Jak připravit dýni

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit dýni

    Jak připravit dýni

    Dýně se ke zpracování připravuje velmi snadno – stačí pouze omýt, překrojit, vydlabat měkkou a vláknitou část dužniny se semínky. Semínka můžete osvobodit z vláken a dát je sušit. Dýně hokaido se neloupe, protože slupka tepelnou úpravou změkne stejně jako dužnina. Ostatní druhy dýní před další přípravou ještě oloupejte.

    Další postup závisí na tom, jak chcete dýni zpracovat. Pokud například na kaši nebo polévku, je lepší dýni nejdříve upéct v troubě, pak teprve ji rozmělnit a doředit právě na kaši či na polévku. Tento postup se nejvíce vyplatí hlavně u dýně hokkaido, která pečením získává vynikající šmrnc.

    Pokud chcete dýni přimíchat do těsta na buchtu, udělat z ní zelí, dětský příkrm anebo ji přidat do směsi na karbanátky (zeleninové i masové), tak nastrouhejte. Hrubost strouhání závisí na vaší chuti. Obecně však platí, že na zelí bude strouhání hrubší, než když budete chystat dýni do buchty nebo do karbanátků.

    Pokud budete připravovat kompot z dýně, nakrájejte ji na kostičky. Když ji budete péct jako součást předkrmu, tedy například s nivou a s ořechy, můžete klidně udělat podkovičky. Jedině pokud budete chystat dýni na Halloween, budete postupovat zcela jinak, ale o tom v boxíku č. 4.

  2. Jak připravit dýni na polévku

    Jak připravit dýniPolévka je nejchutnější asi z dýně hokaido nebo dýně máslové, ale lze ji připravit z kterékoliv z dýní, dokonce i třeba s příměsí cukety nebo patizonu. Žádná tykev není jedovatá, takže ať se vám do rukou dostane kterákoliv z nich, vždy bude možné ji zpracovat k snědku. Jen u těch ozdobných to nedoporučujeme, obsah jejich vnitřní dužniny je totiž minimální.

    Polévku připravíte velmi snadno. Dýni omyjete, rozkrájíte a vyndáte vnitřní část se semínky. Hokaido loupat netřeba, ty ostatní druhy oloupejte. A nakrájejte třeba na podkovičky, proužky, kostičky, jakkoliv, aby se dýně mohla celá dobře propéct. Mezitím si nechte rozehřát troubu.

    Na plech dejte máslo (vymažte jej máslem), přesuňte na něj dýně, osolte je a mírně opepřete. Můžete na plech přidat i cibuli a česnek a péct je zároveň s dýní. Druhá možnost je, že cibulku a pak i česnek osmahnete zvlášť v kastrůlku. Tady to závisí zcela na chuťových preferencích.

    Dýně pečte při 180 stupních asi 40 minut, dokud nejsou zcela měkké (během pečení kontrolujte, každý druh se peče jinou dobu). Až jsou dýně měkké, přesuňte je do vyššího hrnce a zalijte vývarem dle chuti nebo tím, který zrovna máte. Nechte chvilku převařit, aby se chutě spojily.

    Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixerem, přidejte smetanu nebo mléko, případně ještě i vývar. Dýně nasáknou docela dost tekutiny, takže napoprvé se budete divit, kolik vývaru bude potřeba (na půl kila dýně asi 800 ml tekutiny – závisí ale na typu dýně a stupni její vyzrálosti).

    Nakonec vše dochuťte ještě solí, pepřem, může být i muškátový oříšek, vynikající je i bazalka. Někomu se do polévky dobře hodí i paprika, chilli. Polévka je vynikající s opečenou houstičkou nebo opečenou slaninou. Dobře zasytí však i bez jakékoliv přílohy.

    Pokud se vám nechce se péct se dýní, můžete ji jen povařit ve vývaru a cibulku s česnekem osmahnout třeba na olivovém oleji. Chuť polévky bude sice postrádat nádech pečení, ale i tak bude polévka výborná.

  3. Jak připravit dýni hokaido

    Dýně hokaido se nemusí loupat, takže její příprava je o to rychlejší. Čím je vyzrálejší, tím je tvrdší a hůř se krájí (tepelnou úpravou ale změkne vždy dokonale). Pokud ji pěstujete doma, sklízejte ji světle oranžovou. Ty tmavé vám totiž pak dají zabrat při porcování.

    Hokaido skvěle zahušťuje

    Dýně hokaido obsahuje spoustu škrobů, po uvaření je rozsýpavá, dost připomíná uleželejší brambory. Proto ji připravujeme do jídel, kde oceníme její schopnost zahustit. Například omáčku připravíte z dýně hokkaido tak, že dýni dusíte zároveň s masem nebo jen samotnou. Pak ji zalejete trochu mlékem nebo smetanou nebo vývarem, lze i vodou. A rozmixujete. I bez jediného zrnka mouky bude omáčka dobře hustá. Dochutíte ji tak, jak jste zvyklí – tedy podle toho, jaké maso jste dusili.

