Jak využít tahini
Jak využít tahini na bramborový salát
Tahini je pasta vyrobená ze sezamových semínek. Jestli si chcete vyrobit vlastní tahini, stačí na trošce olivového oleje osmahnout sezamová semínka a následně je rozmixovat pomocí tyčového mixeru. Stačí, když sezam osmahnete 2-3 minuty. Při delším smažení by byla pasta hořká.
Nejprve se podívejme, jak využít tahini pro dresink na bramborový salát. Potřebovat budete:
- brambory
- bazalku
- jarní cibulku
- mletý pepř a sůl
- tahini
- pomeranč
- olivový olej
- kurkuma
Nejprve si uvařte brambory. Jestli máte nové brambory, můžete je jen omýt a uvařit ve slupce.
Brambory nechte lehce zchladnout a nakrájejte je na kostečky. Na talíři je posypte na jemno nakrájenou jarní cibulkou.
Než brambory vychladnou, přichystejte si dresink, kterým je přelijete i s jarní cibulkou. V porcelánové misce smíchejte tahini, pomerančovou šťávu, olivový olej a trochu vody. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte kurkumu. Hotovou omáčkou přelijte brambory.
Ozdobte lístky bazalky. Teď už jen stačí popřít dobrou chuť!
Jak využít tahini na špenátovou polévku
Další možností je použít tahini do špenátové polévky. Potřebovat budete:
- cibuli
- česnek
- olivový olej
- čerstvou bazalku
- kmín
- tahini
- zeleninový vývar
- čerstvý nebo mražený špenát
- mletý kmín
- mletý pepř
- sůl
Nejprve si na drobno nakrájejte oloupanou cibuli a osmahněte ji v hrnci na trošce olivového oleje. Až cibulka zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek a nechte chvilku na mírném ohni.
Zalijte zeleninovým vývarem a přisypte koření. Přidejte špenát a v případě, že jste nepoužili už mixovaný zmražený špenát, ho nechte chvíli povařit a následně rozmixujte pomocí tyčového mixéru.
Na závěr přidejte mletý pepř. Polévku můžete dochutit také šťávou z citronu. Jestli ji chcete více ozvláštnit, spolu s cibulkou můžete osmahnout také mrkev a celer, případně do polévky můžete spolu se špenátem přidat květák a následně rozmixovat.
Na talíři ozdobte lžičkou tahini.
Jak využít tahini na pomazánku
Na závěr si připravme výbornou pomazánku s tahini. Potřebovat budete:
- 4 lilky
- tahini
- bílý jogurt
- česnek
- sůl
- mletý pepř
- olivový olej
Nejprve omyjte lilky, rozřízněte je na půl a dejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem. Pečte, dokud nebudou měkké.
Upečené lilky oloupejte a dejte do mísy. Můžete zakápnout citronem, aby lilek zbytečně nezhnědl. Přidejte tři až čtyři lžíce bílého jogurtu a tahini podle chuti. Prolisujte dva tři stroužky česneku. Přidejte pár kapek olivového oleje.
Osolte a opepřete podle chuti a rozmixujte pomocí tyčového mixéru.
Hotovou pomazánku můžete podávat s chlebem nebo s bagetou. Ozdobit ji můžete například lístkem bazalky. K pomazánce se výborně hodí také čerstvá nakrájená zelenina nebo hlávkový salát.
S péčí o vlastní salát vám poradí naše články Jak pěstovat salát a Proč je salát hořký.
Zatím žádné komentáře