Jak pěstovat bulvový celer

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak pěstovat bulvový celer

    Jak vybrat bulvový celer?

    Bulvový celer má mnoho kultivarů, které se od sebe liší velikostí, barvou, vůní nebo změnou barvy po rozkrojení. Vegetační doba celeru se však moc neodlišuje, každý z nich je nutné vysít brzy, ještě v zimě – pokud tedy chcete pěstovat celery ze semínka.

    V nabídce odrůd je například Albín, Cisko, Kompakt, Maxim nebo Neon, jehož dužnina je nejsvětlejší. Nové odrůdy zůstávají stálobarevné i po tepelné úpravě. Maxim je odrůda s velkými bulvami, které netrpí tvorbou vnitřních jakoby vatových dutin, které se dají pak jen vykrojit.

  2. Kdy zasít bulvový celer?

    Bulvový celer musíme zasít nejpozději koncem února, abychom do poloviny května měli statné sazeničky, které se v záhonech nebo v nádobách na balkoně později dobře ujmou.

    Pokud budete sazenice celeru kupovat předpěstované, má smysl se pro ně vydat až koncem dubna. Předpěstování je poměrně náročné, takže jestliže chcete sadit jen okolo deseti celerů, více se vyplatí koupě sazenic než pěstování ze semínka.

  3. Jak zasít bulvový celer?

    Bulvový celer sejeme na řádně prolitý výsevná substrát. Můžeme plošně na povrch substrátu v širší nádobce nebo naopak po jednom semínku do menších výsevních nádobek, vhodné jsou zejména ty z rašeliny nebo recyklovaného papíru.

    Po výsevu jen zasypeme malým množstvím substrátu a přimáčkneme, překryjeme fólií, která tu vykouzlí příznivé mikroklima. Teplota pro klíčení by měla být okolo 20 stupňů. A nelekejte se, když celer ne a ne vyklíčit. Někdy mu to zabere i tři týdny.

  4. Jak předpěstovat bulvový celer?

    Předpěstování sazenic je náročné v přepichování do pěstebních nádobek, kdy musíme i zakrátit hlavní kořen asi o jednu třetinu. Na dno pěstebních nádobek dejte organické hnojivo, pak substrát a prolijte je.

    Pak teprve sem dejte sazeničku celeru s několika pravými lístky a s již zakráceným hlavním kořenem. Zakrácením se podnítí růst postranního kořenového systému. Pak přihrňte dalším substrátem, ale jen taky, aby srdéčko rostliny zůstalo nad zeminou. No a teď už budeme jen zalévat.

  5. Kdy přesadit bulvový celer ven?

    Bulvový celer nesmi prochladnout. Jakmile se v raných stádiích růstu (než vytvoří středně velkou bulvu) dostane do teplot výrazněji pod plus deset stupňů celsia, projde takzvaným zimováním, což pro něj znamená, že přezimoval, je další je sezona a on má vykvést, nikoliv tvořit bulvu.

    Takže s přesazováním celeru ven si dáváme velký pozor. Spíše váháme, než abychom spěchali. Sadit ven jej můžete klidně až začátkem června. Dobrou zprávou je, že celer snese přesazení, i když už má založeno na bulvičku.

    Koncem dubna jej můžeme dát do skleníku, kde se ve slunných dnech zemina natolik prohřeje, že ani v noci pak teplota neklesne pod deset stupňů. Když bude den mračný a chladný, raději ve skleníku na noc zapálíme několik svíček, aby tu udržely vyšší teplotu.

    Do skleníku můžeme nasázet jednu sazeničku vedle druhé, bez sponu. Budou tu jen přechodně, takže nemá smysl řešit správné vzdálenosti. Jestliže jste si celer předpěstovali sami, saďte ho i s nádobkami, ve kterých je.

    Pokud jste ale sazenice celeru koupili, často si jej domů přivezete bez nádobky, jen holé sazeničky. Ty saďte ve skleníku rovnou do země.

    Jestliže skleník nemáte, dejte je provizorně do menších nádobek, třeba kelímků od jogurtu (nezapomeňte udělat odtokové otvory). A na tác. Přes den můžete sazenice nechat na balkoně, na noc je stáhněte do místnosti.

  6. Jak přesadit bulvový celer?

    Bulvový celer je náročný na živiny. Má jich rád hodně. Takže při přesazování jednak dodržíme spon celeru, který je alespoň 50 cm x 50 cm, dále musíme vyhloubit větší dolíky, abychom na jejich dno dali organické hnojivo. Celer snese i čerstvý hnůj nebo slepičince.

    Na hnojivo dáme vrstvu zeminy, prolijeme a pak teprve sadíme samotný celer. Opět mu můžeme přikrátit hlavní kořen, maximálně o jednu třetinu. Ale nutné to už není. Sazeničku přihrneme zeminou a přimáčkneme. Ale srdéčko celeru musí zůstat nad zemí.

    Hned po vysazení vytvarujeme v zemině okolo sazenic menší misky, do kterých budeme celery zalévat. Jsou totiž velmi žíznivé. A potřebují být bulvičkou zcela nad zemí, aby rostla. Jinak mu porostou jen kořeny a mohutná nať, nic jiného.

  7. Jak zalévat bulvový celer?

    Bulvový celer musíme zalévat hodně. Opravdu hodně. Máme okolo něj vytvarované misky, které s růstem celeru zvětšujeme. Proto je důležitý velký spon mezi sazenicemi hned při výsadbě. Do těchto misek zaléváme.

