Jak dlouho grilovat kuřecí křídla

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho grilovat kuřecí křídla

    Jak připravit kuřecí křídla na grilu?

    Kuřecí křídla opláchneme a důkladně osušíme, například papírovými utěrkami. Každý konec křídla, taková malá špička, se může odstranit, pokud nemáte rádi grilovanou a dokřupa vypečenou kůžičku z tého části křídla.

    Špičku křídla není nutné grilovat. Není na ní žádné maso a dá se využít pro vývar. Připravíte se tím sice o nejlepší chuťový zážitek z grilování, ale zase získáte dobrý vývar.

    Špičky totiž můžeme využít právě při přípravě kuřecího vývaru, který výborně doplníme domácími nudlemi. Pokud náhodou zrovna vývar připravovat nebudeme, lze je uložit v mrazáku na později.

    Křídla můžeme před grilováním naložit do marinády, minimálně 1 hodinu předem (bude-li času více, jenom dobře). V tomto případě pak marinádu z křídel před grilováním otřeme, aby se z ní nic zbytečně nepřipálilo.

    Pokud do marinády nakládat nebudeme, křídlům ze začátku na gril postačí trochu oleje a námi oblíbené koření (například sladká paprika). S ním to ale nepřeháníme, neboť budeme kuřecí křídla ještě potírat marinádou.

    Grilovat se samozřejmě dají i jiné části kuřete nebo přímo kuře celé. Jestliže nechceme přímo na gril, můžeme zkusit připravit kuřecí stehna v troubě. Stejně tak lze i v troubě upéct celé kuře.

  2. Jakou připravit marinádu na kuřecí křídla?

    Nejčastěji se na kuřecí křídla používá nasládlá marináda, kdy hlavní roli hraje med. Někdy je marináda s pikantní příchutí chilli, jindy zase doplněná citronovou šťávou. Každý si zkrátka do marinády přidá dle svojí chuti.

    Výbornou marinádu připravíme z minima surovin, které většinou najdeme vždycky ve spíži. Můžeme použít třeba:

    • med
    • sojovou omáčku
    • česnek (prolisovaný)
    • trochu oleje
    • lehce kečupu
    • mletý pepř
    • špetku soli

    Suroviny smícháme a směsí potíráme kuřecí křídla až v závěru grilování.

  3. Jak dlouho grilovat kuřecí křídla?

    Kuřecí křídla je vhodné grilovat kombinací přímého a nepřímého působení tepla. Přímo nad teplem tak grilujeme maso z každé strany asi 2 minuty. Po uplynutí času přesuneme kuřecí křídla do studené zóny a grilujeme je nepřímo. To potrvá cirka 30 – 40 minut.

    Před začátkem grilování křídla lehce potřeme olejem, zasypeme kořením nám milých chutí (lze vynechat) a grilujeme. Až zhruba 10 – 15 minut před koncem grilování potíráme skoro hotová kuřecí křídla předem připravenou marinádou ze všech stran.

    Před grilováním se dají kuřecí křídla i předvařit v osolené vodě. Tím ušetříme čas, neboť pak budou masu stačit cirka 2 – 3 minuty z každé strany. Ovšem ne každému předvaření může vyhovovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma grilování


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás