Jak využít hroznové víno

Lenka Rutteová
Publikováno 13. března 2021
  1. Jak využít hroznové víno

    Jak využít hroznové víno ve studené kuchyni

    Hroznové víno se dá využít jak ve studené kuchyni, tak pro úpravu do teplých pokrmů. Ve studené kuchyni půjde jen o klasické nakrájení a „nakladení“ hroznových kuliček na jednohubky, chlebíčky nebo na sladké zákusky.

    Ale můžete jej i přidat rovnou do salátů, sladkých i slaných pomazánek, k paštikám, studenému pečenému masu, skvělé budou třeba v čokoládové pěně – zkrátka možností využití hroznů ve studené kuchyni je nepřeberné množství.

    Hroznové kuličky jsou skvělé i v kombinaci s nakládaným křenem nebo s různými omáčkami. Díky své sladkokyselosti jsou totiž chuťově velmi přizpůsobivé – málokdy převažuje jen jedna složka chuti, po rozkousnutí se často přidá hořký přídech ze semínek, což univerzálnost chuti ještě zvyšuje – a tak se budou dobře snoubit se všemi typy pokrmů, které máte ve studené kuchyni v oblibě.

    Jak na hrozny mražené

    Stejně dobře využijete i hrozno mražené nebo sušené, kdy si připravíte domácí rozinky. Jestli jste doposud nevyzkoušeli mražené kuličky hroznů, vězte, že jsou někdy lepší než zmrzlina. Chutnají pak totiž ještě více sladce než v syrovém stavu, poměrně rychle se v ústech rozpouštějí, zanechávají dlouho příjemnou chuť v ústech.

    A pokud je naservírujete na pokrmy, tak při správném zacházení před mrazením vůbec nevytečou (nesmíte poškodit slupku), přitom nabídnou sladší zážitek. Odstranit předem semínka není nutné – dokonce ani žádoucí – potřebujete přece neporušené kuličky, které udrží tvar i při troše rozmrazení. Proto k mražení vždy volte odrůdy drobnější.

    Jak na hrozny sušené

    Chcete-li hrozny sušit, bude vhodné pořídit bezsemenné varianty, případně se potrápit s vyndáváním semínek (což u velkých stolních odrůd není zase tak strašné – stejně je pro lepší sušení budete půlit). K sušení rozinek je vhodné využít sušičku nebo troubu.

    Teplota by ale neměla překročit 70 stupňů celsia. Proč? Kvůli ztrátě nutričních hodnot, o které jde především. Počítejte s cirka deseti hodinami sušení – samozřejmě podle velikosti kuliček. Celistvé kuličky můžete před sušením trochu napíchat nožem (ostřejší vidličkou), aby se rychleji usušily.

    Jak na hroznovou šťávu nebo sirup

    Samostatnou kategorií studené kuchyně jsou šťávy a sirupy. Pokud nemáte lis, můžete využít odšťavňovač, ale s větším množstvím hroznů se vyplatí jet i do moštárny, kde vám šťávu rádi vylisují (a nejen z hroznů, ale z každého ovoce).

    Šťáva je nejlepší syrová, ovšem dá se zamrazit nebo sterilovat, a to jak s cukrem, tak bez cukru, případně s přídavkem cukerných sirupů, jako je například sirup javorový. Přidáním cukru z hroznové šťávy v podstatě uděláte sirup, který můžete skladovat ve sklenicích – buď bez konzervantů a klasicky zavařený, nebo s přidáním kyseliny sorbové v množství podle návodu na obalu, která zakonzervuje sirup i na celý jeden rok.

    Jak na hroznové smoothie

    Pokud máte dobrý mixer, zkuste například hroznové smoothie. K hroznovému vínu přidáte banán, jablka a klidně i jogurt, vynikající jsou pak i různá semínka, která jste nechali přes noc namočit ve vodě. Vynikající je nápoj i pro děti, v létě dokonale osvěží s kousky ledu. Lze samozřejmě přisladit medem nebo třeba již zmíněným hroznovým sirupem.

  2. Jak využít hroznové víno v teplé kuchyni

    I teplá kuchyni skýtá mnoho příležitostí k využití hroznového vína. Přestože například u přípravy masa jsme zvyklí sáhnout spíše po hotovém nápoji, tedy vínu, je i využití samotného hroznového vína více než vynikající. O moučnících ani nemluvě.

    Jak na hrozny v dezertech

    U dezertů nebo u sladkých pokrmů využíváme hroznové víno podobně jako jakékoliv jiné ovoce – tedy přímo do těsta a déme péct (vařit, smažit), případně použijeme až nahoru na ozdobu již upečeného moučníku. V těstě můžeme nechat hrozny „přiznané“, tedy nijak je nekrájet, ale můžeme je i trochu nadrtit, pokud stojíme o kompaktnější zákusek třeba pro menší děti.

    Jak na hrozny ve slaných teplých pokrmech

    V podstatě by se dalo říci, že hroznové víno lze při přípravě slaných pokrmů využít všude tam, kde si přejeme sladkokyselou chuť omáčky, výpeku nebo i samotného masa, sýry zeleniny apod., dokonce s náznakem trpkosti (v případě využití hroznů se semínky).

    Skvělé je přidání jablek k přípravě masa s hroznovým vínem, jablka totiž dodají jemnější chuť. Připravit tak můžete vepřové kotletky s jablky a s hroznovým vínem, krůtí steaky zapečené s hroznovým vínem a se sýrem, kuřecí prsa na hroznovém vínu a na cibuli, možností je spousta – a recepty najdete, když do vyhledávače napíšete: „maso hroznové víno“.

    Podobně je tomu při vaření zeleniny, obilnin, přípravě sýry, vajec apod. Stačí jen do vyhledávače zadat, které suroviny byste chtěli v pokrmu využít, recept se vždy nějaký najde. Kombinace sýra, zeleniny a hroznového vína při tepelné úpravě je obzvláště delikátní.

  3. Jak využít hroznové víno na zavařování

    Z hroznového vína se dá vytvořit spousta zavařovaných dobrot, počínaje džemem, přes želé, kompot, smíšený kompot.

    Příprava těchto dobrot, které ve spíži vydrží i déle než rok, se nijak neliší od zavařování dalšího ovoce. Podívejte se například jak uvařit marmeládu nebo na návod Jak využít třešně, kde najdete postup přípravy kompotu t třešní.

    Příprava kompotu z hroznů bude velmi podobná – a zda semínka ponecháte, či nikoliv, je čistě na vás. Jen dodejme, že i semínka obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, dokonce i jedny z nejsilnějších antioxidantů. Podobně tomu bude s marmeládou (bez slupek) nebo s džemem (z celých hroznů).

    Hroznové nebo vinné želé?

    Vinné želé se připravuje až z hotového vína – vy se ovšem můžete do něj pustit i z mírně zkvašené (a odkalené) nebo dokonce z čerstvé hroznové šťávy.

    Pokud máte šťávu jak vylisovat zastudena, nechte ji pár dní prokvasit – želé bude mít delikátnější chuť. Ale jestli chcete hrozny nejdříve povařit, a pak je rozmixovat a následně z nich cedit šťávu, použijte ji na želé co nejdříve – převařenou rozhodně nenechávejte kvasit (jedině pokud byste přidali vinařské kvasinky)

    Přípravou želé z hroznové šťávy vyrobíte tzv. hroznové želé – jde o jemnější a sladší variantu, když šťáva nekvasí vůbec nebo zkvasí jen částečně. Hroznové želé má v kuchyni o něco širší škálu využití než to vinné, právě díky své jemné a sladší chuti.

    Z hroznové šťávy připravíte želé částečným odpařením a následně přidáním želírovací látky a (volitelně) cukru – podle návodu na želírovacím přípravku. V podstatě jde o podobný postup jako u vaření marmelády.

  4. Jak využít hroznové víno jako kosmetiku

    Hroznové víno je skvělé nejen na konzumaci, ale též pro jeho účinky na pokožku. Často se používá při přípravě domácí kosmetiky. Uveďme například hrozny v hydratační masce, ve vyživujících maskách nebo jako pomoc s kruhy a otoky pod očima, ale i pro posílení nehtů a zjemnění pokožky rukou.

    Hydratační maska s hrozny

    Hydratační masku na pleť připravíte z dužniny hroznů. Když pořídíte hrozny bezpeckové, budete mít ušetřenou práci. Oloupanou dužninu hroznů rozmačkáte najemno a nanesete na pleť, kde necháte cirka 15 minut působit. Pak smyjete a pleť ošetříte denním krémem.

    Vyživující maska s hrozny

    Aby byla maska více vyživující, přidáte k výše zmíněné dužnině ještě i žloutek a med. Ostatní kroky postupu zůstávají zcela stejné.

    Pomoc vinných hroznů s kruhy a otoky pod očima

    Jestliže máte kruhy nebo otoky pod očima, poměrně rychle s nimi zatočí na tenké plátky nakrájené hroznové víno, které jste předtím namořili do studeného plnotučného mléka. Pokladete je pod oči a necháte působit alespoň 20 minut.

    Hroznové posílení nehtů a zjemnění pokožky rukou

    I ruce ocení dužninu z hroznů. Takže až ji budete připravovat pro pleťovou masku, připravte si jí rovnou víc a rozdělte na dvě části. Do té, co je určena pro ruce, přidejte olivový olej, tvaroh a med, pečlivě promíchejte.

    Vzniklou kaši buď využijte jako koupel pro ruce, nebo směs jen naneste na ruce a natáhněte přes ně na půl hodiny kosmetické rukavice. V obou případech nechte působit asi půl hodiny, poté vše smyjte a ošetřete ruce krémem.

  5. Jak využít hroznové víno pro podporu zdraví

    Hroznové víno se hodí jako součást preventivních kúr pro podporu zdraví. Dost totiž odvodňuje, detoxikuje, dodává regeneračně působící resveratrol, usnadňuje vylučování a dokonce podporuje krvetvorbu, zejména v případě modrých hroznů.

    Hrozny dokáží přispět ke správnému průběhu životního cyklu v buňkách – při pravidelné konzumaci se snižuje riziko nádorového bujení – bílkoviny z hroznů totiž pomáhají korigovat buněčné dělení a buněčnou smrt, díky čemuž k nádorovému bujení nedochází.

    Semínka obsahují olej, který podporuje tvorbu kolagenu i ve vyšším věku, urychluje hojení jizev a rozhodně neucpává póry. Je blahodárný i na pleť trpící akné. Pokud je pleť podrážděná od sluníčka, přivítá hydratační masku z rozmačkané dužniny a trochy tvarohu.

  6. Jak využít listy z hroznového vína

    Nejen samotné hroznové víno, ale i listy z něj se dají využít v kuchyni. Listy hroznového vína jsou skvělým dochucovadlem pro všechny nakládané pokrmy. Třeba kvašáky nikdy nebudou chutnat tak skvěle, když do nich nepřidáte vinný list.

    A věděli jste, že mladé a jemné listy hroznů se skvěle hodí pro využití podobné jako u listů zelí nebo kapusty – tedy pro zapékání nebo pro vynikající závitky? Postupujete podle stejných receptů, jen využijete vinných listů, k receptu můžete přidat i víno pro dochucení.

    Pozor však na postřiky, pokud byste vinné listy chtěli brát jinde než na vaší zahradě! Předtím, než listy vezmete například z vinice nebo z plotu od souseda, či ve vsi, kudy procházíte/projíždíte, vždy se zeptejte.

  7. Jak využít hroznové víno na burčák

    Nesmí samozřejmě chybět ani téma burčáku, jehož příprava nás možná ve spojení s nadúrodou hroznového vína napadne mezi prvními. Detailně jsme přípravu domácího burčáku zpracovali v návodu s názvem Jak vyrobit burčák.

    Jestliže uvažujete o pěstování vína, podívejte se třeba i na návod Jak prořezat hroznové víno. Bez správné péče byste se totiž připravili o nejlepší část úrody.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.