    Dýni hokkaido můžete využít i k zahuštění polévky nebo na přípravu originální dýňové polévky, viz boxík č. 2. Vynikající je dýně přidaná například do buchty, kterou děláte z litého těsta. Jen je potřeba počítat s o něco vyšší dávkou prášku do pečiva, než jste zvyklí u těsta bez přídavku této zeleniny. Podrobnosti v boxíku č. 9.

    Koprovka z dýně, super pro celiaky

    Z dýně hokaido je vynikající třeba i koprová omáčka, aniž byste použili jakoukoliv mouku. Postup je stejný, dýni stačí podusit, pak zalít mlékem a rozmixovat. Nakonec ještě přivést k varu, pak odstavit a do horké omáčky přidat kopr, později zakysanou smetanu. Dochuťte solí a octem, v případě potřeby ještě i cukrem.

    Pečená dýně hokaido

    Pochoutkou je dýně hokkaido zapečená se sýrem (typu niva nebo i s obyčejným eidamem) a třeba ještě i s vlašskými ořechy. Jen je potřeba myslet na to, že toto je poměrně těžký pokrm na trávení, proto jej připravujte spíše jako dřívější večeři anebo na večírek, kde budete ještě dlouho vzhůru.

    Karbanátky a placky s dýní hokaido

    Vzhledem k tomu, že dýně hokaido skvěle zahušťuje, můžete ji použít místo mouky nebo strouhanky i třeba v karbanátkách nebo v zeleninových plackách. Postup je snadný, prostě jen uděláte směr na karbanátky nebo placky tak, jak jste zvyklí. Ale místo strouhankou zahustíte najemno nastrouhanou dýní hokaido.

    Karbanátky připravíte tak, že si osmahnete slaninu a cibulku a přidáte je k mletému masu. Pak posolíte, opepříte, další koření je na vás. Vynikající je česnek, mletý kmín a majoránka. Může ale bát třeba paprika, muškátový oříšek, bylinky, kari, variant je mnoho.  K masové směsi přidáte několik vajec a najemno nastrouhanou dýni hokaido (v tomto případě raději oloupanou). Vše promícháte a postupně opékáte na pánvi. Kdo chce, může karbanátky před pečením ještě obalit ve strouhance.

    Zeleninové placky se připravují z dušené a najemno nakrájené nebo nastrouhané zeleniny. K ní přidejte sůl, pepř, případně bylinky dle chuti. Pak ještě žloutky a dotuha vyšlehaný osolený sníh. Směs opékejte na oleji nebo na sádle, zprvu více zprudka, postupně plamen, respektive teplotu stáhněte

  4. Jak připravit dýni na Halloween

    Pro přípravu na Halloween se hodí měkčí odrůdy dýně, se kterými se bude dobře pracovat. Takže rozhodně ne hokaido. Dobrá je k tomu klasická velká oranžová dýně. Začneme tím, že si rozmyslíme, jak budeme chtít, aby výsledek vypadal. Podle toho ji rozřízneme (na vyšším nebo nižším místě a do určitého tvaru, který si na ni předem nakreslíme).

    Dýni pak zodpovědně vydlabeme, nejlépe lžící, lze na to ale i koupit udělátka. Čím lépe dýni vydlabeme, tím déle nám vydrží. Měkké části totiž chytají plíseň jako první. Vydlabanou dužninu můžeme zpracovat. Semínka lze vyndat z vláken a usušit (boxík č. 11), poté jsou vynikající pečená v troubě. A dužninu použijeme do buchty (boxík č. 9), na polévku (boxík č. 2), na jiné vaření (boxík č. 1). Anebo z ní uděláme kompot (boxík č. 10).

    Jakmile je dýně vydlabaná – a to jak horní, tak dolní polovina, začneme si na ni kreslit místa, kde budeme chtít mít oči, nos, pusu, případně jiné otvory. Podle nákresu vyřízneme malým a dobře naostřeným nožem. Dovnitř dýně pak dáme podložku pro svíčky a máme hotovo.

  5. Jak připravit dýni pro kojence

    Jak připravit dýniPro kojence je nejlépe dýni podusit nebo povařit. Takže ji nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme, podlijeme trochou vody, mléka, vývaru nebo i smetany. A dáme dusit, můžeme ochutit bylinkami. Dobrý je tymián, oregano, ale i bazalka.

