Jak upéct buchtu

Jana Olašinová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct buchtu

    Těsto na vláčnou buchtu

    Těsto na vláčnou buchtu není složité. Všechny uvedené ingredience vyšleháte do hladkého těsta a nalijete do připravené formy. Níže uvedené recepty lze  jednoduše převést na zdravější variantu. Bílou mouku nahradíme špaldovou, kukuřičnou, jáhlovou, rýžovou nebo jejich kombinací. Bílý cukr vyměníme za med, kokosový cukr, datlový sirup nebo třeba za rozmixované sušené ovoce.

    Na základní těsto potřebujeme tyto ingredience:

    • 100 g rozpuštěného másla
    • 1 vejce
    • 200 g cukru
    • 300 g polohrubé mouky
    • 2 lžíce oleje
    • 1/2 prášku do pečiva
    • 4/1 l mléka nebo podmáslí

    Poleva:

    • 100 g rozpuštěného másla
    • 100 g cukru moučky (nemusí být)
    • 2-3 lžíce studené vody
    • 2 lžíce rumu nebo sladké smetany
    • 3 lžíce kakaa

    Skvělou polevu také vytvoříte roztopením vysokoprocentní čokolády ve vodní lázni. Do roztopené čokolády přidáte dvě lžíce vody nebo rumu a nalejete na buchtu. Tato poleva netuhne, ale zůstane krásně krémová.

    Příjemně osvěžující je citrónová poleva, na kterou potřebujete pouze šťávu z jednoho citrónu, do které postupně přimícháváte moučkový cukr. Až je poleva dostatečně hustá, nalejete ji na vychladlou buchtu a necháte ztuhnout v lednici.

  2. Jak upéct hrnkovou buchtu s kakaem

    • 2 vejce
    • 2 hrnky mouky
    • 1 hrnek cukru
    • 1/2 hrnku oleje
    • 3/4 hrnku mléka
    • 1 prášek do pečiva
    • 2 lžíce kakaa holandského typu

    Příprava této buchty nezabere moc času. Stačí vyšlehat žloutky s cukrem, olejem, mlékem. Postupně přidáváme mouku smíchanou se zbývajícími surovinami. Výsledné těsto by mělo být řidší konzistence a bez hrudek.

  3. Jak upéct buchtu s pudinkem

    Buchta s pudinkem je skvělá na svačinku do práce nebo pro děti do školy. Těsto na buchtu připravíme podle libovolného výše uvedeného receptu. Můžeme zvolit variantu se zapečeným pudinkem anebo navrstvit pudink až na upečenou buchtu.

    Pokud zvolíme variantu s nezapečeným pudinkem, musíme ho uvařit hustší, než je v receptu na obalu. Takže ubereme asi jednu čtvrtinu mléka. Pudink necháme chvíli vychladnout a navrstvíme ho na vychladlou buchtu. Alespoň na 20 minut dáme do lednice.

    U druhé varianty uvaříme pudink dle návodu. Do připraveného plechu dáme těsto na buchtu. Na těsto nalejeme uvařený pudink, nejlépe mřížkovitě.

  4. Jak upéct buchtu s tvarohem

    Na tvarohovou část těsta budeme potřebovat:

    • 1 tvaroh
    • 150 ml mléka
    • 1 lžíci vanilkového pudinku (prášek)
    • 1 žloutek (může být i celé vejce)
    • Cukr dle chuti

    Tvaroh smícháme s vejcem, mlékem, pudinkem a vanilkovým cukrem. Vše dobře prošleháme, aby vzniklo hladké tvarohové těsto.

    Těsto na buchtu nalejeme na pekáč nebo do jiné formy a na ní navrstvíme tvarohovou část. vložíme do trouby a pečeme 40 minut při 180 stupních. Čistě vanilková buchta s tvarohem chutná výborně, kombinace tvarohu a kakaového těsta i krásně vypadá.

  5. Jak upéct buchtu s ovocem

    Před vložením pekáče s těstem do trouby, můžeme buchtu posypat různými druhy ovoce. Ideální jsou vypeckované třešně, nakrájené meruňky, jahody i lesní směs.

    Pokud byste chtěli vyzkoušet neobvyklou variantu, podívejte se na recept na buchtu z dýně v článku Jak připravit dýni?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.