Jak uvařit mrkev

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit mrkev

    Jak uvařit mrkev

    Jak uvařit mrkevMrkev uvaříme jednoduše. Pokud máme k dispozici mrkev čerstvou, před samotným vařením ji opláchneme, odkrojíme oba konce a oškrábeme. Nakrájíme ji na menší kousky, kolečka nebo ji lze i na struhadle nahrubo nastrouhat (záleží, v jakém tvaru se nám bude nejvíce hodit). Krátce, zhruba 2 – 3 minuty, pokrájenou mrkev osmahneme v hrnci na trošce tuku (máslo, olej), následně zalijeme horkou vodou a uvaříme ji, v ideálním případě, na skus. Čím déle ale budeme mrkev vařit, tím více budeme přicházet o cenné živiny.

    Fázi s osmahnutím mrkve na tuku můžeme vynechat, mrkev přivést k varu pouze ve vodě a tuk přidat až k uvařené mrkvi (tuk je důležitý pro vstřebání vitamínů rozpustných v tucích). Jestliže budeme postupovat takto, je možné, že si při následné konzumaci uvařené mrkve budeme říkat, že výsledné chuti něco chybí. Postupem zmíněným výše mrkev zkrátka získá něco navíc a rozhodně nám to nezabere více času.

  2. Dušená mrkev

    Dušená mrkev, podávaná nejčastěji s bramborem, je nejen výborné a chutné zpestření jídelníčku, ale v převážné většině její přípravu k obědu ocení děti, bude-li připravena nasladko. Můžeme k dušené mrkvi připravit volské oko, podávat ji s hovězím, vepřovým či uzeným masem nebo dokonce v kombinaci s hráškem. Více o receptu na dušenou mrkev se dozvíte ve Skrblíkově návodu Jak uvařit dušenou mrkev.

  3. Jak uvařit mrkev pro miminko

    Mrkev je oblíbenou první zeleninou, kterou ochutnají naši nejmenší. Nejčastěji totiž maminky ze všech stran uslyší, že se začíná přikrmovat zeleninou – právě mrkvičkou. Sáhneme-li při vaření mrkve, nejen jako příkrmu pro miminko, po mrkvi např. z vlastní zahrádky, odmění nás krásně nasládlou chutí. Proto bývá oblíbená i mezi dětmi. Jak ale uvařit mrkev pro miminko, které teprve začíná ochutnávat něco jiného, než je mateřské nebo umělé mléko? Není to nic složitého.

    Jak uvařit mrkevMrkev dobře omyjeme, odkrojíme konce a oškrábeme ji. Nakrájíme ji na malé kousky a v malém kastrůlku v trošce vody (aby byly všechny kousky ponořené) mrkev uvaříme doměkka. Až bude mrkev uvařená, vodu slijeme (vodu můžeme využít i např. do polévky) a mrkev buď rozmačkáme vidličkou, propasírujeme přes cedník, nebo podáme miminku BLW metodou (do ručky). Nezapomeneme ani na kapku kvalitního tuku, který k uvařené mrkvi přidáme. Tuk nám zajistí z mrkve vstřebání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K).


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.