Jak vyrobit cukrovou pastu

Martina Opravilová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak vyrobit cukrovou pastu

    Co je cukrová pasta

    Už jste slyšeli o cukrové pastě? Pokud ano, nejspíše se jednalo o souvislost s epilací – právě k té se cukrová pasta používá.

    Cukrová pasta je tedy hmota, která kvěle poslouží k odstranění nežádoucích chloupků. Tato metoda je běžně nabízena i v kosmetických salonech, stejně tak si můžete cukrovou pastu pro domácí použití koupit v drogerii. Proč ji ale kupovat, když si ji můžete zkusit vyrobit i doma? Budete navíc potřebovat jen minimum ingrediencí.

  2. Co budeme potřebovat k výrobě cukrové pasty

    Výroba cukrové pasty není náročná, může se vám však stát, že se vše nepovede hned napoprvé. Pokud se tak stane, nevěšte hlavu a zkuste si cukrovou pastu připravit znovu. Uvidíte, že se to nakonec povede.

    K výrobě cukrové pasty toho moc potřebovat nebudete. Bez čeho se však neobejdete?

    • Možná vám to překvapí, ale postačí vám jen 3 suroviny. Konkrétně se jedná o cukr, vodu a citronovou šťávu. Tedy ingredience, které má většina z nás (tedy až na tu citronovou šťávu) běžně doma. Co se týče poměru surovin, doporučujeme dát na 1 hrnek cukru 4 lžíce vody a 4 lžíce citronové šťávy.
    • Možná vás napadá, jaký druh cukru lze použít. V tomto případě si vystačíte i s obyčejným bílým cukrem. Pozor si dejte spíše na citronovou šťávu – je třeba použít opravdu šťávu z vymačkaného citronu, nikoli citronovou šťávu, kterou si můžete koupit v obchodech.
    • Kromě samotných surovin je také třeba počítat s tím, že budete potřebovat hrnec a vařečku. Také bude třeba si připravit nádobu, ve které budete pastu později uchovávat (ideální je zvolit nádobu, která zvládne ohřev v mikrovlnné troubě).
  3. Jak vyrobit cukrovou pastu

    Máte vše připraveno? Pak se můžete vrhnout na samotnou přípravu.

    • Začneme tím, že všechny ingredience smícháme v hrnci. Zapneme sporák a za stálého míchání přivedeme naši směs k varu. Tento okamžik poznáme tak, že bude směs probublávat. Pozor – je možné, že směs bude bublat poměrně výrazně, proto je dobré zvolit dostatečně velký hrnec.
    • Jakmile přivedeme směs k varu, stáhneme plamen sporáku na minimum. Následně pokračujeme ve vaření ještě zhruba 15 minut. Během této doby je nutné směs občas promíchat, dále je také třeba si všímat barvy. Hotová směs by měla mít tmavě zlatou barvu. Jakmile získá obsah hrnce daný odstín, sporák vypneme a necháme směs trochu vychladnout. Na závěr pastu přelijeme do nádoby, ve které budeme pastu uchovávat.
    • Cukrovou pastu, kterou nespotřebujeme, pak uchováváme v chladu (v lednici či mrazáku).

    Věříme, že se vám příprava cukrové pasty nakonec povede – i když to třeba nebude napoprvé. Pokud by vás ale nepovedená příprava cukrové pasty odradila, můžete si zkusit připravit třeba něco dobrého na zub. Cukr, který jste při tvorbě cukrové pasty nespotřebovali, skvěle poslouží například pro přípravu karamelu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.