Jak chovat čolka

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak chovat čolka

    Co je příčinou hrozícího vyhynutí čolků

    Hlavní příčinou jejich úbytku ve volné přírodě je bohužel lidská činnost, v jejímž důsledku vymizely vhodné biotopy.

    Čolci potřebují ke svému zdárnému vývoji vodu a jejich největším nepřítelem jsou právě změny ve vodním režimu, jako je odvodňování luk a lesů, regulace a zatrubňování potoků, různé rekultivace, likvidace menších vodních ploch a různých mokřad, přeměna luk v pole, meliorace a také používání chemie v zemědělství.

    Rovněž nadměrné osádky ryb a zarybňování různých jezírek v lomech a pískovnách vedlo k zániku celých populací. Obecně lze říct, že čolci z naší přírody mizí v důsledku zániku vhodných biotopů a znečištění vod.

  2. Jaké druhy čolků můžeme chovat

    Velice rozšířeným druhem pro chov je čolek ohňobřichý, který pochází z Japonska. Vyskytuje se v různých barevných variantách. Většinou je tmavý s červenými nebo oranžovými skvrnami na bříšku. Odtud také jeho název. Charakteristické pro něj je, že k životu nutně potřebuje vodu.

    Čolek východní, nebo také čínský, patří mezi nejmenší druhy čolků, dosahuje velikosti 6-10 cm a je to jeden z nejběžněji chovaných čolků. Stačí mu mělká voda, ale vyžaduje i souš.

    Jedním z větších čolků je čolek mramorovaný, který může dorůst do velikosti až 16 cm. Pochází z jižní Evropy, je celý tmavý se světle zelenými skvrnami a černošedými skvrnami. Potřebuje vodu s výškou hladiny kolem 25 cm a také souš.

    Čolek horský je hojně rozšířený ve vyšších polohách v celé jižní, střední i východní Evropě včetně České republiky. Dorůstá délky asi 11 cm a charakteristický je pro něj modrý pruh na bocích, který odděluje tmavé skvrnité zbarvení hřbetu od červeného bříška.

    Naším nejhojnějším druhem je čolek obecný. Vyskytuje se v nížinách i ve vyšších polohách, z čolků žijících u nás, se zdržuje nejkratší dobu ve vodě. Dorůstá do velikosti přibližně 7 cm.

    Největším čolkem žijícím u nás je čolek velký, který dosahuje délky až 20 cm. Má tmavý hřbet se skvrnami a žlutavé bříško. Jeho prsty vypadají jako pařáty.

    Mezi další menší druhy čolků, kteří se u nás vyskytují, patří čolek karpatský, který dosahuje velikosti kolem 10-ti cm. Má tmavé zbarvení, na bocích se skvrnami a oranžové bříško. Na rozdíl od ostatních druhů nemá v době páření na zádech hřeben.

    Poslední čtyři druhy čolků žijí v naší přírodě, ale vzhledem k tomu, že jsou všichni obojživelníci u nás přísně chráněni, rozhodně se nepokoušejte nějakého si odchytit a donést domů. I kdyby vás k tomu vedly sebelepší úmysly v podobě poskytnutí bezpečného útočiště.

  3. Jak by mělo vypadat akvárium pro čolka

    Pro půdorysnou velikost akvária se doporučuje alespoň 30 x 60 cm. Čolek potřebuje ke svému spokojenému životu vodu i možnost pobytu na souši a rozhodně mu nestačí jen nějaký vyvýšený kámen vyčnívající nad hladinu.

    Potřebuje souvislou plochu, nejlépe pokrytou vlhkou rašelinou s rostlinami a dostatkem úkrytů v podobě kusů kůry, kamenů, větví a vlhkého mechu, protože v přírodě žijí dost skrytým způsobem života.

    Hlavně bez nějakých ostrých hran, o které by se mohli poranit. Jejich tělíčka jsou velmi křehká a docela malé poranění může vést k jejich úhynu. Hladina vody nemusí být vysoká, stačí 20 cm, a naši kamarádi uvítají nějaký kořen vyčnívající nad hladinu, na který si mohou vylézt a odpočívat. Vhodné je osázet dno nějakými odolnějšími rostlinami. Na čištění vody není potřeba žádný super výkonný filtr.

    Čolci mají rádi nižší teplotu, nejlépe do 24°C. Teplejší prostředí dlouhodobě nesnesou. Rozhodně tedy umístíme akvárium co nejdál od tepelného zdroje. Dobře jim bude na nějaké chladnější verandě, kde by mohli i přezimovat.

    K tomu je potřeba minimálně 14 dní přestat krmit a pomalu snižovat teplotu až na 5-10°C, při které upadne čolek do stavu hybernace. Přezimovat by měli všichni čolci, které máme na chov.

    Zimování by mělo trvat minimálně dva měsíce na vlhkém substrátu, který nesmí vyschnout. Po této době umístíme čolka do akvária a zečneme pomalu zvyšovat teplotu.

