Jak dlouho grilovat panenku

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho grilovat panenku

    Jak dlouho grilovat panenku?

    Rozhodně bude záležet na tom, jak si panenku předem připravíme. Je totiž důležité si uvědomit, že vepřovou panenku lze grilovat jak vcelku, tak i pouze jednotlivé plátky. Panenka grilovaná vcelku rozhodně na grilu stráví více času, ale také snáze zůstane uvnitř růžová.

    Vždy platí, že panenku grilujeme tak dlouho, jak hodně ji chceme mít propečenou. Čím déle ale panenku necháme na grilu, tím méně bude šťavnatá. Panenku můžeme nechat celou dobu na grilu, nebo ji lze dopékat v troubě. V tom případě postupuje dle návodu z článku Jak připravit steak.

    Aby se jednotlivé plátky panenky dostatečně propekli, stačí je grilovat z každé strany zhruba 4 – 6 minut (podle toho, jak jsou silné). Panenku vcelku potom cirka 18 – 20 minut. 20 minut je ale na celou panenku vcelku, musíme pravidelně otáčet, aby se dobře propekla.

    Je to tedy maximálně 5 minut na každou stranu vepřové panenky (zespodu, shora, zleva, zprava).

    V každém případě platí, že maso je nutné po sundání z grilu nechat minimálně 3 – 4 minuty odpočívat, aby všechna šťáva zůstala přesně tam, kde ji chceme mít. Tedy uvnitř panenky.

    Vzhledem k tomu, že vepřová panenka je nejlepším kouskem masa, které nám pašík může dát, není potřeba její výtečnou chuť doplňovat marinádou. Pokud přeci jenom chceme předem panenku nakládat, postačí kvalitní olej, pepř, tymián a později i sůl. Solíme totiž až po tepelné úpravě. Obavy, že by se sůl do masa vůbec nedostala, jsou naprosto zbytečné.

    Výborným doplňkem ke grilované panence mohou být nakládané papriky nebo chilli papričky.

  2. Jak na grilovanou panenku v troubě?

    Grilovat se dá panenka samozřejmě i v troubě. Jenom je potřeba se předem seznámit s nastavením samotného grilu. Na čem v troubě grilovat? Užitečné informace a rady najdete v návodu, který se věnuje přímo grilování.

    Není-li trouba vybavena grilem, posloužit k tomuto účelu nám může i horkovzduch.

    S ochucením panenky si hlavu lámat nemusíme. Lze totiž postupovat úplně stejně, jako bychom panenku připravovali na klasickém grilu.

  3. Jak připravit grilovanou panenku v alobalu?

    Grilovanou panenku v alobalu připravíme poměrně snadno. Panenku vcelku můžeme marinovat (například smíchat trochu oleje, hořčici a pepř) a po chvíli pevně zabalíme do alobalu. Grilujeme celkově asi 20 minut.

    Po sundání z grilu necháme grilovanou panenku v alobalu ještě chvíli odpočívat.

  4. Jak dlouho grilovat panenku na kontaktním grilu?

    Na kontaktním grilu grilujeme panenku vcelku zhruba 10 – 20 minut, nejvíce záleží na nastavené teplotě. Jednotlivé steaky potom průměrně minut 5.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma grilování


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás