Jak dlouho vařit kroupy

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit kroupy

    Z čeho jsou kroupy

    Kroupy se vyrábějí opracováním obilnin, převážně ječmene. V krupařství se využívají víceřadé ozimé ječmeny, které mají vyšší obsah bílkovin. Kroupy se vyrábějí opracováním obilek, tedy zrn ječmene. Loupáním, řezáním a broušením se odstraní obalová vrstva obilky, tedy slupka. Ta pro nás není moc stravitelná, ačkoliv se v ní skrývá mnoho zdraví prospěšných a minerálních látek.

    Hrubé kroupy můžeme zakoupit v několika velikostech. Hrubší kroupy známe pod názvem perličky. Těm jemnějším se říká lámanka. Lámanka je vlastně ječná krupice. Vedlejším produktem při výrobě krup je ječná mouka.

    Avšak kromě ječných krup můžeme ve specializovaných obchodech koupit i kroupy z jiných obilovin. Oblíbené jsou kroupy ovesné, pšeničné, špaldové nebo pohankové.

  2. Jak dlouho vařit kroupy

    Kroupy můžeme zakoupit v několika velikostech. U vaření platí, že čím větší kroupy máme, tím déle je musíme vařit. Nejdříve kroupy probereme. Někdy se v sáčku objeví i jiný druh obilniny. Nasypeme je do hrnce a pořádně propláchneme studenou vodou.

    Jak dlouho vařit kroupyDůležitý je také výběr hrnce. Kroupy totiž při vaření zvětší svůj objem až čtyřnásobně. Proto je nutné vybrat větší hrnec. Důležité je také dostatečné množství vody. Kroupy necháme odstát asi půl hodiny a vodu jemně osolíme.

    Kroupy vaříme na malém plameni. Přivedeme k varu a občas promícháme. Malé kroupy vaříme asi 10 minut, dokud nejsou měkké. Velké kroupy můžeme vařit klidně i hodinu. Jakmile zvětší svůj objem a jsou měkké, máme uvařeno.

    Uvařené kroupy můžeme dochutit kořením, například majoránkou a solí. Výborné jsou i s česnekem. A nebo je můžeme připravit na sladko s cukrem, skořicí a kakaem.

    Dobu vaření krup značně zkrátíme, pokud je den před vařením namočíme, stačí na noc.

  3. Jak dlouho vařit kroupy na kubu

    Tradičním českým pokrmem z krup je houbový kuba. Houbového kubu připravujeme hlavně na Vánoce. Na tento pokrm budeme potřebovat tyto suroviny:

    • 100 g větších krup
    • 30 g sušených lesních hříbků
    • cibuli nakrájenou na jemno
    • koření – majoránka, česnek, sůl
    • sádlo (veganská varianta řepkový olej)

    Tradiční vánoční houbový kuba je připravován na sádle. My si však můžeme připravit trošku zdravější variantu a jako základ použít řepkový olej. Připravené kroupy, cibuli a hříbky nasypeme do vyšší pánve, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Jakmile se voda vyvaří, pokrm ochutíme kořením.

    Houbového kubu však můžeme připravovat i během roku. Výborný je jako příloha k masu. Můžeme ho konzumovat s vařeným vejcem, pečenou sekanou nebo s kyselým zelím.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.