    Až je dýně měkká, tak ji buď namixujeme, nebo namačkáme vidličkou podle toho, jakou strukturu jídla je náš kojenec ochoten a schopen přijímat. Dýně může být pro kojence i dost chuťově výrazná, proto se doporučuje ji namíchat s další zeleninou, s namixovaným masem nebo třeba s bramborem.

  6. Jak připravit máslovou dýni

    Máslová dýně se velmi dobře hodí například pro přípravu polévky (boxík č. 2). Můžete ji ale zpracovat také do buchty (boxík č. 9), na kompot (boxík č. 10) nebo i například na dýňové zelí (boxík č. 8). Máslová dýně má zajímavé oříškovo-máslové chuťové podtóny, proto se hodí téměř na cokoliv.

    Máslovou dýni je potřeba před přípravou omýt, rozkrojit, vydlabat od měkké dužniny se semínky a také oloupat.

    Máslovou dýni můžete připravit do receptů, kde je nejdříve nutno dýni upéct a pak rozmixovat na pyré. Do těchto receptů patří třeba dýňový chlebíček, dýňové lívanečky, již zmiňovaná polévka, také omáčky (skvělá je papriková nebo á la svíčková).

    Stejně dobře ale můžete dýni využít i jen tak upečenou s bylinkami a třeba i s další zeleninou. Je i spousta receptů jak použít dýni za syrova nastrouhanou. Tu přimícháváte do karbanátků, zeleninových placek, koláčů, bramboráků, noků, prostě kamkoliv.

  7. Jak připravit špagetovou dýni

    Špagetová dýně je u nás novinkou několika posledních let a je velmi veselá. Dužnina této dýně totiž tvoří vlákna, která velmi připomínají špagety. A tak je stačí podusit nebo povařit, dokonce je lze nechat i syrová. A pak servírovat jako špagety.

    Špagety z dýně mají samozřejmě zcela odlišnou chuť i konzistenci než klasické špagety z mouky. Ale můžete si je zamilovat, pokud máte rádi chuť dýně a dušené zeleniny.

    Jak postupovat? Dýni omyjte, rozpulte (neloupejte), položte řezem dolů na vymazaný plech a pečte ji na 200 stupňů asi 20 – 40 minut – podle velikosti dýně, dokud nezměkne. Poté nechte dýni vychladnout a nakonec z ní vidličkou naškrábejte špagety. Tahy se dělají od bočního okraje doprostřed dýně.

    Špagety jsou hotové, teď už jen připravit k nim to, na co jste u běžných špaget zvyklí. Fungovat mohou ale i jako příloha ke klasickému masu – v tom případě přidáme sůl, pepř, česnek a trochu omastku.

  8. Jak udělat dýňové zelí

    Dýňové zelí se výborně hodí jako příloha k masu, bramborám, do slaných koláčů, na zelné placky, prostě kamkoliv, kam dáváte klasické zelí. Jen je potřeba počítat s malinko jinou chutí a s mnohem měkčí konzistencí. Na přípravu dýňového zelí se nehodí dýně hokaido a ano modré hokaido. Ostatní druhy dýní ano.

    Vynikající je dýňové zelí třeba i z bezslupkaté dýně a dá se dokonce zavařit do sklenic. Takže pokud máte více bezslupkatých dýní pěstovaných na semínka, můžete takto efektivně zpracovat i dužninu, přestože je jí opravdu hodně.

    Dýňové zelí k okamžité spotřebě

    Jak připravit dýniPokud plánujete dýňové zelí hned sníst, tak jej připravujte jako klasické zelí z čerstvé hlávky. Tedy dýni očistěte a nastrouhejte na hrubší nudličky. Pak dejte dýni do hrnce, podlijte trochou vodu, osolte, oslaďte, přidejte ocet, kmín a hořčičné semínko a dejte vařit, než je dýně akorát měkká.

    Mezitím si osmahněte cibulku, pak ji zasypte moukou a tu také osmahněte. Nakonec zalijte vodou a za stálého míchání přiveďte zásmažku k varu, provařte alespoň 15 minut. Nechte ji trochu hustší, v dýni je dost volné tekutiny.

    Pak postupně přidávejte zásmažku a do dýně, dokud nebude mít výsledek takovou konzistenci, jakou potřebujete. Jestli vám trocha zásmažky zbyde, dejte ji do lednice na příště, vydrží i více než týden.

    Dýňové zelí na zavaření

    Pokud máte hodně dýně, můžete si z něj připravit dýňové zelí a zavařit jej do sklenic. Pak bude přichystané kdykoliv k použití jako vynikající salát nebo jako surovina pro přípravu zelí jako přílohy k masu.

    Na dýňové zelí určené k zavaření budete potřebovat:

    • čtyři kila nastrouhané dýně (na hrubší nudličky)
    • půl litru octa,
    • 400g cukru,
    • 50g soli,
    • 2 lžíce kmínu a
    • jednu lžíci hořčičného semínka.

    Všechny ingredience smícháte a necháte půl hodiny odpočinout. Pak směs naplníte do sklenic, ale jen cca 4 cm pod okraj cca 2cm pod okraj, pak zavíčkujete a zavařujete 20 minut na 85 stupních. Z této dávky budete mít asi 8 – 9 velkých sklenic.

    Pokud byste chtěli mít dýňové zelí přichystané například do segedínského guláše, nebo do slaného pečiva (kapsy s uzeninou), vynechte při přípravě cukr. A když cukr potřeba bude, dodáte jej kdykoliv během přípravy konečného pokrmu.

  9. Jak upéct buchtu z dýně

    Buchta z dýně může být velmi snadným zpestřením klasických buchet. Pokud pečete buchty z litého, tedy řídkého těsta, stačí do těsta jen přidat velkou hrst najemno nastrouhané dýně. A přidat malinko víc prášku do pečiva, dýně přece jen bude trochu těžká.

    Udělat ale můžete třeba i originální dýňový koláč, na který budete potřebovat:

    • 160 g polohrubé mouky
    • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    • 160 g cukru krupice
    • špetka soli
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru
    • špetka mleté skořice
    • 2 lžíce mléka
    • 100 ml rostlinného oleje
    • 2 velká vejce
    • 500 g nastrouhané syrové dýně
    • hrst nasekaných vlašských ořechů

    Zvlášť smíchejte sypké a zvlášť tekuté ingredience. Zatím bez dýně a ořechů, ty přidáte až do hotového těsta. Mléko, olej a vejce prošlehejte metličkou. Poté vše smíchejte dohromady a dodejte zmíněnou najemno nastrouhanou dýni a nasekané ořechy.

    Mezitím si vymažte a vysypejte formu, ve které budete péci, nejlépe koláčovou. Nalijte do ní hotové těsto a dejte do předehřáté trouby, na 180 stupňů. Pečení zabere asi 35 minut. Upečený koláč nechte chladnout ve formě. Jeho povrch pak můžete potřít nebo nazdobit čímkoliv, co máte rádi

  10. Jak udělat kompot z dýně

    Kompoty z dýně u mnohých lidí vůbec oblíbené nejsou. Ovšem problém je často v tom, že jde o kompot s čistě dýňovou chutí. Vynikající varianta kompotu z dýně je však dýně s ananasem nebo s jablky. Jak na to?

    Kompot dýně s ananasem

    Na kompot dýně s ananasem pořídíme vedle dýně také ještě ananas v plechovce nakrájený na kousky a ananasovou tresť. Na 6 kg dýně je potřeba 2 plechovky ananasu a pár kapek tresti. Pak také 2 kila cukru krupice.

    Dýni pak očistíme a nakrájíme na kousky, posypeme ji 6 lžičkami kyseliny citronové, zalijeme vodou, asi 5 litry, aby byla celá ponořená, a necháme 12 hodin odležet.

    Pak vodu slijeme. Dáme novou vodu, asi zase 5 litrů. Přisypeme 2 kila cukru a lze přidat i trochu citronu. Přikápneme ananasovou tresť (opatrně) a vaříme asi 15 minut. Pak přilijeme ananasové kompoty (i s tekutinou), smícháme a plníme do sklenic. Zavíčkujeme a zavaříme 20 minut na 80 stupních.

    Kompot dýně s jablky

    Postup je v podstatě stejný jako s ananasem, jen místo ananasu dáme jablka nakrájená na malé kousky – a také je nevaříme. K dochucení použijeme celou skořici a do každé velké zavařovací sklenice vložíme jeden hřebíček.

  11. Jak zpracovat semínka z dýně

    Každá dýně je plná semínek. Ta olejná má semínka bezslupkatá, ostatní druhy mají pevnou slupku. Semínka jsou vždy narostená ve vláknité vnitřní dužnině, takže nejprve je nutné je odtud dostat. Někdy jsou dužninou přímo obalená a je to dost mravenčí práce.

    Jakmile semínka vyndáme, snažíme se je co nevíce omýt od dužniny. Nikdy to však nebude dokonalé. Později je dáme sušit. Na usušených semínkách uvidíme film ze zbytku dužniny, který odstraníme tak, že semínka bude v rukou mnout. Seschlá dužnina je lehounká a snadno se pak dá vyfoukat. Stačí je ve větrnějším počasí chvíli přesypávat z misky do misky.

    Dobře dosušená semínka dáme do látkových pytlíků nebo i do sklenic. Bezslupkatá semínka se dají baštit přímo, ta se slupkami si raději nejdříve upečeme. Pak se totiž loupou snadněji.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.