    Akvárium je potřeba dobře utěsnit, dokážou se protáhnout i sebemenší skulinkou a utéct, ale bez vlhka a vody dlouho nepřežijí. A bohužel utíkají rádi. Pokud je nenajdeme včas, stane se jim útěk osudným.

    Čolci jsou milá, společenská zvířátka, nejvhodnější je pořídit si párek nebo malou skupinku. Občas je můžeme vyndat z akvária a nechat je, aby se nám procházeli po ruce. Ale musíme být opatrní, dokážou být velice mrštní, a kdyby spadli, mohli by si ublížit. Rozhodně to nejsou zvířátka, se kterými bychom si mohli dlouho hrát.

    Péče o akvárium znamená každý týden vyměnit minimálně třetinu vody za čerstvou, odstátou.

  4. Čím krmit čolky

    Čolek je masožravec, živí se drobným hmyzem a jeho larvami, malými červi, komáry, nitěnkami. Rád si potravu loví ve vodě. Většinou je schopen přijmout i mraženou potravu ve formě žížal nebo patentek a hrubší plankton. Na souš jim umisťujeme minerální a vitaminové doplňky.

    Časem, až si na nás zvyknou, můžeme je naučit přijímat potravu z pinzety.

  5. Jakou má čolek zvláštnost

    Zajímavým projevem jejich života je svlékání z kůže. Většinou probíhá ve vodě, čolek se během chvilky vyprostí z vlastní kůže, která se začne vznášet ve vodě a vzápětí ji sám sní.

    Další zajímavostí je schopnost některých druhů oddálit přeměnu larvy na dospělého čolka. Jestliže se larva nachází v chladném prostředí s nedostatkem potravy, může v klidu přezimovat a proces přeměny v dospělého čolka prodělat až příští rok.

  6. Jak probíhá rozmnožování u čolků

    Na jaře se čolci probouzí ze zimního spánku a vylézají ze svých úkrytů. Chystají se zplodit potomstvo a za tím účelem míří do vody. Často je vídáme cestovat přes silnice a bohužel mnoho jich zahyne pod koly aut.

    Mezi prsty se jim objeví blány, kůže je hladká a na hřbetě a ocase vyrůstá lem, který jim umožňuje lépe plavat. U samců se ještě navíc objevují výrazné ozdoby, kterými se snaží zaujmout samičku. Jejich zbarvení je křiklavě pestré, a to ponejvíce na bříšku a na bocích.

    Samečci se snaží dostihnout vybranou samičku a zaujmout ji svým tancem, který je charakteristický pro každý druh. Námluvy mohou trvat i několik dní. Sameček navádí samičku k místům, kde uložil schránku se svým spermatem, tak zvaný spermatofor.

    Pokud se mu to podaří, samička nasaje sperma svojí kloakou a dojde k oplodnění. Sameček po splnění úkolu ztrácí své výrazné zbarvení a opouští vodu, aby po zbytek roku pobýval na souši. Jeho kůže je suchá, zrnitá a co nejméně nápadná.

    Samička hned po oplodnění začne na lístky různých rostlin klást malá vajíčka. Každé přitom balí nožkami do lístků. Jejich počet se pohybuje v rozmezí 50 – 200. Doporučuje se vzít vajíčka a opatrně je přendat do jiného akvária.

    Zhruba po třech týdnech se začnou líhnout larvy čolků, které zpočátku volně visí na listech rostlin. Krmíme je jemným planktonem a jak rostou, úměrně tomu přidáváme větší potravu.

    Malým čolkům začnou růst nejprve přední končetiny, pak teprve zadní. Za hlavou mají žábry, aby mohli dýchat kyslík rozpuštěný ve vodě. Čím jsou větší, zvládnou i větší kořist. Někdy se bohužel vrhnou i na své slabší sourozence.

    Přibližně za 2 až 4 měsíce od vylíhnutí dochází k přeměně z pulce na čolka, při které zesílí nožky, narostou oční víčka, ztratí se lem na ocase a tělíčku. Největší proměnou ale projde dýchací soustava, protože zanikají žábry a utvářejí se plíce. V té době je potřeba umožnit malým čolkům vylézt z vody na souš, jinak by se ve vodě utopili. Dospělosti dosahují v průběhu dvou až tří let.

    Zajímáte se o obojživelníky? Čolci určitě nejsou jediní, které byste mohli chovat. Jestli toužíte po něčem více exotickém, podívejte se na náš článek Jak chovat axolotla. Nebo raději některého z hlodavců, například morče, nutrie?

    Krásným a exotickým zvířátkem jsou také pralesničky. O tom, jak se o ně starat a co jim pořídit do terária, si můžete přečíst v našem dalším článku Jak chovat žábu.


L
Lenka 19.02.2022 – 17:40

Dobry den! Narodily se nam male colci uz jsou venku z vajicka cim je mam krmit? Dekuji za odpoved a jak casto prosim. Prvni dam zahynuli tak bych chtela tyhle chtela zachranit.

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma jak chovat


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás