Jak upéct lososa

Jana Olašinová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct lososa

    Jak upéct lososa

    Základní recept na pečeného lososa je rychlý a jednoduchý. Budeme potřebovat olivový olej, sůl a bylinky dle chuti, můžeme přidat i citronovou šťávu. Uvedené ingredience smícháme dohromady a směsí potřeme filé z lososa. Lososa dáme na pekáč a vložíme do trouby. Ryby nemusíme péct dlouho, stačí 10 až 15 minut při 220 stupních.

    Z lososa nemusíme odstraňovat kůži. Filety položíme na plech kůží dolů, díky ní bude maso šťavnatější. V případě, že jste nesehnali filety, ale zakoupili jste rybu v celku, je lepší nejdříve odstranit hlavu, ploutve i ocas. Nezapomeňte očištěnou rybu ochutit směsí i uvnitř. Celá ryba se peče delší dobu.

  2. Jak upéct lososa v troubě na pečícím papíru

    Pečící papír můžeme použít klasicky na dno pekáče a na něj položit připraveného lososa. Výhodou je, že s pečícím papírem se nebude losos připékat a není nutné použít moc tuku.

    Dalším nápadem, jak využít pečící papír, je pečení v papilotě. Papilota je v podstatě obal vytvořený z pečícího papíru. Filé z lososa položíme na pečící papír, přidáme další ingredience jako je koření, sůl, olej. Můžeme doplnit i nadrobno nakrájenou cibulku nebo jinou zeleninu.

    Každou porci důkladně zabalíme do papíru. Spoje pečícího papíru můžeme potřít vajíčkem, aby se obal dobře utěsnil. Takto nachystané balíčky s lososem naskládáme na pekáč a vložíme do trouby na 15 minut. Troubu máme nastavenou na 200 stupňů.

  3. Jak na lososa v alobalu

    Lososa můžeme upéct také v alobalu. Postupujeme stejně jako u pečení v papilotě. Losos takto upečený má výraznější chuť přidaných surovin a maso je příjemně šťavnaté, jelikož nedochází k úniku a vypečení šťávy masa.

  4. Mražený losos v troubě

    Pokud jste zakoupili lososa mraženého, nechte maso den předem v lednici rozmrazit. Lososa můžete podložit utěrkou, aby neležel ve vodě, která se z ryby rozmrazí. Rybí maso je lepší rozmrazovat pomalu, rozhodně nepoužívejte mikrovlnou troubu. Z mikrovlnky je maso většinou gumové a výrazně ztrácí na kvalitě i chuti.

    Lososa po rozmrazení osušte. Další příprava není rozdílná od přípravy čerstvé ryby.

  5. Jak ochutit lososa

    Lososa není potřeba výrazně ochucovat, jelikož chuť jeho masa je velmi příjemná. Kořením by se mohla jemná chuť lososa přehlušit. Volíme proto koření, které chuť masa ještě zvýrazní nebo doplní. Typickým vhodným kořením je provensálská směs.

    Základem je rozmarýn, tymián a bazalka, do této směsi může být přidána dobromysl i majoránka nebo levandule. K provensálskému koření již stačí jen přidat trochu soli. Dejte pozor, některé zakoupené směsi koření již sůl obsahují.

    Jednotlivé bylinky můžete samozřejmě použít na lososa i samostatně. Pokud máte rádi specifickou chuť lososa, pak Vám doporučíme ochutit pouze solí a trochou pepře.

    Další možností pro ochucení lososa je marináda. Vhodnější je doma vyrobená, jelikož vždy víte, jaké suroviny obsahuje a nebudou do ní přidány nevhodné látky jako jsou konzervanty, barviva a glutamáty.

    Výroba marinády je jednoduchá. Stačí smíchat deci bílého vína se lžičkou kvalitní hořčice. Dochutíme solí nebo pravou sójovou omáčkou. Můžeme přidat i lžičku medu a šťávu z jednoho citronu. V marinádě necháme lososa ležet alespoň jednu hodinu.

    Další důležitým ochucovadlem je citrón. Ten používáme na syrovou nebo již upečenou rybu. Citron je vhodný na většinu ryb, zvýrazní chuť masa a zbaví maso typické rybí chuti a zápachu.

  6. Jak upéct v troubě s bramborem

    Losos se peče kratší dobu než brambory, proto je musíme vložit do trouby o 30 minut dříve, nebo je můžeme předem 10 minut předvařit. Předvařené brambory nakrájíme na kolečka a vyložíme s nimi dno plechu potřené olivovým olejem. Na brambory přidáme nakrájenou cibuli, rajčátka a papriku, ale můžeme přidat i kousky mrkve nebo brokolice. Vše záleží na naši chuti.

    Další vrstvu tvoří filé z lososa, které ochutíme bylinkami, solí a potřeme olivovým olejem stejně jako brambory. Zapečeme 15 až 20 minut dle velikosti lososa. Jestli jsou filety tenké, bude stačit 10 minut pečení.

    Pečený losos si získal velkou oblibu i v České republice, v létě můžete vyzkoušet i lososa grilovaného. Jednoduchý postup najdete v návodu Jak dlouho grilovat lososa.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.