Jak dlouho vařit žlutý hrách

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit žlutý hrách

    Žlutý hrách je oblíbená luštěnina

    Žlutý hrách se řadí mezi oblíbené luštěniny. Žlutý hrách běžně se prodává v suchém stavu, může být ještě loupaný či neloupaný. Dále se prodává buď celý nebo půlený. Lze koupit i hrách předvařený.

    Kromě žlutého hrachu jej lze v suchém stavu ještě koupit hrách v zelené barvě, také půlený nebo celý. Velmi oblíbený je i zelený hrášek, a tu buď zmražený nebo čerstvý, také konzervovaný.

    Nejčastěji ze žlutého hrachu děláme hrachovou kaši či polévku. Vedle hrachu se mezi luštěniny řadí fazole, sója, cizrna, čočka.

  2. V čem je prospěšnost žlutého hrachu

    Žlutý hrách obsahuje velké množství pro zdraví prospěšné vlákniny a kvalitních bílkovin. Důležitý je také fakt, že obsahuje málo tuků. Velmi často jej například vegetariáni nahrazují za maso.

    Žlutý hrách obsahuje velké množství  minerálních látek. Z nejdůležitějších lze jmenovat především železo, draslík, fosfor, hořčík a celou řadu vitamínů B. Také důležité si uvědomit, že má nízký glykemický index, což v podstatě znamená, že získaná energie se uvolňuje postupně a tudíž máme delší pocit sytosti.

    Žlutý hrách stejně jako ostatní luštěniny je velmi prospěšný v boji proti chorobám trávícího traktu i srdeční soustavy. Díky uvedeným vlastnostem je velice vhodný vhodný je pro dietu bezlepkovou a bezlaktózovou. Často jej také konzumují vegetariáni a vegani.

  3. Jaká je příprava žlutého hrachu

    Žlutý hrách by se měl před vařením přebrat a propláchnout studenou vodou. Dále je vhodné jej den dopředu namočit do studené vody. Doba namáčení je přibližně 8 hodin.

    Podle výrobce půlený žlutý hrách  namáčet nemusíte, ale samozřejmě jej namočit můžete. Všeobecně je namáčení u luštěnin důležité proto, aby uvařené luštěniny ve střevech nenadýmaly.

  4. Jak dlouho vařit žlutý hrách

    Předem namočený žlutý hrách před vařením propláchněte ve studené vodě a vodu, ve které se hrách namáčel vylijte. Poté zalijeme novou vodou a přivedeme k varu, při vaření sbíráme pěnu, ale hrách pokud možno při vaření nemícháme. Nádobou pouze potřeseme, či opatrně počechráme vidličkou.

    Délka vaření závisí na druhu hrachu přibližně 40-50 minut. Pokud možno se řídíme údaji uvedenými na obalu luštěnin. Například půlený žlutý hrách lze vařit pouze 30 minut. Žlutý hrách solíme až před dovařením.


M
Michal 18.01.2020 – 11:30

Zkoušel jsem VŠECHNY druhy loupaného a půleného hrachu, které se dají běžně koupit. Před vařením jsem je 24 hodin máčel ve vodě. Po 3 hodinách varu byly VŠECHNY ještě polotvrdé! Rekordní vzorek odolával 8 hodin!!! Nevím, kde berete informaci, že se hrách vaří 50 minut, dokonce bez předchozího namáčení. Ze zkušenosti to nebude. M.

Odpovědět

M
Martin 31.03.2020 – 11:39

Pane Michale, měl jste asi velkou smůlu. Půlený žlutý hrách vařím pravidelně a 30-40 minut stačí tak akorát :)

Odpovědět

p
panrad@seznam.cz 12.01.2021 – 12:28

Ahoj,souhlasím s Michalem, vařil jsem dvě hodiny, namáčel 12 hodin, /hrstkovou polívku/ fazole měkké, hrách polotvrdý Radek

Odpovědět

d
dusan 01.12.2021 – 21:20

žlutý půlený hrách vařím často, v papiňáku přidám cca 3 násobek vody. Papiňák nechám jen natlakovat až začne syčet hned plotýnku vypínám a nechám dojít. Poté co v papiňáku dojde k poklesu tlaku vždy už je ze žlutého hrachu kaše. Netrvá to ani 20 minut. Půlený hrách nenamáčím. Ale zkusím to :). Kde se vzalo vaření 50 minut nechápu. Nedáváte tam ocet nebo něco kyselého? jinak nevím jak je to možné.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.