Jak upéct česnek

Martina Opravilová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct česnek

    Jak upéct česnek

    Vedle skvělé chuti má pečený česnek ještě další obrovskou výhodu – připravit si ho totiž zvládne opravdu každý! Obavy z pečení tak nemusejí mít ani opravdoví kuchařští začátečníci.

    Co budete potřebovat?

    Nejdříve si řekněme, co vůbec budeme potřebovat. Kromě česneku bude třeba si připravit ještě olivový olej (na 2 paličky nám vystačí zhruba 1 lžíce). Dalším pomocníkem při pečení nám bude alobal (neboli aluminiová fólie). Je třeba počítat také s přílohou – k té se dostaneme v jednom z dalších boxíků.

    Je jen na vás, jaký druh česneku zvolíte. Mimochodem, pokud máte zahradu, můžete si zkusit česnek sami vypěstovat! Pokud uvažujete, že se do pěstování pustíte, přečtěte si i naše články, jak česnek uskladnitjak jej naložit.

    Postup pro pečení česneku

    Pokud máme vše potřebné přichystané, můžeme se pustit do samotné přípravy. Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180°. Než se trouba dostatečně ohřeje, každou paličku česneku rozřízneme zhruba v jejích 3 čtvrtinách. Je třeba, abyste ze shora viděli všechny stroužky.

    Dále paličku vložíme do čtverců z alobalu a lehce ji zakápneme olivovým olejem. Česnek do alobalu dobře zabalíme a vložíme na pekáč.

    Nyní už je třeba jen čekat. Česnek pečeme zhruba 35-45 minut, poté jej vybalíme z alobalu a pečeme ještě dalších 10 minut.

  2. Jaká je chuť pečeného česneku

    Přemýšlíte nad tím, jakou chuť asi pečený česnek má? Pak pro vás máme odpověď!

    Pokud máte obavy z výrazné chuti, kterou v čerstvém stavu má, můžeme vás uklidnit. Česnek po upečení ztratí svou výraznou chuť i štiplavou vůni. Chutná naopak nasládle. Často je pečený česnek také spojován s oříškovou chutí.

    Nemění se pouze chuť, ale i konzistence česneku. Dříve poměrně tvrdý česnek při pečení změkne. Někdy může být až téměř tekutý.

  3. Jak jíst pečený česnek

    Pečený česnek už je tedy hotový. Jak ho ale jíst? Ideální přílohou je celozrnné pečivo namazané máslem, použít však lze i opečený chléb. Výborně chutná česnek také se zeleninou.

    Upéct, či jinak připravit, můžete samozřejmě i další druhy zeleniny. Přečtěte si například, jak uvařit lilek či jak připravit dýni.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.