilu si vytvořte nízký až střední plamen a žebra grilujte cca 1 hodinu (délka grilování závisí na velikosti a stáří masa).

    Že jsou žebra hotová, poznáte tak, že do nich píchnete vidličkou, musí být zkrátka měkká. V průběhu grilování žebra otáčejte a potírejte marinádou. Podávejte s chlebem a oblíbeným dipem.

    Pokud nejste v grilování ještě příliš zběhlí, doporučujeme prostudovat náš návod Jak grilovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma hovězí


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás