Jak využít javorový sirup

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít javorový sirup

    Co je javorový sirup

    Javorový sirup se vyrábí z mízy javoru cukernatého. Javory se na jaře navrtají a zachyjí se vytékající míza, která se zahřívá a zahušťujě. Tradičně se vyrábí v Severní Americe ( hlavně v Kanadě), kde je toto sladidlo využívání tradičně asi jako u nás med. Tradičně jej využívali již domorodé kmeny před objevením Ameriky Evropany.

  2. Jaké jsou blahodárné účinky javorového sirupu na lidské zdraví

    Z minerálů má javorový sirup velké množství draslíku a vápníku a významné množství manganu a zinku. Dále obsahuje železo, fosfor, riboflavin a vitamin B. Obsahuje i další významné sloučeniny, které mají blahodárný vliv na lidskou imunitu, mají antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, cukrovce, proti bakteriálním onemocněním a právem se řadí mezi superpotraviny.

  3. Jak využít javorový sirup ve sladkých pokrmech

    Ve sladkých pokrmech jej lze snadno nahradit za jakékoliv sladidlo. Lze jej nahradit místo cukru nebo medu například v jakémkoliv moučníku či koláči.

    S oblibou se používá hlavně na polití lívanců, palačinek či pohárů.

    Jelikož je nejzdravější konzumovat sirup tepelně neupravený, hodí se i jako poleva na jogurt, vafle nebo kaše (krupicové, ovesné, pohankové aj.).

  4. Jak využít javorový sirup v salátech

    Velmi často se využívá do ovocných salátů pouze na polití. V zeleninových salátech se může použít jako součást zálivky například místo medu.

    Nejjednodušší zálivku připravíme smícháním olivového oleje a javorového sirupu, který dochutíme pepřem a solí, případně lze přidat balsamikový ocet nebo hořčici či kopr.

  5. Jak využít javorový sirup v masových pokrmech

    V masových pokrmech lze využít javorový sirup na přípravu sladkokyselých omáček nebo například na dresinky k masu. Lze jej využít všude tam, kde bychom například použili med. Například s ním můžeme potírat při pečení maso jako kachnu apod.

    Vepřové kotlety s javorovým sirupem

    Ingredience:

    • 4 lžíce olivového oleje
    • 4 vepřové kotlety
    • 2 nejlépe červené cibule
    • lžíce nasekaného tymiánu
    • 80 ml jablečného octa
    • 120ml javorového sirupu
    • pepř
    • sůl

    Postup:

    1. Kotlety osolíme naklepeme a zprudka opečeme na pánvi 3-5 minut z každé strany.
    2. Maso vyndáme na talíř a na zbylém oleji dosklovita opékáme cibuli s tymiánem.
    3. Poté zalijeme octem a vaříme 2 minuty.
    4. Nakonec přidáme sirup a pepř a několik minut povaříme.
    5. Na talíř servíruje kotlety přelité šťávou a nejlépe se šťouchanými bramborami.

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.