    Přes léto v největším suchu snese jedna rostlina bulvového celeru i pět litrů vody jednou za dva až tri dny. Je to velký žíznivec.

  8. Jak hnojit bulvový celer?

    Pokud vysadíme bulvový celer na organické hnojivo, jak jsme popsali v předchozích boxících, obejdeme se většinu sezony bez hnojení. Tekutým organickým hnojivem (naředěným) můžeme zalít ještě v srpnu. Celer budeme sklízet v průběhu druhé poloviny září, před prvními většími mrazíky.

    Pokud jste celer nesadili na hnojivo, je nutné dodávat živiny v tekuté formě jednou za dva týdny. V srpnu uberte tempo hnojení, v září nehnojte už vůbec.

  9. Jak se starat o bulvový celer?

    Už jsme péči o bulvový celer v podstatě naznačili, takže to pojďme shrnout. Celer potřebuje být vysazen na vrstvě hnojiva, nebo během sezony přihnojován tekutým organickým hnojivem.

    Celer je nutné důkladně zalévat, jednou za dva až tři dny velkou dávkou vodu, kterou opatrně lijeme do misek, co jsme obhrábli okolo rostlinek, kdy celer je ve středu misky.

    Bulva celeru musí být vždy nad zemí. Čím menší část bulvy se bude dotýkat země, z tím menší plochy porostou kořeny. Když chcete mít celer hezky kulatý, hladký a bez vyrůstajících kořenů, aby šel dobře uskladnit, obhrabávejte ho tak, aby zemina byla opravdu jen pod bulvou, nikdy po jejích stranách.

    Proces je nutné opakovat několikrát za sezonu, protože zaléváním naplavíte část zeminy zpět k bulvám. A to by bulva hned vyhnala nové kořeny po stranách, což samozřejmě nechceme.

    Jakmile listy celeru polehnou, ty okrajové, nejstarší, je dobré je odloupnout. Tím se vytvoří hezky zakulacená bulva i na horní straně. A ve výsledku minimalizujete prostor, který při sklizni poškodíte jak odkrojením kořenů, tak odtrhnutím listů.

    Mimochodem, listy celeru jsou vynikajícím kořením, třeba do vařených brambor. Snadno se suší a skladují, ochutí každé tepelně upravené jídlo, ale třeba i pomazánku nebo salát.

  10. Jak sklízet bulvový celer?

    Bulvový celer sklízíme od léta podle potřeby. Je nutné ho vyrýt, v zemi drží většinou velmi pevně. Po vyndání odkrojíme kořeny a odkroutíme nať. Nať si vezmeme domů také, má bohaté využití.

    Jakmile hrozí noční mrazíky, sklidíme celer najednou a uskladníme ho do sklepa. Když máme třeba už jen dvě nebo tři bulvy, může být celer i v lednici, několik týdnů tu vydrží. Nejlépe se mu však daří ve sklepě, v nádobě s pilinami.

    Když chceme v zimě celer doma spotřebovat, odkrojíme horní část na cirka 2 – 3 cm hluboko a dáme ji do nádobky s vodou (stačí hluboký talíř). Když budeme vodu doplňovat, celer vyžene čerstvé listy, které můžeme postupně brát.

  11. Jak uskladnit bulvový celer?

    Už jsme v předchozím boxíku zmínili, že celeru se přes zimu nejlépe vede v pilinách. Stačí papírová krabice, v ní piliny a celery vedle sebe, ale taky, aby byly pilinami oddělené. Několikrát během zimy je nutné piliny provlhčit, aby bulvy nevysychaly.

  12. Jaké jsou choroby a škůdci bulvového celeru?

    Bulvový celer má několik nepřátel, kteří se na něj rádi vrhnou. Z chorob je to zejména septoriová skvrnitostí listů celeru. Jde o houbovou chorobu, na kterou dobře fungují měďnaté postřiky. Prevence je jen ve střídání záhonů, v okamžitém odstraňování posklizňových zbytků. Anebo výsev semen starších tří let.

    Pak je tu ještě strupovitost bulev celeru, kde je možná pouze prevence, stejnými metodami jako v případě skvrnitosti.

    Ze škůdců jsou to zejména mšice a svilušky, kdo si na celeru rád smlsne. A samozřejmě slimáci. Zatímco slimáky můžeme nakrmit modrými granulkami, mšicím a sviluškám je nutné namíchat bio postřik z 5 litrů teplé vody, 50 ml oleje a tří prášků do pečiva.

    Stříkáme ze spodní strany listů a mezi stonky, kde je mšic nejvíce. Hmyz se udusí. Po cirka týdnu je nutné postřik opakovat, protože se vylíhnou vajíčka, na která postřik nepůsobí.

    Důležitým předpokladem úspěchu je likvidace mravenců v okolí, protože ti si na vaše celery nanosí mšice, které zde chovají, a pak si k nim chodí pro medovici, což je cíl chovu mšic. Dokud si neporadíte s mravenci, budete mít na celerech stále nové a nové várky těchto škůdců.


ms
marta sobotkova 05.07.2019 – 16:46

Dobry den prosim o radu mam krasnej celer ale jde me do květu co s tim muže se to co jde do květu ustřihnout děkuji za radu

Odpovědět

Ž
Žofie 11.10.2020 – 21:28

Jedna věc mne zajímá.Když má být bulva celá nad zemí,tak přece zezelená a v obchodech celerové bulvy nejsou vůbec zelené.Jak je to možné ?

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.